Overslaan en naar de inhoud gaan

Kortingen op ambtenarenpensioenen dreigen

De kans dat de ambtenarenpensioenen gekort zullen worden, is groot. Dat stelt Corien Wortmann-Kool, voorzitter van het ambtenarenfonds ABP.

De grote pensioenfondsen waarschuwen dat kortingen van de pensioenen in de lucht hangen. In 2016 is een dergelijke ingreep nog niet nodig, maar de financiële positie van de fondsen is inmiddels zo onzeker dat Nederlands grootste pensioenuitkeerders, ABP en PFZW, de hand voor volgend jaar niet meer in het vuur durven te steken.

Kans wordt groter

‘De kans dat we moeten gaan korten in 2017 wordt groter', zegt Corien Wortmann-Kool, voorzitter van het ambtenarenfonds ABP. ‘Wij begrijpen goed dat ouderen zich zorgen maken over de hoogte van hun pensioen en dat jongeren zich afvragen hoeveel pensioen er voor hen zal overblijven.'
 

Te weinig rendement
Probleem is dat de fondsen te weinig rendement behalen op de aandelenmarkten, terwijl hun verplichtingen door de lage rentestand flink in waarde zijn gestegen. Volgens de regels moeten ze daarom aan herstelplannen werken om echte financiële nood voor te zijn, ondanks dat ze nog altijd miljardenvermogens beheren.
 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Beleidsdekkingsgraad
Hoe een fonds ervoor staat, is te zien aan de hand van de zogeheten beleidsdekkingsgraad. Die zakte bij ABP in het vierde kwartaal van vorig jaar van 99,7 naar 98,7 procent. In het vierde kwartaal presteerden de fondsen wel iets beter dan in het voorgaande kwartaal, maar bij lange na niet genoeg om het jaar goed te maken. De sector heeft de hoop nu gevestigd op krachtiger aantrekken van de economie, wat voor de fondsen extra rendement betekent. De laatste keer dat een aanzienlijke groep fondsen de pensioenen moest verlagen was twee jaar geleden. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer

#Probleem is dat de fondsen te weinig rendement behalen op de aandelenmarkten, terwijl hun verplichtingen door de lage rentestand flink in waarde zijn gestegen.#
Volgens mij klopt deze quote niet. Afgelopen jaren gingen de aandelenbeurzen juist prima, maar zakte de rente en de inflatie-index richting nul. Dus hoef je de uitkeringen niet zwaar te indexeren, en had er stevig rendement op het ingelegde vermogen behaald moeten zijn. Uit de discussies komt zelden meer naar voren dat het Rijk 25 miljard van het ABP heeft gegraaid zonder terug te betalen en dat De Nederlandsche Bank te kunstmatige normen hanteert waardoor de "dekkingsgraden" gemanipuleerd worden. Hoe dan ook, als iemand anders over jouw geld gaat, zal het sneller foetsie zijn dan wanneer je er zelf op past.

Op 28 januari 2016, 10:20
Jan

We moeten gewoon terug naar de vaste rekenrente van 4 procent, zoals die gold tot 2005. Dat is best mogelijk en ook verantwoord, want het gemiddeld rendement van het ABP over de afgelopen 50 jaar is veel hoger. Probeer allemaal de politieke partij van uw keuze daarvan te overtuigen en als dat niet lukt: stem SP. Die is er voorstander van.

Op 28 januari 2016, 11:21
Bram Kuyper

Ik sluit mij volledig aan bij de vorige reacties.
Wellicht is er nog veel meer over te vertellen, maar 2 aspecten zijn helder:


De rekenrente moet terug naar 4 (of 3 ??).


Wanneer wordt het "jatten" van die 25 miljard weer ongedaan gemaakt ??


O ja, ik stem al jaren SP, want ik ken geen andere fatsoenlijke partij

Op 28 januari 2016, 12:02
premiebetaler

Eindelijk! Eindelijk gaat er hopelijk eens gekort worden. De pensionado's van nu hebben simpelweg te weinig premie inbetaald. Velen van hen zijn overigens al op 58-59 jaar gestopt met werken, terwijl de huidige premiebetalers mogen doorzwoegen tot 67+.

