Advertentie
sociaal / Nieuws

Helft ambtenaren ontevreden met cao-akkoord

Ambtenaren zijn hevig verdeeld over het cao-akkoord dat een week geleden werd afgesproken tussen de VNG en de vakbonden. Slechts een zeer krappe meerderheid is tevreden met de nieuwe arbeidsvoorwaarden, namelijk 52 procent. Dit blijkt uit een peiling onder 855 lezers van binnenlandsbestuur.nl.

26 mei 2010

Nullijn
Het tweejarig akkoord houdt in dat er dit jaar eenmalig 1,5 procent bijkomt. In 2010 en in 2011 wordt de eindejaarsuitkering telkens met 0,5 procent verhoogd en het salaris wordt in 2011 verhoogd met eveneens 0,5 procent. De lager betaalden krijgen een hogere bodem in de eindejaarsuitkering. De bonden hebben maandenlang gestreden voor 2,5 procent, terwijl de VNG aan een nullijn vast hield.

 

Beter dan niets
De meeste ambtenaren die tevreden zijn met de nieuwe afspraken zeggen in te zien in dat er niet meer in zit. Zo zegt een BB-lezer: ‘Volgens mij is dit het maximale. Bovendien gaat behoud van werkgelegenheid boven salarisverhoging en moeten we tevreden zijn met het behaalde resultaat.’ Een andere stemmer op de poll zegt: ‘Beter dan niets, ik ken harde werkers in de privésector die geen loonsverhoging hebben.’ Of: ‘Overal moet bezuinigd worden,’ is een reactie op de site en: ‘Blij dat er eindelijk een akkoord is. Nu de ambtenaren toch al zo onder vuur liggen kun je moeilijk het onderste uit de kan verwachten.’

 

Kredietcrisis
Het percentage ontevreden stemmers, 48 procent, laat ook van zich horen: ‘We lopen teveel achter bij de marktsector en ik zie geen reden waarom de ambtenaren de kredietcrisis moeten betalen,’ schrijft een beleidsmedewerker. Iemand anders: ‘Schandalig resultaat. En de bestuurders maar zakken vullen en dure jongens in dienst nemen!’ Overigens was er onder sommige lezers ook verbazing dat er überhaupt om loonsverhoging werd gevraagd: ‘Ongehoord, in deze tijd dat wij met z'n allen zien dat wij in een economische crisis zitten en dan toch in plaats van inleveren méér durven vragen.’

 

Reacties: 28

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

nick / adviseur
gezien de achterblijvende resultaten voor de veredelde vrijwilligers bij de gmeenten ben ik een voorstander van de afschaffing van de sectorale onderhandelingen. Dit heeft de gemeente-ambtenaren steeds op afstand gezet. De gemeenten zetten de collega's van de reiniging in, het rijk de politiemensen. Dus, lonen gelijk trekken en 1 ambtenarencao.
Carola
Gek hè!?
huisman / gemeente
over negatieve berichtgeving gesproken, de kop kan ook zijn de helft van de ambtenaren tevreden.
Martin
Één Europa: wij willen ook een dertiende en veertiende maand en pensioen met 53 jaar net zoals in Griekenland.
Jan Willem / Ambtenaar
Het percentage wat ontevreden is zijn waarschijnlijk de hoger opgeleiden binnen de gemeente. Ik durf te stellen dat 80% van hen geen lid is van de vakbond. Deze groep heeft geen recht van spreken en de nieuwe CAO zou uitsluitend van toepassing moeten zijn op leden van de vakbond. Dit is mijn mening, daar zult u het mee moeten doen.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Ik ben benieuwd welke resultaten CAO Rijk gaat behalen. Zal de minister van BiZa wederom gaan pleiten voor de nullijn (net als voor de gemeente ambetanaren) of wordt het uiteindelijke resultaat van de structurele verhoging wederom ruimer dan de resultaten die bij de CAO gemeenten zijn vastgesteld?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het glas is halfvol of half leeg
Volgen BB is het kennelijk half leeg.
H.Kruisman / woz-coordinator
Leuke paradox... West-europa weet precies wat de Grieken moeten doen om hun begrotingstekort omlaag te krijgen. Harde bezuinigingen dus.. Maar 150 ton afval in de straten is voldoende om binnen no time ervoor te zorgen dat het gemiddelde maandloon van 3100 euro (..) van de nederlandse gemeenteambtenaar moet worden veiliggesteld.. Financiele Nimby politiek. Gemiste kans.
Frans / ass proj leider
Redelijk resultaat lijkt me.
Prima compromis.
Zeurpieten zijn er altijd, en inderdaad: die zijn vaak ook passief en dus geen lid van een vakbond.

Het moet me wel van het hart dat het (zoals in het artikel wordt gesteld) het verschil tussen markt en Rijk/overheid niet te groot moet worden. Goed competent personeel mag wat kosten.
nick / adviseur
Goed compromis lijkt me. Ik hoop wel dat de rijksambtenaren niet nog verder gaan uitlopen want dan wordt het een beetje pijnlijk. Ik hoorde onlangs bij een talkshow dat de gemeente-ambtenaren de toon hadden gezet voor een verdere loonsverhoging bij het rijk. Hadden de collega's bij het rijk niet al 3,2% structureel per 2010?
Willem Kamps
Ik denk dat we heel tevreden mogen zijn met het behaalde resultaat. Hoewel ook ik vind dat de rekening voor de kredietcrisis ergens anders hoort te liggen, ben ik niet zo wereldvreemd te begrijpen dat Jan met de Pet de pineut was, is en tot in lengte van dagen zal blijven. We hebbenhet allemaal laten gebeuren dat de wereld wordt geregeerd door de aandeelhouders.
amber
Hoezo meer loon ? De ambtenaren krijgen niet meer loon, maar slechts een deel van wat al eerder is afgesproken. Er wordt misbruik gemaakt van de crisis en de publieke opinie die niet juist is. Wil je echte bureaucratie ga dan eens kijken bij bedrijven als Philips of ABN amro. En dergelijke bedrijven krijgen miljoenen aan subsidies en steun. Het gaat om een koopkracht aanpassing. Door deze cao gaat de koopkracht er nog steeds fors op achteruit. In welke marktsector is dat ook zo enstig dan ?
T. Norka
Dit artikel doet in ieder geval goed aan 'cherry picking'.
Vooral opmerking van lezers plaatsen die voor het akkoord zijn.
Zoals: 'Beter dan niets, ik ken harde werkers in de privésector die geen loonsverhoging hebben.’

Die zin is makkelijk te counteren. Ik ken ook sectoren waar er gewoon een flinke loonsverhoging plaats heeft gevonden.

Peter / directeur
In bovenstaande reacties blijkt dat er ontevreden ambtenaren kijken naar wat gangbaar is in het bedrijfsleven. Het zou er beter zijn! Niets belet hen daar dan ook te solliciteren. Iedereen tevreden.
Jan Spijk / woordvoerder CNV Publieke Zaak
Dit is een voorbarige conclusie. Tot 14 juni kunnen leden van de bonden, waaronder CNV Publieke Zaak, hun mening geven over het resultaat. Wij leggen het resultaat positief voor. BB heeft een onderzoek gehouden onder 855 lezers, wij raadplegen 10.000 leden. Lijkt mij veel representatiever.
hedges / AO/IC medewerker afd. MO
ik denk maar zo: we krijgen dit jaar 1,5% incidenteel extra, in 2011 ook 1% extra (0,5% incidenteel, 0,5% structureel), en over een half jaartje kunnen de onderhandelingen voor de volgende nieuwe CAO m.i.v. 1 juni 2011 alweer beginnen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
M. Dijkman
@Nick

Het Rijk heeft deze CAO gekregen, loop tot einde vh jaar:

- volledige 13e maand van 8,3 procent in 2010 (Voortaan wordt deze uitkering niet per jaar uitbetaald, maar in het maandsalaris verwerkt)

De lonen stijgen per

- 2007 met 2,3 procent
- 2008 + 2%
- 2009 + 2,0 procent.

totale inkomensstijging bedraagt voor Rijksambtenaren 13,2 procent
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Directeur Peter kan mooi praten. Zijn kostje is gekocht. Ongetwijfeld kijkt hij ook om zich heen hoe primaire en secondaire arbeidsvoorwaarders elders liggen. En zeer waarschijnlijk wordt zijn inkomen mede hierop gebaseerd. Wellicht bepaalt hij zelf (voor een deel) zijn salaris. Wie zal het zeggen. Maar de gewone man moet /mag niet zeuren ?
Peter / directeur
Jawel hoor, Henk, je mag best zeuren!
Jan / ambtenaar
Meer zat er gewoon niet in. Jammer alleen dat de niet-bondsleden er ook van meeprofiteren!
Ook jammer dat zelfs Binnenlands Bestuur de slechte journalistieke gewoonte heeft altijd het negatieve te benadrukken. De meerderheid van de geënqueteerden was tevreden met dit akkoord. Meldt dat dan!
Ron van Vliet / adviseur
Dat er ontevreden ambtenaren zijn verbaast mij niks! Als zij vinden dat het in het bedrijfsleven beter is, is er maar één remedie, ontslag nemen en gaan solliciteren!
Één ding is zeker, de loonsverhoging en kosten van secundaire arbeidsvoorwaarden van ambtenaren gaan ten koste van MIJN inkomen, als werknemer in het bedrijfsleven, dat er de laatste jaren ca. 40% op achteruit is gegaan!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Voor de korte termijn is het een redelijk compromis. Op middellange termijn moet je, zeker gelet op de vergrijzing en een inkrimpend ambtenarenapparaat, toe naar een geheel nieuw beloningsbeleid. Collectieve beloningen en overeenkomst zijn uit de tijd. De overheid zal ook veel meer met termijn- en projectcontracten moeten gaan werken en zich moeten realiseren dat je kwaliteit moet belonen !!
Vak- en dossierkennis is ook voor de overheid een overheid een schaars artikel.
Een ambtenaar op MBO-niveau die de stad en haar populatie kent, die zijn netwerk heeft en over vakkennis beschikt, die is goud waard ! Zulke mensen zijn vaak de pijlers van een gemeente en die moet je naar waarde belonen in plaats van het belonen van de produktie van beleidsrapporten die in een archiefkast verdwijnen.

