Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten halen doel huisvesting statushouders niet

Zelfs de gehaalde aantallen geven een geflatteerd beeld, omdat de doelstelling gedurende het jaar werd verlaagd.

03 januari 2024
Containerwoningen voor statushouders. ANP /Hollandse Hoogte /Kim van Dam
Containerwoningen voor statushouders, studenten en werkenden van 18 t/m 27. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Gemeenten hebben het afgelopen jaar méér statushouders gehuisvest dan in 2022, maar toch hebben ze de door Den Haag opgelegde norm niet gehaald. Dat schrijft het AD.

Teamcoördinator / Adviseur Ruimtelijke Informatievoorziening

Publiek Netwerk in opdracht van Provincie Noord-Holland
Teamcoördinator / Adviseur Ruimtelijke Informatievoorziening

Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Nuenen
Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid

Eindspurt

Dankzij een eindspurt in november en december turft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over het hele afgelopen jaar ruim 30.000 gehuisveste statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning), tegen 29.000 in heel 2022. Het hadden er alleen bijna 39.000 moeten zijn. Van de 342 gemeenten hebben er 89 uiteindelijk hun doelstelling gehaald.

Doel verlaagd

Dat gemeenten tot aan driekwart van de doelstelling zijn gekomen is bovendien geflatteerd, want dit najaar werd diezelfde doelstelling plots met tienduizend verlaagd. De reden: achterstanden bij immigratiedienst IND, die bovendien minder vaak een asieldossier goedkeurt, en het mede daardoor lagere aantal nareizigers.

Toch blijft de druk hoog. Inclusief de vorig jaar opgelopen achterstand komt de opgave voor de eerste zes maanden van dit jaar uit op 25.000 statushouders die moeten worden gehuisvest.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Zo krijgt de uitdrukking "dertien in een dozijn" weer een geheel nieuwe betekenis... De "norm" past zich aan aan het aanbod. Rekenkundig is daar op termijn geen chocola meer van te maken zoals iedereen weet, dus maakt de EU er handel van en gaan de migranten voor 20.000 € per hoofd in de verkoop. zie:
https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/eu-migration-policy/eu-migration-asylum-reform-pact/
Hans Bakker
Het huisvestingsvraagstuk en het asielvraagstuk zijn natuurlijk twee verschillende zaken. Die moeten we niet door elkaar halen en niet aan elkaar koppelen. Desalniettemin weten ook dat de landelijke en Europese politiek alleen acteert op druk van samenleving en die komt voort uit o.m. woningtekort. De EU en nationale politici laat ons tot nu toe in de steek bij het komen tot een toekomstbestendig vluchtelingenbeleid. In de kern is effectuering van het recht op asiel - als onderdeel van dit beleid - al heel lang failliet. Het heeft afgedaan als instrument voor vluchtelingenhulp. Het is hol, leeg en de instandhouding heeft alleen nog politieke redenen. Landen moeten zich opnieuw gaan bezinnen of zij vluchtelingen willen helpen, welke vluchtelingen, wat zij ervoor over hebben en tot slot wat dan de beste manier is. Is het asielrecht dan de beste manier? Dat denk ik niet. We zitten in een soort koker met z’n allen en nemen de ene maatregel na de ander om het beleid vooral strenger te maken. Om de asielzoekers maar zo veel mogelijk te weren.
Maar over het doel, wat doen we nu echt voor vluchtelingen, daar heeft vrijwel niemand het meer over.
Advertentie