Het kabinet houdt scherp in de gaten of bedrijven wel voldoende arbeidsgehandicapten aannemen, zoals afgesproken in het sociaal akkoord. In de jaren 2015 en 2016 moeten er 11.000 banen voor deze groep bijkomen. Gebeurt dat niet, dan komt er alsnog een wettelijke plicht voor bedrijven om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.
Klijnsma let scherp op aanname arbeidsgehandicapten
Dat hebben ze de Kamer beloofd na een motie over het quotum voor arbeidsgehandicapten.
Motie
Minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken hebben dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Ze reageren op een motie van D66 en SP. De Kamer stemt daar donderdag over. In de motie wordt het kabinet gevraagd meteen een wettelijk quotum in te voeren als werkgevers hun beloftes niet nakomen.
Vrijwillig
Aanvankelijk wilde het kabinet grotere bedrijven verplichten 5 procent arbeidsgehandicapten aan te nemen. In het sociaal akkoord werd dat plan vervangen door een vrijwillige afspraak.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij de zg. sociale werkplaats Wedeka in Veendam
zijn heel veel krachten werkzaam, die niet
arbeidsgehandicapt zijn en ook geen engele belemmering of gezondheidsklachten hebben
en toch een fulltime vaste dienstverband hebben tegen een marktconforme salaris.
Kan de minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken uitleggen hoe dat kan, terwijl er werkelijk arbeidsgehandicapten zijn, die verplicht worden door de Sociale Zaken van de gemeente Veendam om regulier werk te zoeken.
Er zijn klokkenluiders werkzaam bij Wedeka in Veendam. Die klagen ook hierover, maar de management schenkt hier geen aandacht aan.
VCP: gemeenten maken misbruik van bijstandsgerechtigden
De Verenigde Communistische Partij (VCP) in gemeente Oldambt heeft geen goed woord over voor de manier waarop in Oost-Groningen de wet Werken in de Bijstand wordt uitgevoerd.
Bijstandsgerechtigden in de gemeenten Oldambt, Pekela en Bellingwedde worden met behoud van uitkering aan het werk gezet bij werkvoorzieninsgschap Synergon, op een zogeheten participatieplaats.
Volgens de VCP is het werkvoorzieningsschap daar niet voor bedoeld. Bovendien krijgen bijstandsgerechtigden steeds maar voor drie maanden werk, waardoor ze geen recht hebben op een premie die uitbetaald wordt nadat ze zes maanden onafgebroken aan het werk zijn geweest.
Wat @Melkkoe beschrijft wordt door steeds meer gemeenten gedaan. Het is namelijk een manier om de grote verliezen van de sociale werkvoorzieningen te beperken. Dat moet natuurlijk 're-integratie' genoemd worden want anders is het in strijd met de wet. Daarom mag het niet langer dan drie maanden duren. Het rijk prikkelt gemeenten dit soort fratsen uit te halen door de kortingen op de rijksbijdrage voor de WSW en eventueel de tekorten op WWB. WWB-ers geld laten verdienen via de sociale werkvoorziening voor de gemeenten is dan een mogelijkheid die moeilijk te weerstaan blijkt.