Op 28 januari 2016, 13:36
Bennie

Het raadsel van de verdwenen ABP miljarden is hier uitvoerig beschreven: http://adbroere.nl/web/nl/columns/het-abp-en-het … Terugbetalen zoals ook aantal andere sectoren aanvullen tot vereiste dekkingsgraad ! Daarnaast betalen pensioengerechtigden en pensioendeelnemers door de kunstmatig lage renstestand, opgelegd door de ECB, indirect mee aan inkomens- en vermogensoverheveling naar EU landen die het met begrotingsdiscpline niet zo nauw nemen. En nu dus weer premieverhoging en pensioenkortingen. We kunnen het bij constateringen laten, maar wanneer komen de 2,8 miljoen deelnemers in het ABP en de 2,5 miljoen deelnemers in het PFZW nu eindelijk eens collectief in actie tegen dit wanbeleid?

Op 28 januari 2016, 14:18
ambtenaar

Haal de gestolen miljarden terug bij de regering zeker nu voor dat ze het verder investeren in de asielzoekers stroom . laten wel miljoenen bij criminelen zitten . zo langzamerhand kan je wel stellen dat in de regering en de pensioenfondsen ook uit merendeels criminelen bestaat stelen van de mensen die alleen maar betaald hebben en die een aalmoes geven als het zover is. Allemaal zelf verrijking neem bv de politie top te schandalig voor woorden wat die binnenslepen . nee wordt tijd dat de mensen hier eens massaal tegen in opstand komen en dat deze regering het veld ruimt .

Op 28 januari 2016, 15:48
Brechtje

@ Premiebetaler
Ik heb begrepen dat het korten op de pensioenen betekent dat de huidige premiebetalers ook minder pensioen krijgen. Alleen merken wij dat niet nu, zoals de gepensioneerden, maar pas als we zelf met pensioen gaan. Het betekent simpelweg dat wij minder pensioen opbouwen. Het korten is dus voor niemand gunstig. Niet voor de gepensioneerden en ook niet voor de premiebetalers.

Op 28 januari 2016, 15:59
Henk Apotheker

De pensioenfondsen hebben in hoofdzaak last van de op angst gebaseerde maatregelen van Mevrouw Klijnsma (financieel toetsingskader) en de heer Knot van de Nederlandse Bank (rente).

Op 28 januari 2016, 19:11
E.Doeve

Soms vraag ik mij af of politici de reacties lezen, of vakbondsbestuurders de reacties lezen, of departementslieden de reacties lezen. Die clubs kunnen zoveel argumentering geven waarom men vindt dat de maatregelen moeten worden genomen. En ja.....wanneer komt dat geld terug, rechts-/plicht-opvolgers van dat toenmalige Kabinet? Hert mag in termijnen met redelijk bedrag. Leg uit, verantwoordelijken...geef het volk gen brood en spelen, verantwoordt u

Op 29 januari 2016, 09:39
henk

Ik wil mijn geld terug! De dikke vette herenbestuurders van het abp verkwanselen mijn geld en laten zich hier dik van betalen.

Op 29 januari 2016, 10:49
H. Karelsen

De rente is laag "dankzij" de EU, die bepaalt dit i.v.m. de torenhoge schuldenlast voor de zuidelijke landen. Als de rente op een "normaal niveau" van zo'n 3 à 4 procent zou liggen, is er niets aan de hand, in ons land!
Maar dan gaat Z-Europa failliet en krijgen we die problemen op ons bord. Ondanks alle lofliederen, we moeten vrijwillig samenwerken met andere landen en zo nodig eigen keuzes kunnen moeten maar af van die verstikkende Europese dictatoriale maatregelen. Die hebben ons in combi met de euro volledig de das omgedaan.
De vluchtelingenproblematiek (wir schaffen das) nog maar even daargelaten, want die gaat ons structureel ook miljarden kosten. Geld dat er niet is voor de gezondheidszorg, ouderenzorg en pensioenen.
Nu nog steeds voorstander van Europa? Dan horende doof en ziende blind!

Op 29 januari 2016, 12:10
ankie feldbrugge

ik begrijp iets niet. hoe kan juist in het laatste kwartaal van vorig jaar de beleidsdekkingsgraad zijn gezakt? vorig jaar zijn veel minder ambtenaren - en veel later later - met pensioen gegaan vanwege de nieuwe pensioenwetten. Het ABP zou dan juist toch veel minder hebben moeten uitkeren dan oorspronkelijk? ikzelf bijvoorbeeld samen met ik weet niet hoeveel collega's, ben 3 maanden later aanspraken op een pensioenuitkering gaan maken dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat zou toch een positieve invloed moeten hebben op de kas van het pensioenfonds?

Op 1 februari 2016, 14:30
Henk Donkers

Ik snap echt niet wat er gebeurt bij het ABP.
Ten eerste gaat iedereen 2 jaar minder van pensioen genieten want we gaan twee jaar later pas met pensioen. Dat moet echt erg veel schelen.
ten tweede blijven we twee jaar langer premie betalen. Ook dat moet heel veel schelen.
En ten derde is het gemiddelde rendement van de pensioenfondsen veel hoger dan 2% rekenrente. Neem bv 2014 waarin het ABP 16% rendement heeft gemaakt. Dat is dus hetzelfde als 8 jaren 2 fictieve procenten.
En dan nog heeft het ABP niet genoeg geld in de pot.
Misschien moeten we eens stoppen met het inschakelen van zogenaamde beleggingsadviseurs van de banken die werkelijk miljoenen per jaar van het ABP ontvangen.
Allemaal erg ondoorzichtig dat ABP. En dat van oa mijn geld.

Op 1 februari 2016, 14:39
H. Wiersma

Wortmann-Kool (voorzitter ABP, VVD) moet geen onzin verkopen en gewoon tegengas geven aan Knot (DNB) en het huidige Kabinetsbeleid.
Probleem is dat het ABP nu ingevolge voorschriften van de DNB (ingegeven door dit Kabinet) moet rekenen met een belachelijk lage rekenrente voor toekomstige verplichtingen in plaats van met reële rentepercentages.
Het ABP behaalde de laatste 20 jaar gemiddelde rendementen van 6 - 7% en de pensioenpot groeit ieder jaar met miljarden.
Dit Kabinet maakt van de huidige situatie ook nog eens gebruik/misbruik door een deel van de pensioenpremies aan te wenden voor salarisaanpassingen (sigaren uit eigen doos) voor de werkende ambtenaren; overigens moet het grootste deel daarvan over enkele maanden alweer worden ingeleverd door een premieverhoging bij het ABP.
Daarbij komt nog dat dit Kabinet de grootste profiteur is van de huidige situatie met lage rentepercentages; in plaats van ruim 4% rente op de staatsschuld betaalt het nu niet eens meer 1%. Op een staatsschuld van ca. 180 miljard levert dit al een aantal jaren jaarlijks minstens 5 - 6 miljard extra op.

Op 1 februari 2016, 16:20
Hannes Haganum

Ik sluit me aan bij Henk. Indirect betalen wij natuurlijk een enorme som geld om de staatspensioen in Zuid-Europa op peil te houden. Met een reële rente van 3 of 4 procent zou er geen probleem zijn. Uiteindelijk is de Europese Unie een failliete boedel en hadden we nooit de Europese handelsgemeenschap moeten omvormen tot die idiote, politieke bureaucratie die het nu is. Angela Merkel heeft de plank totaal misgeslagen en is getransformeerd van een politieke leider in een krachteloze, oude vrouw die zich vast gehecht heeft aan de macht. 'Es is aber vorbei, Frau Merkel' !!! Ruim duizend op hol geslagen zware criminelen hebben in Keulen tijdens de nieuwjaarsnacht voor een totaal andere kijk op de toekomst van Europa gezorgd. De geest is uit de fles en zal er niet meer in terug keren.

Op 2 februari 2016, 08:58
henk

'Pensioen kan omhoog bij soepelere regels'
Pensioenfondsen kunnen veel hogere pensioenen betalen als de politiek de strenge financiële regels versoepelt. Dat stelde Peter Borgdorff, directeur van het pensioenfonds voor de zorg PFZW, dinsdag in een interview. "De buffers, dat is dood geld, dat we niet kunnen uitkeren."
Door de lage rente en malaise op de beurzen zijn de meeste pensioenfondsen in financiële problemen gekomen. Voor volgend jaar dreigen daarom opnieuw kortingen op de pensioenen. "Pensioenfondsen verkopen nog steeds de illusie dat een pensioen gegarandeerd is, terwijl dat niet zo is", waarschuwt Borgdorff.
Hij pleit ervoor het pensioenstelsel op de schop te nemen. "We moeten af van de garantie. Dan zijn we ook meteen af van de discussie over buffers en dekkingsgraden. Dan kunnen we de buffer voor een deel uitkeren. Dan krijgen mensen een hoger pensioen."

Op 2 februari 2016, 09:16
peter

Ik vroeg om een berekening van mijn pensioen op de einddatum. Zelf die kunnen ze al niet meer geven.

Op 17 februari 2016, 10:17

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in