O. ten Hove
We mogen blij zijn dat we dit nog krijgen. Als we Rutte aan de macht krijgen, dan wordt het nog erger en zal iedereen op midden- en laag nivo echt gepakt worden. Als er een partij verboden zou mogen worden: de VVD.
Jan met de Pet moet bloeden voor de frauduleuze handelingen van de uitbuitende klassen vertegenwoordigt in de VVD. ook de wethouders van de VVD, zoals Huffnagel in Den Haag hebben boter op hun hoofd. Veel geld uitgeven voor eigen glorie maar wel, hij was wethouder personeel, op de rem staan bij looonsverhogingen en de schuld van de vuile stad neer leggen bij de straatvegers. Wat een gotspe. Blij dat hij weg is...
Ernst / controller
@jan.ambtenaar
Wat curieus dat je dit negatieve berichtgeving vindt. Een vakbond die namens haar achterban spreekt lijkt me minder nieuwswaardig dan een vakbond die een principekkoord afsluit waar een groot deel van haar eigen achterban niet achter blijkt te staan.
Jan / ambtenaar
@Ernst • Controller.
Wel goed lezen Ernst. Het was een onderzoek van Binnenlands Bestuur zelf. Daaruit bleek dat 52 % tevreden is over het akkoord. Je reageert niet op mijn stelling dat het jammer is dat niet-bondsleden meeprofiteren. Ik wil wedden dat jij ook tot die profiteurs behoort.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Ik lees hier een boel ontevreden gezeur over niet-bondsleden, de journalistiek, of juist de ambtenaren. Laat je toch niet tegen elkaar uitspelen. Dat maakt alleen Peter (directeur) maar aan het lachen.

Vreemd, dat geroep over niet-bondsleden die profiteurs zouden zijn. Zelf heb ik aan een actie meegedaan waar slechts een minderheid van de collega's in mijn organisatie aan meedeed. Toch gun ik al die anderen (bondsleden en niet-bondsleden), hoe slap of dom ik ze ook vind, best die 1,5% (= ca. minus 2,5% reëel) over twee jaar.

De bonden ontlenen een deel van hun (nogal beperkte) macht aan de algemeen verbindendheid van de CAO's. In ruil daarvoor profiteren niet-bondsleden van de CAO's. Dat is de deal.

@Hannes Haganum

Jij vindt CAO's uit de tijd. Maar wie worden de dupe als die CAO's er niet meer zijn? Niet de beleidsmakers, maar juist de ambtenaren op MBO-niveau die volgens jou goud waard zijn. Waarom is dat zo? Omdat beleidsmakers niet alleen beleid maken, maar vooral ook de basisingrediënten voor de "spin" produceren waar de meeste bestuurders zich afhankelijk van voelen.

CAO's (hoe halfslachtig ook) houden de boel nog enigszins bij elkaar. Zonder CAO's rukt de jungle binnen de overheid een stuk verder op. En daarvan zouden de uitvoerders de dupe worden.
Hans / gemeente ambtenaar
hebben ze bij de provincies geen last van bezuinigingen? vreemd dat daar een betere cao wordt afgesloten dan bij de gemeenten. wat mij betreft gaan de gemeente onderhandelaars terug naar de onderhandelingstafel voor een beter resultaat.
Bob Proper / Gebouwenbeheerder
@hans
Weerzinwekkend hè dat verschil tussen "lagere" ambtenaren (gem), "middel" ambtenaren (prov)en "hogere" ambtenaren (rijk). Helemaal met je stelling eens.

Die provinciale tussenlaag is ook niet meer dan een fars en kan er wat mij betreft tussenuit. Dan de salarissen tussen rijk en gemeenten gelijktrekken en we zijn waar we moeten zijn.... ;-)

@ Sappelaar
Werken bij de overheid is gewoon een baan, geen vrijwilligerswerk! Ik zou in een Afrikaans land gaan wonen als ik jou was, daar kan je de ambtenaren betalen van omkoop en corruptiegeld.... ;-)

@ peter, directeur.
We willen als overheid van die dure inhuur af, toch!? Ik denk dat we als overheid de ambtenaren dan ook niet moeten stimuleren om voor zichzelf te gaan werken en op die manier die dure inhuur te worden, vind je ook niet? Directeur bij de overheid? Wel eens gesproken met je collegadirecteuren in de private sector...
Advertentie