Zelf zat ze in haar begintijd bij de GG&GD, toen werd dat RIAGG, toen Mentrum en nu heet het Arkin. En bij Arkin zit ze nu bij iets dat PUNT P heet. Volgt u het nog? Nou, mijn vriendin niet meer. Ze doet haar werk, dat hetzelfde blijft, nl. kinderen helpen. De managers organiseren daar dan allerlei ingewikkelds omheen, zijn aan het coördineren en afstemmen, sluiten convenanten met elkaar, doen hun zegje op de duizenden congressen en symposia. Steeds meer managers, het lijkt op een Mexicaans leger: meer generaals dan soldaten. Net zoiets als bij de NS en Prorail (maar dan erger). Daar valt wel eens een trein uit. Net zoals er kinderen tussen de vele wallen en schepen terechtkomen.
Welkom in de jungle
‘Ach, er zijn zoooo veel clubjes’, zei mijn vriendin - 35 jaar als kinderpsycholoog werkzaam - toen ze hoorde van mijn nieuwe…
GGD, dat is al zo’n oud begrip, dat kennen we wel. En RIAGG, okee, in die afkorting zit, als je goed kijkt, iets in van geestelijke gezondheidszorg. Maar Mentrum? Het Latijnse woord ‘mens’ betekent ‘geest’, dus als je heel intellectueel nadenkt, kom je wel achter de beweegreden voor zo’n naam, min of meer. Arkin dan? Doet me denken aan een Viking. Of een stripheld. Er zit vast een diepe gedachte achter. Of een duur logo-bureau. PUNT P is mij ook een raadsel. Of wat denkt u van MOC ‘t Kabouterhuis? Naast Arkin heb je in Amsterdam ook nog Altra (?), Spirit (okee, daar zit ook iets van ‘geest’ in), Bascule (snap ik enigszins, gezinnen moeten immers ‘in balans’ zijn om het goed te doen voor hun kinderen).
Het één is ‘jeugdzorg’, het andere ‘jeugd-ggz’ en daar schijnt ook een groot verschil in te zijn. En dan heb je nog streetcornerwerk, stichting MEE en nog veel, véél meer doosjes waar zorgaanbod in zit. Mijn nieuwe baas noemt dat het ‘doosjessyndroom’, een ernstige aandoening. En dit is alleen nog maar Amsterdam! Een monster van Frankenstein of ‘de betonnen wereld van de jeugdzorg’, aldus de Amsterdamse wethouder Asscher. En iedereen bedoelt het natuurlijk goed.
Welkom in de jungle van de jeugdzorg, zegt mijn vriendin en ze zegt voorlopig verder niets want ze ‘wil het mij niet tegenmaken’. En misschien gedij ik er wel als ‘bureaucratisch deskundige’, na 30 jaar ambtenaarlijk bestaan bij de gemeente Amsterdam.
Ik hoop maar dat gemeenten niet nog meer Mexicaanse generaals gaan toevoegen als zij de zorg voor de jeugd gaan overnemen in 2015 (?).
Mechtild Rietveld
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is niet zo erg dat deze instellingen vreemde, onbegrijpelijke namen hebben. Het is wel erg dat deze instellingen langs elkaar heen werken; moeilijke clienten aan elkaar doorschuiven, maar vooral: dat deze instellingen voornamelijk geinteresseerd zijn in zelf overleven in plaats van in het bieden van goede zorg aan kinderen en ouders die het moeilijk hebben. Ik krijg daarvan wekelijks een aantal schrijnende gevallen in mijn mailbox als voorbeeld toegestuurd.
Prima dat aan het hele aanbod nog een opvoedpoli is toegevoegd, nig een club die veel meer geld kost dan het oplevert. Want laten we eerlijk zijn die wisselende namen is er niet voor het verbeteren van de zorg, maar om aan te tonen wie het meeste geld zou moeten krijgen omdat ze de grootste zijn. Ondertussen is er geen simpele verwijzer (er verwijst meer dan alleen de medische incrowd) meer die weet waar hij naartoe moet verwijzen en na jaren nogsteeds het 'riagg' suggereert aan een hulpbehoevende, waardoor deze het niet weet waar hij heen moet, want het stond onder arkin in de telefoongids...