Advertentie
sociaal / Nieuws

Kamerzorgen over tekort aan jeugdzorgmedewerkers

De Kamerfractie van GroenLinks maakt zich grote zorgen over de ‘schrikbarende’ daling van het aantal mensen dat in de jeugdzorg wil werken. Lisa Westerveld wil van minister Hugo de Jonge (VWS) weten hoe hij gaat voorkomen dat kinderen de dupe worden van het personeelstekort en er gevaarlijke situaties gaan ontstaan.

02 september 2020
personeel.jpg

De ‘schrikbarende’ daling van het aantal mensen dat in de jeugdzorg wil werken, baart de Kamerfractie van GroenLinks zorgen. Lisa Westerveld wil van minister Hugo de Jonge (VWS) weten hoe hij gaat voorkomen dat kinderen de dupe worden van het personeelstekort en dat er gevaarlijke situaties gaan ontstaan.

Afname

Uit recente CBS-cijfers blijkt dat er, in een jaar tijd, sprake van is van een afname van bijna 31 procent in de jeugdzorgsector. Een jaar geleden stroomden nog bijna 5.300 werknemers de jeugdsector in; begin dit jaar waren dat er minder dan 3.700. Westerveld heeft daarover schriftelijke vragen gesteld, op de dag dat FNV en 250 jeugdzorgmedewerkers in Den Haag actievoerden voor een beter jeugdzorgstelsel.

 

Zeer zorgwekkend

Een daling van 30 procent is ‘zeer zorgwekkend’ en roept op tot ‘acute actie’, aldus Westerveld. Zeker gezien het feit dat er al een groot tekort aan jeugdzorgmedewerkers is en de wachtlijsten oplopen, wil het Kamerlid weten wat de minister gaat doen aan die dalende instroom. Ze wil tevens dat de minister onderzoek gaat doen naar de oorzaken van het afnemende animo van mensen om in de jeugdzorgsector te gaan werken.

 

Werkdruk te hoog

De FNV stelt dat de werkdruk te hoog is, jeugdzorgmedewerkers onderbetaald worden, de administratieve lastendruk te hoog is en dat de jeugdzorgmedewerkers te weinig inspraak in beleid hebben. De minister moet op elk van die oorzaken actie ondernemen, wil Westerveld. Het Kamerlid wil van de minister weten of er op het ministerie signalen binnenkomen van jeugdzorginstellingen die acute personeelstekorten hebben en wat de minister met die signalen doet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie