Helft ambtenaren ontevreden met cao-akkoord
Ambtenaren zijn hevig verdeeld over het cao-akkoord dat een week geleden werd afgesproken tussen de VNG en de vakbonden. Slechts een zeer krappe meerderheid is tevreden met de nieuwe arbeidsvoorwaarden, namelijk 52 procent. Dit blijkt uit een peiling onder 855 lezers van binnenlandsbestuur.nl.
Nullijn
Het tweejarig akkoord houdt in dat er dit jaar eenmalig 1,5 procent bijkomt. In 2010 en in 2011 wordt de eindejaarsuitkering telkens met 0,5 procent verhoogd en het salaris wordt in 2011 verhoogd met eveneens 0,5 procent. De lager betaalden krijgen een hogere bodem in de eindejaarsuitkering. De bonden hebben maandenlang gestreden voor 2,5 procent, terwijl de VNG aan een nullijn vast hield.
Beter dan niets
De meeste ambtenaren die tevreden zijn met de nieuwe afspraken zeggen in te zien in dat er niet meer in zit. Zo zegt een BB-lezer: ‘Volgens mij is dit het maximale. Bovendien gaat behoud van werkgelegenheid boven salarisverhoging en moeten we tevreden zijn met het behaalde resultaat.’ Een andere stemmer op de poll zegt: ‘Beter dan niets, ik ken harde werkers in de privésector die geen loonsverhoging hebben.’ Of: ‘Overal moet bezuinigd worden,’ is een reactie op de site en: ‘Blij dat er eindelijk een akkoord is. Nu de ambtenaren toch al zo onder vuur liggen kun je moeilijk het onderste uit de kan verwachten.’
Kredietcrisis
Het percentage ontevreden stemmers, 48 procent, laat ook van zich horen: ‘We lopen teveel achter bij de marktsector en ik zie geen reden waarom de ambtenaren de kredietcrisis moeten betalen,’ schrijft een beleidsmedewerker. Iemand anders: ‘Schandalig resultaat. En de bestuurders maar zakken vullen en dure jongens in dienst nemen!’ Overigens was er onder sommige lezers ook verbazing dat er überhaupt om loonsverhoging werd gevraagd: ‘Ongehoord, in deze tijd dat wij met z'n allen zien dat wij in een economische crisis zitten en dan toch in plaats van inleveren méér durven vragen.’
Reacties: 28
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Volgen BB is het kennelijk half leeg.
Prima compromis.
Zeurpieten zijn er altijd, en inderdaad: die zijn vaak ook passief en dus geen lid van een vakbond.
Het moet me wel van het hart dat het (zoals in het artikel wordt gesteld) het verschil tussen markt en Rijk/overheid niet te groot moet worden. Goed competent personeel mag wat kosten.
Vooral opmerking van lezers plaatsen die voor het akkoord zijn.
Zoals: 'Beter dan niets, ik ken harde werkers in de privésector die geen loonsverhoging hebben.’
Die zin is makkelijk te counteren. Ik ken ook sectoren waar er gewoon een flinke loonsverhoging plaats heeft gevonden.
Het Rijk heeft deze CAO gekregen, loop tot einde vh jaar:
- volledige 13e maand van 8,3 procent in 2010 (Voortaan wordt deze uitkering niet per jaar uitbetaald, maar in het maandsalaris verwerkt)
De lonen stijgen per
- 2007 met 2,3 procent
- 2008 + 2%
- 2009 + 2,0 procent.
totale inkomensstijging bedraagt voor Rijksambtenaren 13,2 procent
Ook jammer dat zelfs Binnenlands Bestuur de slechte journalistieke gewoonte heeft altijd het negatieve te benadrukken. De meerderheid van de geënqueteerden was tevreden met dit akkoord. Meldt dat dan!
Één ding is zeker, de loonsverhoging en kosten van secundaire arbeidsvoorwaarden van ambtenaren gaan ten koste van MIJN inkomen, als werknemer in het bedrijfsleven, dat er de laatste jaren ca. 40% op achteruit is gegaan!
