Het wordt voor werkgevers in Nederland steeds lastiger om aan geschikt personeel te komen, blijkt uit de jaarlijkse publicatie Regio in Beeld van het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie zijn er meer inspanningen nodig om de mismatch tussen de vraag naar werk en het aanbod te verkleinen.
UWV: Krapte in merendeel arbeidsmarktregio’s
Het wordt voor werkgevers in Nederland steeds lastiger om aan geschikt personeel te komen, blijkt uit de jaarlijkse publicatie Regio in…
Zorg, bouw, ICT, transport vinden moeilijk personeel
Het merendeel van de arbeidsmarktregio’s kampt momenteel met bovengemiddelde krapte. In de regio’s Zaanstreek/Waterland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe en Rijk van Nijmegen is de spanning op de arbeidsmarkt nog gemiddeld. De zorg-, bouw-, ICT- en transportsector hebben nog altijd het meeste moeite om aan voldoende gekwalificeerd personeel te komen. ‘Het verkleinen van de mismatch vereist een inspanning van zowel werkgevers, werkzoekenden als andere arbeidsmarktpartijen’, aldus het UWV
Zeeland, Drenthe en Limburg profiteren het minst
De landelijke banengroei over dit jaar zal naar schatting 1,9 procent bedragen. Voor 2019 wordt rekening gehouden met een banengroei van 1,4 procent waardoor er eind volgend jaar ongeveer 8,4 miljoen banen in Nederland zijn. Uit de cijfers en de voorspellingen voor de arbeidsmarktregio’s blijkt dat de grootste banengroei wordt verwacht in de regio’s Groot Amsterdam (2,5 procent), Midden-Brabant (2,1 procent), Holland Rijnland en Flevoland (1,9 procent). Zeeland (0,6 procent). Drenthe (0,4 procent) en vooral Limburg (0,3 procent) profiteren het minst van de herstelde en opbloeiende economie.
Potentiële oplossingen
In de publicatie Regio in Beeld staan per arbeidsmarktregio cijfers over onder meer het aantal vacatures, de herkomst van de vacatures, arbeidsmarktaanbod en de opleidingsachtergrond van werkzoekenden. Daarnaast staan er per arbeidsmarktregio gespecificeerde oplossingen opgesomd.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
In de huidige situatie is -naast een goede afstemming- vooral ook een goede landelijke uitwisseling van vraag en aanbod noodzakelijk.