Advertentie
sociaal / Nieuws

Hoogste rechter gaat verstrekkende uitspraak Wmo doen

De Centrale Raad van Beroep buigt zich binnenkort niet alleen over het (versoberde) Wmo-beleid van de gemeente Utrecht, maar ook over de vraag of hulp bij het huishouden moet worden gerekend tot de maatschappelijke ondersteuning als bedoeld in de Wmo 2015.

05 februari 2016

De hoogste rechter buigt zich binnenkort niet alleen over het (versoberde) Wmo-beleid van de gemeente Utrecht, maar ook over de vraag of hulp bij het huishouden moet worden gerekend tot de maatschappelijke ondersteuning als bedoeld in de Wmo 2015.

Compenseren

Dat blijkt uit de aankondiging door de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over de eerste twee hoger beroepszaken over de Wmo 2015. In de oude Wmo stond het voeren van een huishouden in de wet genoemd als taakveld, waarvoor de gemeente compenserende voorzieningen moest treffen. In de Wmo 2015 staat dit niet met zoveel woorden, al zijn de meningen daarover, ook tussen rechters, verdeeld. Nu de hoogste rechter op 23 maart dieper in de Wmo duikt – en zich niet beperkt tot de vraag of het toekennen van minder uren hulp wettelijk is toegestaan – zal de uitspraak van de CRvB ook gevolgen hebben voor al die gemeenten die huishoudelijke hulp hebben geschrapt en alle gemeenten die tot versobering zijn overgegaan.  

Onvoldoende hulp

Twee inwoners van Utrecht stellen dat de omvang van de toegekende hulp bij het huishouden volstrekt onvoldoende is en zijn naar de CRvB gestapt. Beide inwoners kregen al voor 2015 huishoudelijke hulp, de een drie uur per week en de ander 5,5 uur per week. De gemeente Utrecht heeft dit vorig jaar voor beide zorggebruikers teruggebracht naar 1,5 uur per week. In beide gevallen bepaalde de bestuursrechter, in tussenuitspraken, dat de gemeente onvoldoende onderzoek had gedaan naar de persoonlijke omstandigheden van de inwoners. Na nader onderzoek handhaafde de gemeente bij de eerstgenoemde inwoner de eerder toegekende uren. Aan de tweede inwoner kende Utrecht 39 uur per jaar extra toe. De rechter oordeelde in zijn uitspraak van 23 juni dat daar nog eens 39 uur (per jaar) bovenop moesten. De inwoner stelt dat dit nog steeds onvoldoende is en is in hoger beroep gegaan.


Bezwaarschriften

Sinds 2015 kunnen inwoners van Utrecht voor maximaal 78 uur per jaar een beroep doen op eenvoudige schoonmaakhulp. Als het nodig is, kunnen mensen in aanmerking komen voor extra uren, onder meer via de Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT). In Utrecht werden 871 bezwaarschriften ingediend tegen deze versobering van de huishoudelijke hulp. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman / directeur
We moeten langer thuis blijven wonen zonder aangepaste voorzieningen.

Na een halfjaar nog geen beslissing op bezwaar van de Gemeente Zeist.

Ik heb de wet dwangsom toegepast.

Nieuwe kreet schoon en veilig huis. De gemeente kwam toen het huis schoon was na ziekenhuisopname zeer slim.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jeanet Peters / verzorgende B niveau 2
Er zouden veel meerdere maatschappelijke ondersteuning geïndiceerd moeten worden dat hebben de meeste cliënten nodig wij kunnen dit geven dan kan iemand veel langere thuis zelfstandig blijven wonen wij geven ondersteuning id huishouding en Hulp bij de ADl
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie