Advertentie
sociaal / Nieuws

‘In 2020 werkt en leert iedereen’

Daarmee wordt bedoeld dat werknemers zich blijven bijscholen en zorgen dat ze ook op oudere leeftijd aantrekkelijk blijven voor werkgevers. Meer en betere arbeidsparticipatie, ook voor laagopgeleiden en langdurig werklozen.

27 maart 2012

In het jaar 2020 werkt en leert iedereen die dat kan. Dat is de missie van minister Henk Kamp (Sociale Zaken), zei hij maandag op een congres over de 'duurzame inzetbaarheid' van werknemers.

Bijscholen

Daarmee wordt bedoeld dat werknemers zich blijven bijscholen en zorgen dat ze ook op oudere leeftijd aantrekkelijk blijven voor werkgevers.

Individuele inzet
Werknemers moeten zich realiseren dat ze op een leeftijd van 45 nog zeker 20 jaar moeten werken, zich moeten bijscholen, concurreren met anderen en geld verdienen voor hun werkgever, vindt Kamp. ,,Werkgevers en overheid kunnen helpen, maar uiteindelijk komt het toch op de individuele inzet van iedere werknemer zelf aan'', zei Kamp.

Arbeidsparticipatie
Volgens de VVD-minister gaat het de goede kant op met de arbeidsparticipatie van ouderen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen stoppen met werken is de afgelopen 5 jaar gestegen van 59 naar 63 jaar. 20 jaar geleden werkte één op de drie mensen tussen de 50 en 65 jaar, nu is dat bijna twee op de drie.

Uitkering
In Nederland staan ongeveer anderhalf miljoen mensen onder de 65 jaar met een uitkering aan de kant. Kamp schat in dat een half miljoen van hen, eventueel met enige hulp, binnen een jaar aan de slag kan.

Laagopgeleiden
Hij ziet ook volop mogelijkheden voor laagopgeleiden. Mensen met een uitkering mogen daar niet in berusten, vindt hij. ,,Je moet zorgen dat je weer werk krijgt. Het zou toch normaal zijn dat als je in Den Haag of Rotterdam woont en een uitkering hebt, dat je dan zelf naar die kassen in het Westland gaat? Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa weten wel waar het Westland ligt.''

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Broeren / beleidsmedewerker
Als het minder gemakkelijk is om vervroegd uit te treden omdat allerlei regelingen zijn afgeschaft, is het dan raar dat de gemiddelde uittreedleeftijd omhoog gaat?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
t. faber / gepensioneerd
Ben het volkomen met Broeren eens. Kamps probeert ons hier een rad voor de ogen te draaien. Bovendien schuift hij de zwarte piet (weer) naar de werknemers toe. Hij als VVDer weet als geen ander dat de werkgevers de werknemers van 40plus al niet meer zien zitten, zo heeft recentelijk onderzoek bevestigd.

Lonkt hier voor de VVD en in haar kielzog het zo empathische CDA misschien de American Dream (op je zeventigste nog enkele bijbaantjes om zo de touwtjes aan elkaar te knopen)?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
O. ten Hove
VVD zorg er dan ook voor dat de mensen ook worden aangenomen... Wat er nu gebeurt is dit. Hervorming ontslagrecht: iedereen met ontslag op 40-jarige leeftijd. Dan één jaar ww met daarna bijstand. Dus weg toekomst en eigen huis. Dan via de werkvoorzieining tegen het minimumloon aan de slag waardoor de winsten van de werkgevers stijgen. Maar de vvd'ers zijn dom en stom want wat Henry Ford wel door had (superkapitalist in Amerika van de ford auto's en wat de gemiddelde vvd'er niet doorheeft) mijn arbeiders zijn ook mijn klanten. Kortom, de sociale maatregelen die historiucs Rutte wil afschaffen zijn niet voor niets ingevoerd.Ik ben blij dat ik geen vvd'er ben. Want dat is driemaal niets en zal nooit iets worden. En met dit beleid kerenw e terug naar de 19e ee uw. En wat gebeurde er toen. Opkomst vakbeweging, sociallisme, anarchisme en communisme uitmondend in revoluties en dat wil de vvd toch niet, of wel gezien hun beleid...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik sluit me aan bij de andere reacties. Het liberale gedachtegoed is van oorsprong mooi, maar laten we nu eens eerlijk erkennen dat Nederland een hard en weinig plezierig land is geworden. Wie rond kijkt in onze buurlanden, ziet dat ook daar langer door gewerkt moet gaan worden. Het grote verschil is dat België, Duitsland en Denemarken eerst de faciliteiten regelen en mensen coachen naar nieuwe werkplekken en zorgen voor opleidingen en pas daarna sancties opleggen aan

niet willenden. Meneer Kamp is echter een harde calvinist die soms lijkt te genieten van het toedienen van een grote kan zuur. Een overheid die geen erkenning geeft aan zijn burgers moet niet verbaasd zijn als diezelfde burgers de overheid niet meer vertrouwen.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Tina
Als je nu bijaschoolt en studeert word je daar niet beter van. Over 8 jaar word je daar net zo min beter van.Zorg er eerst voor dat werkgevers (overheid en bedrijfsleven) oudere werknemers ook een carriere gunnen, dan zal de arbeidsparticipatie en de motivatie met sprongen omhoog gaan.Inderdaad wat Hannes zegt. Zorg eerst voor de faciliteiten en het lonkend perspectief en kom daarna pas met de maatrgelen om de laatste onwilligen over de drempel te halen.Voorlopig zijn het alleen nog maar ordinaire bezuinigingen en geen langdurige hervormingen op basis van een doorwrochte visie en doelstelling om er met zijn allen beter van te worden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Speedy / inmiddels werkeloos
Gelooft hij minister Henk Kamp nog in sprookjes!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie