Advertentie
sociaal / Nieuws

'Opnamestop Emergis komt door intern wanbeleid'

Volgens Emergis zelf heeft de aanmeldstop voor kinderen en jongeren te maken met ziekteverzuim en een tekort aan psychologen en psychiaters.

04 augustus 2022
sociaal-werk-gezin-jeugdhulp-jeugdzorg-bescherming.jpg
Shutterstock

Jeugdzorg-wethouders van Zeeuwse gemeenten reageren geschrokken op verhalen over ggz-instelling Emergis. Oud-werknemers van deze instelling zeggen tegen Omroep Zeeland dat de huidige aanmeldstop voor kinderen en jongeren is veroorzaakt door intern wanbeleid.

Recruiter Rijksoverheid - Amsterdam

JS Consultancy
Recruiter Rijksoverheid - Amsterdam

Adviseur Inkoop

Meerinzicht
Adviseur Inkoop

'Totaal verziekt'

Eerder deze week lieten meerdere oud-werknemers - behandelaren en verpleegkundigen - van de afdeling Kind en Jeugd van Emergis aan Omroep Zeeland weten dat de werksfeer bij de grote instelling ‘totaal verziekt’ is als gevolg van langdurig wanbeleid.

Eetstoornis

Volgens hen is dat de oorzaak van de huidige aanmeldstop voor jeugdigen die ambulante hulp nodig hebben in verband met psychische problemen. En niet, zoals op de website van Emergis staat, een structureel tekort aan behandelaren en een hoog ziekteverzuim. Op dit moment kunnen bij Emergis alleen nog kinderen en jongeren terecht met acute, ernstige problemen zoals een eetstoornis. Dit duurt naar verwachting tot september.

Geschrokken

In een reactie namens al zijn Zeeuwse collega-jeugdzorg-wethouders zei Albert Vader van Vlissingen gisteren tegen Omroep Zeeland dat hij is geschrokken van de verhalen van de oud-medewerkers van Emergis. Hij roept alle betrokken organisaties in Zeeland op om de problemen op het gebied van jeugdzorg gezamenlijk op te lossen, bijvoorbeeld door deze zorg op een andere manier te gaan organiseren. ‘Anders redden we het in Zeeland niet', aldus Vader.

Aanmeldteam

Volgens Omroep Zeeland is er inmiddels een centraal aanmeldteam dat alle hulpvragen van Zeeuwse kinderen beoordeelt en een behandelplek regelt bij de overige jeugdzorginstellingen in Zeeland. 

Dikke portemonnee

‘Ik heb bij Emergis in korte tijd 6 of 7 leidinggevenden gehad’, aldus één van de oud-medewerkers van Emergis tegen Omroep Zeeland. ‘Elke leidinggevende kwam met een nieuw plan. Ze vertrokken allemaal weer met een dikke portemonnee, zonder iets voor elkaar te krijgen.’

'Een zooitje'

Een andere oud-medewerker zegt dat in twee jaar tijd tientallen collega’s vertrokken bij de instelling. Volgens deze medewerker was dat niet omdat ze het werk te zwaar vonden, maar omdat het ‘intern een zooitje’ was.

Nederlandse Zorgautoriteit

Emergis is een grote Zeeuwse ggz-instelling met 1400 medewerkers die jaarlijks 13.000 kinderen, jongeren en volwassenen behandelt. Eind 2020 greep de Nederlandse Zorgautoriteit in omdat deze organisatie binnen de provincie een te dominante marktpositie kreeg op het gebied van volwassenen-ggz. Hiervan zou Emergis misbruik kunnen maken tijdens de onderhandelingen over tarieven met zorgverzekeraars. Ook zouden andere aanbieders te weinig kansen krijgen.

Ongelijk

De ggz-instelling ging tegen de maatregelen van de NZa  in beroep maar werd in maart dit jaar in het ongelijk gesteld door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Een vraag: waren dergelijke organisaties pakweg 10 jaar geleden beter georganiseerd? Met andere woorden: was de jeugdzorg toen beter georganiseerd? Ik heb het over de organisatie, niet over de financiën.

Of bleef veel onduidelijk en daarom niet voor buitenstaanders inzichtelijk en is er misschien niets veranderd?
PJ Westerhof LL.M MIM
Opnieuw een geval waarin toezicht faalt.
Het is uitgesloten dat er niet reeds veel eerder signalen waren dat er iets niet in orde was.

"Jeugdzorg-wethouders van Zeeuwse gemeenten reageren geschrokken". De gebruikelijke 'we hebben het niet geweten'-reactie. Een meervoud van vak-wethouders en dus specialistisch verantwoordelijken heeft dús - duurbetaald - niet op zitten letten, en dús hun werk niet goed gedaan.
Gewetensvraag is dus of het zónder deze wethouders slechter zou zijn gegaan. De vraag stellen is hem beantwoorden.

Dat de NZa opnieuw in het nieuws is hoeft, gezien het verleden, geen verbazing te wekken. Overigens blijken nagenoeg álle, doorgaans 'op afstand geplaatste' toezichthouders te falen in hun taken.
Advertentie