Advertentie
sociaal / Nieuws

Hoe blij kinderen zijn verschilt per provincie

Gemeenten moeten achterhalen welke knelpunten hun kinderen ervaren, zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer.

17 november 2022
Margrite Kalverboer wordt in de Tweede Kamer beëdigd tot 'substituut-ombudsman'.
Margrite Kalverboer wordt in de Tweede Kamer beëdigd tot 'substituut-ombudsman'. ANP/Sem van der Wal

Kinderen in Friesland, Groningen en Limburg zijn minder tevreden over hun leven dan kinderen uit Drenthe en Overijssel. Van alle kinderen in Nederland geeft ruim 13 procent zijn leven een onvoldoende.

Rapportcijfer

Dit blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek Als je het ons vraagt. Onderzoek naar het welzijn van kinderen in de Nederlandse provincies van kinderombudsman Margrite Kalverboer dat donderdag verschijnt. Tussen de provincie met het hoogste  - Drenthe (8,1) - en de provincie met het laagste rapportcijfer - Friesland (7,2)  - zit bijna een heel cijfer verschil.

Jeugdhulp

Voor alle kinderen geldt dat ze opvallend negatief zijn over de rol die volwassenen (behalve hun ouders) in hun leven spelen. Dit speelt nog sterker voor kinderen die te maken hebben met één of meerdere kwetsbaarheden in hun leven. ‘Kwetsbaarheden die kinderen aangeven kunnen persoonlijk zijn of voorkomen in de thuissituatie’, aldus het persbericht. ‘Bij persoonlijke kwetsbaarheden gaat het bijvoorbeeld om het krijgen van jeugdhulp. In de thuissituatie gaat het bijvoorbeeld om armoede of een complexe scheiding.’

Gemeenten

De oplossing ligt volgens de kinderombudsman vooral bij de gemeenten. ‘Sinds de decentralisaties zijn gemeenten in belangrijke mate verantwoordelijk voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen’, aldus het persbericht. ‘Daarom vindt de Kinderombudsman dat gemeenten moeten achterhalen hoe het met hun kinderen gaat en waar hun knelpunten liggen.’ Ook moeten kinderen volgens de kinderombudsman nauw worden betrokken bij het gemeentelijke beleid.

Klimaatcrisis

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen zich goed bewust zijn van grote maatschappelijke ontwikkelingen zoals de klimaatcrisis en de oorlog in de Oekraïne.  ‘Het Kinderrechtencomité deelt de zorgen van deze kinderen’, aldus het persbericht. ‘Zij bereidt nu een General Comment voor, waarin het recht van kinderen op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving centraal staat.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie