Advertentie
sociaal / Nieuws

Grote actiebereidheid ambtenaren

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan de borst natmaken als ze een nieuwe cao afkondigt die gemeenteambtenaren niet zint. Bij een onbevredigende uitkomst is de helft van hen bereid actie te voeren.

27 maart 2009

De grote actiebereidheid blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 1460 gemeenteambtenaren. De enquête werd een week voor de officiële start van de cao-onderhandelingen - 27 maart - gehouden. Van de respondenten geeft bijna de helft (48 procent) aan tot acties bereid te zijn. Ruim een op de vijf ambtenaren twijfelt nog.

 

Afgaande op de uitkomst lijkt de kans het grootst op werkonderbrekingen. Dat actiemiddel is nipt populairder dan demonstraties en stiptheidsacties. Een op de drie ambtenaren die tot acties bereid zijn, sluit zelfs stakingen niet uit. Ruim de helft van de respondenten blijkt overigens lid te zijn van een vakbond. Dat aandeel zou wel eens snel kunnen oplopen tot zestig procent, omdat zes procent overweegt binnenkort het lidmaatschap aan te vragen.

 

Bevriezing

 

Wat zou volgens de gemeenteambtenaren de wenselijke uitkomst van de cao-onderhandelingen moeten zijn? Bevriezing van de salarissen - de inzet van de gemeentelijke werkgevers - kan slechts de goedkeuring wegdragen van één op de 25 ambtenaren.

 

Twee op de drie ambtenaren blijken graag een loonstijging te zien ergens tussen de twee en vier procent. Gevraagd naar hoe hoog men denkt dat de loonstijging in werkelijkheid gaat uitpakken, antwoorden de respondenten een stuk zuiniger. Een meerderheid denkt dan spekkoper te zijn met een loonstijging ergens tussen de 0,1 en twee procent. Iets meer dan een kwart houdt er rekening mee dat er de nullijn uitrolt.

 

Behalve dat de respondenten in ruime meerderheid vinden dat loonmatiging niet helpt om Nederland uit de economische recessie te krijgen, zijn drie op de vier ambtenaren er bovendien van overtuigd dat bevriezen van de salarissen het werken bij gemeenten minder aantrekkelijk maakt. Voor een op de vijf gemeenteambtenaren is het bevriezen van de salarissen zelfs een reden om uit te kijken naar een andere werkgever.

 

In overgrote meerderheid (83 procent) zien de gemeenteambtenaren graag dat ze de loonontwikkeling volgen van hun collega’s bij het rijk. De vorig jaar afgesloten rijks-cao biedt een salarisverhoging van 3,4 procent in 2009 en van 2,9 procent in 2010. Al dan niet ingegeven door eigenbelang, blijkt hun solidariteit met de rijkscollega’s aanzienlijk. Driekwart van de ondervraagden is het er niet mee eens als de lopende rijks-cao wordt opengebroken.

 

Nullijn

 

Op de vraag welke looptijd de nieuwe cao moet hebben, gezien de financieeleconomisch onzekere tijden, voelt bijna de helft het meest voor een korte, éénjarige cao. Een tweejarige cao heeft eveneens redelijk veel draagvlak (44 procent). Voor langer lopende collectieve arbeidsovereenkomsten, zijn nauwelijks medestanders te vinden. Minister Donner van Sociale Zaken liet eerder doorschemeren het liefst een driejarige nullijn te willen vastleggen in nieuwe cao’s. FNV-voorzitter Agnes Jongerius reageerde daarop als door een adder gebeten en sloot namens de vakcentrale stakingen niet uit ‘als de plannen werkelijk te gortig zijn’.

 

Hoewel de meeste gemeenteambtenaren loonmatiging niet als oplossing van de economische crisis zien, denkt bijna de helft wel dat gemeenten moeten gaan bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen. Zorgen over het behoud van de eigen baan als gevolg van de crisis maakt zich bijna niemand: amper zeven procent voelt nattigheid.

 

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie