Advertentie
sociaal / Nieuws

Grote gemeenten korten minder vaak op bijstand

Rotterdam blijft de onbetwiste leider met bijna twee keer zoveel ingetrokken uitkeringen in vergelijking met Amsterdam.

25 november 2023
stress geld toeslagen
Shutterstock

In 2019 legden de tien grootste gemeenten bijna 6000 keer een korting op de bijstand op. Drie jaar later was dat aantal in die gemeenten gehalveerd, meldt de NOS. In dezelfde periode nam het aantal mensen met een bijstandsuitkering in die gemeenten nauwelijks af.

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Maatregelencircus

‘Dat is goed nieuws’, zegt de Groningse hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk tegen de omroep. ‘Dit soort sancties worden te makkelijk opgelegd. Het moet geen automatisch maatregelencircus worden.

Een verlaging van een bijstandsuitkering kan door de gemeente worden opgelegd om diverse redenen, zoals het niet verschijnen bij afspraken met de gemeente of onbereikbaar zijn. Na een dergelijke korting moeten bijstandsgerechtigden soms maandenlang rondkomen van een verminderde uitkering.

Verschillen groot

Bij het onderzoeken van de strafmaatregelen twee jaar geleden constateerde de NOS aanzienlijke verschillen tussen gemeenten. Zo legde Rotterdam bijna drie keer zoveel sancties op in vergelijking met Amsterdam, ondanks dat de hoofdstad meer inwoners met een bijstandsuitkering had. Zelfs op dit moment blijven de verschillen tussen gemeenten aanzienlijk. Rotterdam blijft de onbetwiste leider met bijna twee keer zoveel ingetrokken uitkeringen in vergelijking met Amsterdam.

Onterecht

Uit het onderzoek twee jaar geleden bleek dat de opgelegde maatregelen niet altijd gerechtvaardigd waren. Ongeveer één op de drie bijstandsgerechtigden die in 2019 bezwaar aantekenden, kreeg gelijk, en dit percentage bleef stabiel. Ook in 2022 bleek dat ongeveer 35 procent van degenen die bezwaar maakten, ten onrechte gestraft was.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De republiek Amsterdam wint natuurlijk 'goud'.
Advertentie