Buiten Nederlandse kust
Eerder deze zomer sloten vakbonden en werkgevers een nieuwe cao voor de waterbouw. Hierin kregen buitenlandse werknemers een uitzonderingspositie met een loon onder het Nederlandse minimum. Het merendeel van de buitenlandse baggerwerkers komt van de Filippijnen. Omdat de baggerschepen buiten de Nederlandse kust opereren, zou het Nederlandse arbeidsrecht niet van toepassing zijn.
Wet Arbeid Vreemdelingen
De Arbeidsinspectie ziet het echter anders. In de brief aan FNV Waterbouw heeft de organisatie eerder dit jaar laten weten dat de wet voor het minimumloon (de WML) tot 12 mijl buiten de Nederlandse kust geldt. Hetzelfde gaat op voor de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV), die regels stelt voor het in dienst nemen van buitenlandse werknemers. ,,De locatie waar de Tweede Maasvlakte wordt aangelegd, valt binnen deze zone", aldus de inspectie.
Cao
Een woordvoerder benadrukte dat de Arbeidsinspectie in de brief geen uitlatingen over de cao heeft gedaan.
Havenbedrijf: Niet verantwoordelijk voor onderbetaling
De cao-afspraak over de beloning van Filippijnse werknemers die voor Boskalis en Van Oord werken aan de Tweede Maasvlakte, is in strijd met…
Havenbedrijf
Opvallend is de opstelling van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) in de kwestie. Dit overheidsconcern is mede-opdrachtgever voor aanleg van de tweede Maasvlakte, maar wijst de verantwoordelijkheid voor de werknemers die het project uitvoeren van de hand.
'Niet betrokken'
,,HbR heeft geen betrokkenheid bij de wijze waarop het consortium de voor dat werk benodigde werknemers werft en de voorwaarden waaronder deze werknemers te werk worden gesteld", aldus het havenbedrijf in correspondentie met FNV Waterbouw.