Aandachtswijken
Dit blijkt uit onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), Nicis Institute en de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Arnhem, Alkmaar en Dordrecht. Gisteren presenteerden deze partijen de eerste resultaten van dit onderzoek naar de achtergrondkenmerken van de nuggers in de steden en aandachtswijken, dat is gebaseerd op cijfers van het CBS.
Inwoners grote steden vaker zonder werk en inkomen
Ruim 1.3 miljoen mensen in Nederland zitten zonder werk, gaan niet naar school maar ontvangen ook geen uitkering: de zogenaamde nuggers…
Profiel
Volgens RWI beleidsmedewerkster Annemiek Wortman, is de verschuiving in het profiel van de nugger het meest opvallend. Het profiel van de gemiddelde nugger in Nederland is een oudere, gehuwde of samenwonende autochtone vrouw. In de steden echter, en met name in de aandachtswijken, zijn nuggers in verhouding vaker jonge, allochtone, alleenstaande mannen.
Work First
Van de niet-westers allochtone mannen van 15-24 jaar, is 18 procent nugger. Ook westerse allochtone jongeren scoren hoog met dertien procent. Bij autochtone jonge mannen gaat het slechts om drie procent. Ook in de leeftijdscategorie 25-44 scoren niet-westers en westers allochtone mannen veel hoger (resp. vijftien en dertien procent) dan autochtone mannen (drie procent). Uit het onderzoek ‘Buiten de Bijstand’ van de Inspectie voor Werk en Inkomen blijkt dat veel mensen af zien van een uitkering als ze direct voor een Work First traject worden ingezet.
Spaargeld of lening
Volgens het onderzoek ‘Buiten de Bijstand’ leven de meeste mensen van hun spaargeld of zijn zij afhankelijk van geld van anderen. Dat verhoogt het risico dat zij in het illegale circuit terechtkomen. 'Maar hoe groot dat risico is, moet nog worden onderzocht', aldus Wortman.
Wie zijn de nuggers?
De steden, de RWI en Nicis Institute vinden dat de interessante, eerste resultaten aanleiding geven tot nader onderzoek. Wie zijn de nuggers, waar bestaan ze van, en wat zijn mogelijke strategieën om deze mensen aan het werk te helpen? Om de gevonden groep nog beter in beeld te krijgen, wordt ook gezocht naar aanvullende gegevens over mogelijke opleidingen, werk en inkomen en de woonsituatie van deze groep.
Hoogconjunctuur
RWI, Nicis en de steden zijn het onderzoek gestart in 2008, toen er nog sprake was van een krappe arbeidsmarkt. ‘ Vanwege de hoogconjunctuur hadden we eigenlijk niet verwacht dat het percentage nuggers zo enorm toegenomen zou zijn. Opmerkelijk is ook dat deze mensen middelbaar- of hoger opgeleid zijn. Dat roept nog meer vragen op.’
Gemeenten die geïnteresseerd zijn in het onderzoek of zelf ook willen deelnemen aan het vervolg kunnen contact opnemen met de RWI of Nicis.