Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijna kwart van uitkeringsontvangers werkt

Ondanks dat inkomsten uit arbeid gekort worden op uitkeringen, blijven veel mensen met een uitkering toch niet op de bank zitten. Van de ontvangers van een WW-uitkering heeft bijna 50 procent betaald werk.

19 maart 2020
werkdag-ambtenaar.jpg

Ondanks dat inkomsten uit arbeid worden gekort op uitkeringen, blijven veel mensen met een uitkering toch niet op de bank zitten. Van de 1,5 miljoen mensen die in 2018 een arbeidsongeschiktheidsuitkering, bijstand en/of WW-uitkering (werkloosheidsuitkering) ontvingen, had een kwart ook betaald werk. Onder de mensen met een WW-uitkering was dat zelfs bijna de helft. 

Kwart heeft werk
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Vier op de tien uitkeringsontvangers kan vanwege ziekte niet werken. Ruim één tiende is op zoek naar werk maar heeft dat nog niet kunnen vinden. En ongeveer een kwart heeft dus naast de uitkering ook inkomsten uit werk. De uitkering is voor hen aanvullend.

WW’ers werken meer
Er zijn grote verschillen tussen de soorten uitkeringen. Van de mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering is, niet geheel onverwachts, 60 procent werkloos door ziekte. Toch heeft bijna een kwart ook betaald werk. Onder mensen met een bijstandsuitkering is dat percentage lager: slechts 13 procent van die groep werkt. Van de ontvangers van een WW-uitkering heeft echter bijna 50 procent betaald werk.

Jonge uitkeringsontvangers werken vaker
Ook bestaan er verschillen tussen leeftijdsgroepen. 30 procent van de uitkeringsontvangers tussen 25 en 35 jaar werkt, tegenover 9 procent van de groep tussen 65 en 75 jaar oud. Uitkeringsontvangers tussen 55 en 65 jaar oud geven het vaakst (51 procent) aan dat ze vanwege ziekte niet werken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie