Bedrijven
Die eis wil het stadsbestuur ook stellen aan bedrijven die opdrachten uitvoeren voor de gemeente. Dat staat in het Taaloffensief van de gemeente Rotterdam, dat D66-wethouder Korrie Louwes (arbeidsmarkt en participatie) en CDA-wethouder Hugo de Jonge (onderwijs) woensdag presenteerden.
Nederlands spreken of subsidie kwijt
Gesubsidieerde instellingen in Rotterdam moeten ervoor zorgen dat hun personeelsleden de Nederlandse taal goed beheersen. Doen ze dat niet,…
Norm
,,Het liefst willen wij de Nederlandse taal als norm opnemen in de algemene subsidieverordening Rotterdam’’, staat in het actieplan. ,,We onderzoeken hoe we in de komende aanbestedingen taal als kwaliteitseis kunnen opnemen.’’
Achterstand
Zo worden ook taaleisen gesteld aan peuterleidsters en medewerkers in de kinderopvang. Een op de drie kinderen in Rotterdam begint immers met een taalachterstand, die het kind bijna nooit meer inhaalt.
Voorbeeldfunctie
,,Op dit moment is het taalniveau van medewerkers niet altijd voldoende om aan kinderen de Nederlandse taal te leren, terwijl juist zij een belangrijke voorbeeldfunctie hebben’’, stelt onderwijswethouder De Jonge. Louwes zegt: ,,Belangrijk uitgangspunt van het Taaloffensief is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werkgever, werknemer en gemeente bij de aanpak van laaggeletterdheid.’’
Zachte drang
Het programma richt zich op ouders van jonge kinderen, jongeren, werknemers en werkzoekenden. De gemeente wil die bereiken via organisaties als bibliotheken, Centra voor Jeugd en Gezin, sportverenigingen en zorgverleners zoals huisartsen en tandartsen. Voor hen is ‘taal op recept’ ontwikkeld waarbij ze cliënten die slecht Nederlands spreken, met zachte drang wijzen op de noodzaak voor een cursus Nederlands.
Problematisch
Bij een kwart van de Rotterdammers is de taalbeheersing problematisch of zeer zwak. Gevolgen van taalachterstanden zijn onder meer werkloosheid, onvoldoende deelname aan het maatschappelijke leven en criminaliteit. Reden te meer voor het college om de taalachterstanden aan te pakken.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Eindelijk. Dit is wat de integratie echt bevorderd. Nu maar hopen dat het ook wordt uitgevoerd.
Prima, nu ook deze eisen voor een individuele uitkering in welke vorm dan ook, bijstand, huurtoeslag, aow, wao, wia en wat voor moois we ooit nog meer bedacht hebben.
Grenzeloos :-( In een reportage van het Journaal inzake de zware storm werd het commentaar (geen abn) van een getroffen autochtoon ondertiteld. Nu geen subsidie meer voor zonnecollectoren op haar dak ?
Ik heb een beter idee; schaf alle subsidies af, mogen ze gewoon hun eigen taal blijven spreken.
Aangezien er heel erg veel Nederlanders niet goed Nederlands spreken, gaat dit een heleboel subsidie schelen.
Maar ik verwacht niet dat als er op gekort wordt, de kwaliteit wel ineens met sprongen toe gaat nemen. Want aan vrijwilligers kun je nog minder eisen stellen. Trouwens, begin eerst maar eens bij de PABO's, want de meeste juffen beheersen het Nederlands ook maar matigjes. Ook wel logisch, met die lage salarissen. If you pay peanuts, you get monkeys, om het eens in goed Nederlands te zeggen... zullen we ook elke ambtenaar, inclusief politici, verplichten om een taaltoets te doen? Er zullen heel wat regeerders door de mand vallen...
Ik weet niet of ambtenaar Jan vaker bevorderd is. Hij bevordert echter de integratie niet met zijn spelfout. Even een taalcursus Nederlands volgen.
Maar dan ook al die instellingen aanpakken waar alleen maar Engels gesproken wordt!
En met twee woorden spreken, alstublieft dank u beleefd meneer.
Ze zijn daar in Rotterdam volgens mij zo langzamerhand helemaal de weg kwijt. Ben benieuwd wat de gemeenschappelijke taal in dat haventje daar is. Oh nee, dat doet er niet toe want stort immers geld in de gemeentekas. En wat te denken van het Film Festival Rotterdam: allemaal nasynchroniseren die hap, weg met de ondertiteling. Het is een hopeloos verzet, taal verandert en volgt zijn eigen weg; taalpolitiek is altijd tot mislukken gedoemd. In Friesland weten we daar alles van.
Er breken zware tijden aan voor subsidie- slurpend Nederland.