Vak- en dossierkennis is ook voor de overheid een overheid een schaars artikel.
Een ambtenaar op MBO-niveau die de stad en haar populatie kent, die zijn netwerk heeft en over vakkennis beschikt, die is goud waard ! Zulke mensen zijn vaak de pijlers van een gemeente en die moet je naar waarde belonen in plaats van het belonen van de produktie van beleidsrapporten die in een archiefkast verdwijnen.
Jan met de Pet moet bloeden voor de frauduleuze handelingen van de uitbuitende klassen vertegenwoordigt in de VVD. ook de wethouders van de VVD, zoals Huffnagel in Den Haag hebben boter op hun hoofd. Veel geld uitgeven voor eigen glorie maar wel, hij was wethouder personeel, op de rem staan bij looonsverhogingen en de schuld van de vuile stad neer leggen bij de straatvegers. Wat een gotspe. Blij dat hij weg is...
Wat curieus dat je dit negatieve berichtgeving vindt. Een vakbond die namens haar achterban spreekt lijkt me minder nieuwswaardig dan een vakbond die een principekkoord afsluit waar een groot deel van haar eigen achterban niet achter blijkt te staan.
Wel goed lezen Ernst. Het was een onderzoek van Binnenlands Bestuur zelf. Daaruit bleek dat 52 % tevreden is over het akkoord. Je reageert niet op mijn stelling dat het jammer is dat niet-bondsleden meeprofiteren. Ik wil wedden dat jij ook tot die profiteurs behoort.
Vreemd, dat geroep over niet-bondsleden die profiteurs zouden zijn. Zelf heb ik aan een actie meegedaan waar slechts een minderheid van de collega's in mijn organisatie aan meedeed. Toch gun ik al die anderen (bondsleden en niet-bondsleden), hoe slap of dom ik ze ook vind, best die 1,5% (= ca. minus 2,5% reëel) over twee jaar.
De bonden ontlenen een deel van hun (nogal beperkte) macht aan de algemeen verbindendheid van de CAO's. In ruil daarvoor profiteren niet-bondsleden van de CAO's. Dat is de deal.
@Hannes Haganum
Jij vindt CAO's uit de tijd. Maar wie worden de dupe als die CAO's er niet meer zijn? Niet de beleidsmakers, maar juist de ambtenaren op MBO-niveau die volgens jou goud waard zijn. Waarom is dat zo? Omdat beleidsmakers niet alleen beleid maken, maar vooral ook de basisingrediënten voor de "spin" produceren waar de meeste bestuurders zich afhankelijk van voelen.
CAO's (hoe halfslachtig ook) houden de boel nog enigszins bij elkaar. Zonder CAO's rukt de jungle binnen de overheid een stuk verder op. En daarvan zouden de uitvoerders de dupe worden.
Weerzinwekkend hè dat verschil tussen "lagere" ambtenaren (gem), "middel" ambtenaren (prov)en "hogere" ambtenaren (rijk). Helemaal met je stelling eens.
Die provinciale tussenlaag is ook niet meer dan een fars en kan er wat mij betreft tussenuit. Dan de salarissen tussen rijk en gemeenten gelijktrekken en we zijn waar we moeten zijn.... ;-)
@ Sappelaar
Werken bij de overheid is gewoon een baan, geen vrijwilligerswerk! Ik zou in een Afrikaans land gaan wonen als ik jou was, daar kan je de ambtenaren betalen van omkoop en corruptiegeld.... ;-)
@ peter, directeur.
We willen als overheid van die dure inhuur af, toch!? Ik denk dat we als overheid de ambtenaren dan ook niet moeten stimuleren om voor zichzelf te gaan werken en op die manier die dure inhuur te worden, vind je ook niet? Directeur bij de overheid? Wel eens gesproken met je collegadirecteuren in de private sector...