Gemeenten moeten verplicht worden om alle fraudebedragen, groot en klein, terug te vorderen. Dat vindt CDA Kamerlid Mirjam Sterk. Daarnaast moeten ook boetes worden opgelegd bij kleinere fraudebedragen. Sterk doet het voorstel vandaag tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken. Onlangs kaartte fractiegenoot Eddy van Hijum aan dat gemeenten sommige fraude niet terugvorderen omdat de kosten niet altijd opwegen tegen het te incasseren geld.
Gemeenten verplicht ook kleine fraude terug te vorderen
CDA wil ook fraudebedragen terugvorderen als de kosten hoger zijn dan de opbrengsten. Daarnaast moeten boetes worden opgelegd bij kleinere…
Ondermijnen
De fraude met uitkeringen moet volgens het CDA sowieso harder worden aangepakt volgens. Sterk presenteert daarom een actieplan. Volgens haar ondermijnt fraude de solidariteit in de samenleving. Over 2010 is ongeveer 119 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord, maar zij vreest dat het in werkelijkheid erger is.
Duidelijke gevallen
Vorige maand pleitte Sterk al voor het omkeren van de bewijslast bij ´vrij duidelijke' gevallen van uitkeringsfraude, zodat de verdachte maar moet proberen zijn onschuld te bewijzen. Daar doet ze nu nog een schepje bovenop. Zo wil zij dat mensen die de boel belazeren sneller strafrechtelijk vervolgd worden. Nu geldt als ondergrens een fraudebedrag van 10 duizend euro voor het toepassen van het strafrecht. Dat moet 7500 euro worden.
Elektriciteitsgebruik controleren
De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die onder meer de AOW uitvoert, moet bij nutsbedrijven gegevens kunnen opvragen over het gas-, water- en elektriciteitsgebruik. Een hoge rekening zou een signaal kunnen zijn dat mensen samenwonen, terwijl bij het staatspensioen dan een lagere uitkering per persoon geldt dan voor alleenstaanden.
Verkeerscontroles
Verder herhaalt de CDA-politica een pleidooi van haar fractiegenoot Van Hijum vorig jaar om uitkeringsinstantie UWV, verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de WW en WAO/WIA, te laten meedoen aan verkeerscontroles. ´Als de heer Jansen in een werkbus van een aannemersbedrijf rijdt kun je direct controleren of hij ook een uitkering voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid ontvangt', aldus Sterk. Bij een eerdere verkeerscontrole op de A12 met het UWV bleek dat van de 80 gecontroleerde bestuurders er 10 met een uitkering aan het werk waren.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een prima actie van het zich Christelijk noemende CDA.
Ik ben blij dat het CDA de trap van boven naar beneden schoon veegt, zakkenvullende bankiers, ondernemers, politici vooral niet te vergeten etc. als eerste aanpakt of begint het CDA op de VVD te lijken, dan is een fusie van beide partijen toch het makkelijkste......
Waarin onderscheidt het CDA dat het laat zien dat deze partij Christelijk is..........
@van Arum. Mij ontgaat de link met het christelijke. Ik ben zelf hindoe en ik vind ook dat de fraude, ten behoeve van de handhaving van het maatschappelijk draagvlak, streng bestreden moet worden. Een socialist of een mislim of om mijn part een atheist, kan dit ook vinden.
Of moet een christen volgens van Arum fraude gedogen?
Oei oei, wat lees ik daar nou voor paranoïde en kafkaeske voorstellen? Weduwen met AOW waarvan de energieleverancier vindt dat ze teveel energie gebruiken (oud huis bijvoorbeeld?), moeten ineens zélf bewijzen dat ze niet met een ander samenwonen?
Mensen, mensen, hoed u voor omgekeerde bewijslasten! Daar komen grote ongelukken van.