Niet geoormerkt
Dat stelt gemeenteadviseur Antoinette Tanja van het kennisinstituut Movisie uit Utrecht. Zij bracht als projectleider het voorgenomen Wmo beleid voor 2011 van de gemeenten in ons land in kaart. Deze plannen werden opgesteld nadat de Wmo voor een groot deel van het Rijk naar de gemeenten was overgeheveld. Omdat het bijbehorende geld niet was geoormerkt, vreesden zorgaanbieders en belangenorganisaties dat de gemeente de Wmo als melkkoe zou gaan gebruiken.
Wmo geen sluitpost van gemeentebegroting
Anders dan bij de overheveling van rijk naar gemeenten werd gevreesd, gebruiken de stadsbesturen de Wet maatschappelijke ondersteuning…
Versoberd ja, wantoestanden nee
De angst was toch wel een beetje dat bestuurders liever nieuwe lantaarnpalen zouden aanschaffen dan het in goede en toegankelijke zorg te investeren’, aldus Tanja. ‘Maar dat blijkt dus erg mee te vallen. De zorg is in veel plaatsen wel versoberd, maar van schrijnende wantoestanden is voor zover wij kunnen nagaan geen sprake.’
Minste pijn
Gemeenten hebben de sociale handschoen volgens haar goed opgepakt. ‘Er is minder geld, maar de bezuinigen zijn over het algemeen zo doorgevoerd dat de mensen die de Wmo het hardst nodig hebben de minste pijn lijden. Er zijn slimme oplossingen gezocht in het verminderen van de bureaucratie of het nog efficiënter werken. Bestuurders laten zoveel mogelijk hun sociale gezicht zien, ze hevelen volgens ons geen geld over naar andere potjes’.
Rek er nu wel uit
Tegelijkertijd wil Tanja waarschuwen dat de ‘rek er nu wel uit is’. Nog meer bezuinigingen zal de toegankelijkheid van de Wmo voor veel kwetsbare burgers wel degelijk in gevaar brengen, zo vreest ze.’Mocht de overheid nog meer willen bezuinigen dan moet eerst grondig worden nagegaan of de doelstelling van de wet dan wel overeind kan blijven’.
Bron: Nederlands Dagblad