Advertentie
sociaal / Nieuws

Helft waterschappen weigert kwijtschelding arme zzp-ers

Ook een deel van de gemeenten sluit arme zzp'ers uit van kwijtschelding van gemeentelijke heffingen.

27 februari 2023
Oude man met geld en papieren
Shutterstock

In de helft van de waterschappen moeten zzp'ers in armoede gewoon belasting betalen, schrijft de NOS. Werknemers of uitkeringsgerechtigden met een even laag inkomen hoeven dit niet, blijkt uit cijfers van de Unie van Waterschappen. Ook een deel van de gemeenten sluit arme zzp'ers uit.

(Strategisch) beleidsadviseur Economie

Gemeente Zoetermeer
(Strategisch) beleidsadviseur Economie

Projectleider Flexwoningen

JS Consultancy
Projectleider Flexwoningen

Kwijtschelding

Het gaat om kwijtschelding van lokale belastingen, bijvoorbeeld voor het zuiveren van rioolwater. Inwoners die een inkomen hebben ter hoogte van de bijstand of minder hoeven dit soort belastingen niet te betalen.

Kiezen

Maar gemeenten en waterschappen mogen ervoor kiezen om ondernemers uit te sluiten van de kwijtschelding, zelfs als ze bijvoorbeeld maar 1000 euro per maand overhouden. Met als gevolg dat ze jaarlijks alsnog honderden euro's kwijt zijn aan lokale belastingen. De Unie van Waterschappen deelde de waterschappen in 2011 al mee dat ze ervoor mogen kiezen om kleine ondernemers onder de kwijtschelding te laten vallen. Toch kiest nog altijd bijna de helft van de waterschappen ervoor om zzp'ers uit te sluiten.

Laag inkomen

Ook Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren in het sociaal domein, vindt het vreemd dat ondernemers niet in aanmerkingen komen voor de kwijtschelding van lokale belastingen. ‘Het zijn nog steeds inwoners met een laag inkomen.’

Bron: NOS

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Myconius Scipio
Het lijkt me juist. Anders zou een deel van de ZZP-ers een concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van de ZZP-ers die genoeg verdienen om wel te betalen
Hielco Wiersma
Voor een juist inzicht in de financiële verhoudingen (toeslagen, kwijtscheldingen, compensaties) van burgers en bedrijven is het beter om belastingen rechtstreeks aan belastingplichtigen in rekening te brengen en géén kwijtscheldingen te doen. Belastingplichtigen die rekeningen niet kunnen voldoen kunnen een beroep doen op de Participatiewetgeving (bijstand).
Nico Bos
Geen landelijk beleid dus, de één krijgt het wel en de ander krijgt het niet. Staat het water tot aan je lippen dan laten de pompen van het waterschap het afweten en zwem je in het geld (mondkapjesdeal) dan heb je gewoon "mazzel".... Discriminatie op basis van inkomen en locatie moet kunnen blijkbaar.
Advertentie