Advertentie
sociaal / Nieuws

Hardlopen voor je uitkering

Wethouder Rolph Dols van Gilze en Rijen heeft een succesvol project waarbij werklozen verplicht moeten hardlopen.

04 april 2013

Elke wethouder van Sociale Zaken hoopt op een actieve houding van bijstandsgerechtigden. In Gilze en Rijen is dat niet anders. Maar in die gemeente blijft het niet bij hopen, ze gaan daar een stapje verder. Werklozen die moeten re-integreren moeten desnoods maar gaan hardlopen voor hun geld. En dat helpt, beweert aldus wethouder Rolph Dols.

Geen re-integratiebueaus

‘De tijd dat allerlei bureaus het re-integratieprobleem voor ons oploste is voorbij,’ vertelt wethouder Rolph Dols. ‘We moeten het nu zelf doen en het beste is dan om bestaande infrastructuren aan te boren in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden. De atletiekvereniging was meteen erg enthousiast over het idee om werklozen te laten rennen, terwijl de mensen op het gemeentehuis nog even aan het idee moesten wennen.

Dagritme
'Het gaat vooral om het meedoen met de groep, het krijgen van zelfvertrouwen en van een dagritme,’ legt wethouder Dols uit. ‘Mensen leren ook weer om vroeg op te staan, het begint namelijk ’s ochtends om 8.30 uur.' De wethouder spreekt overigens liever niet van een verplichting om aan de hardloopcursus mee te doen. 'Bij iedereen wordt maatwerk toegepast. Maar het is wel zo dat wanneer iemand willens en wetens niet komt opdagen er gevolgen voor de uitkering kunnen zijn.

 
Helft aan het werk 

Van de grofweg 300 mensen in de bijstand (op 26 duizend inwoners) van Gilze en Rijen, heeft de gemeente vorig jaar de helft aan een baan weten te helpen. Het verplicht hardlopen is onderdeel van ‘Talent2Work’, een werkgelegenheidsproject. De hardloopcursus is één van de mogelijkheden voor werklozen om te integreren. Vaak is het onderdeel van een maattraject, die kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een sollicitatietraining, een bedrijfsbezoek etcetera.

 
Sociale activering

Volgens de wethouder is het hardlopen niet uitsluitend bedoeld om een werkloze aan een baan te helpen. Dols: ‘Werken is niet voor iedereen weggelegd. De mensen met een hele grote afstand tot de arbeidsmarkt help je hiermee niet aan een baan. Maar bij hen kan ook sociale activering het doel zijn.’

 
Nordic walking 

De hardloopcursus is populair volgens de wethouder. Sommige cursisten zijn spontaan lid geworden van de atletiekvereniging. Van de 11 deelnemers die vorig jaar hardliepen zijn er 5 inmiddels aan de slag. Voor werklozen die hardlopen fysiek te zwaar vinden is er dit jaar zelfs een nieuwe cursus aan het programma toegevoegd: nordic walking. ‘Bij die groep loopt ook regelmatig een werkgever mee, gewoon om te praten en te kijken of er misschien een potentiële werknemer bij zit. Zo komen vraag en aanbod fysiek bij elkaar en worden er goede stappen gezet. Letterlijk.'

Reacties: 29

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jansen
Het lijkt er op dat het wethouderschap de hersenen aantast.
Gert-Jan / beleidsadviseur
Een bijstandsuitkering is eigenlijk een vorm van salaris. Daar mag de maatschappij best iets voor terugvragen. Sport is dan een hele positieve en opbouwende manier om mensen op het goede spoor te houden. Of moet het net als vroeger weer gezocht worden in de aanleg van publieke werken? Dan wist ik het wel.

Alfred
Je zou ook kunnen zeggen dat je moet gaan kantklossen voor je uitkering. Dat is ook een sociaal gebeuren en als je iets moois maakt goed voor je zelfvertrouwen. Helemaal niet verkeerd als dan een werkgever mee kantklost om te praten.Vraag is: zijn uitkeringsgerechtigden, dus mensen die de pech hebben om zonder werk te zitten, speeltjes die je naar hartenlust kunt kleineren, neerzetten als patiënten of dwingen?
J. de Jong
Zo is er al zoveel de revue gepasseert: NLP-trainingen, fitnessen in groepsverband, vormen van verplicht vrijwilligerswerk, sneeuwvegen in de winter - of ho, de laatste hebben we die al?
Sjoerd Visser
-De wethouder spreekt overigens liever niet van een verplichting om aan de hardloopcursus mee te doen. 'Bij iedereen wordt maatwerk toegepast. Maar het is wel zo dat wanneer iemand willens en wetens niet komt opdagen er gevolgen voor de uitkering kunnen zijn.-

Dat gedeelte zegt genoeg over de VERPLICHTING om toch mee te doen...anders krijg je problemen met de uitkering. Als de regering in de loop van bijna 40 jaar (toen iedereen moest bezuinigen zodat de overheid meer voor meer werk zou zorgen...en de staatsschuld zou verminderen) die 2 beloftes was nagekomen...dan hoefde men nu als werkloze niet als overheidsslaaf EN proefkonijn zich in allerlei bochten wringen. Het is gewoon te gek dit soort ideeën. Mensen zijn er juist bij gebaat om aan WERK te komen, niet aan allerlei proeftuinen en hersenspinsels van mensen die werklozen nog steeds negatief bekijken en behandelen !!! Een grote schande.
Gerard Jan de Ruiter
Jammer dat er op dit artikel, en dus op dit initiatief alleen maar negatieve reacties binnen komen. De gemeente levert mijns inziens maatwerk. Mensen die lang werkloos zijn, moeten een grote stap zetten om weer aan de eisen van werkgevers te kunnen voldoen. Sporten kan daarbij een goed instrument zijn. Het weer tijdig opstaan, opdoen van ritme, sociale omgang, en verbeteren van de fysieke conditie kan allemaal bereikt worden op deze manier. De eerdere cynische reacties doen hieraan zeer te kort. Een serieus initiatief verdiend het niet zo benaderd te worden.
Tegendraads / zzp-er
Dan wil ik graag die €75.000 subsidie voor de aanschaf van een krakkemikkige sloep. Die zet ik dan vol met uitkerings #}%!?$£#% die moeten roeien met drpe riemen die er zijn en in de vrije tijd moeten pompen om niet te verzuipen. In het beloofde land aangekomen laad ik de boot vol vluchtelingen, die indien behouden aankomst hier, een 10 jarige stage "stratenmaker" moeten volgen. Een win-win situatie voor iedereen!
jakov / vml. controller gemeente
Op zich een goed initiatief. Wanneer er geen verplichting is om op tijd op te staan kan dat gauw vervallen tot steeds later het bed uitkomen. Een gezond dag en nachtritme is gewenst. Ook met het oog op het verkrijgen van een betaalde baan.

De tijden van een langer lopende ww en daarna wwv zijn voorbij.
mr ing. Leen Springeling / voorzitter WMO-raad Halderberge
In de Sovjet Unie (waarop Rusland dank zij Poetin weer op begint te lijken!) had men geen werklozen omdat standaard elke bijstandsgerechtigde met een bezem de straat werd op gestuurd (uitzichtloos bezig zijn, maar de straten waren schoon).

Afgelopen zomer zag ik in Madrid afgestudeerde meisjes in een groen hesje achter een groen tweewielig bakfietsje lopen om blaadjes en ander ongerief op te vegen.

Deze 1-persoons-activiteiten lijken mij de sociale integratie, net zo min als de eertijds dure coaches-projecten, niet zodanig te bevorderen dat daaruit weer waardevol (mee)werken in de maatschappij komt.

Het al dan niet verplicht (sommigen hebben een zetje nodig) structureren van iemands (en zijn/haar directe achterban) leven binnen een cirkel van medemensen lijkt mij waardevoller dan bovengenoemde praktijk voorbeelden.

En............ er is geen kat zo wit of er zit wel een vlekje aan; maw. overal is wel wat op aan te merken maar soms is het verstandig dat het doel de middelen heiligt.

Altijd thuiszitten met het gevoel uitgerangeerd te zijn is ook geen optie en mogelijkerwijs wel sfeerverziekend.

Maatschappelijk participeren is meer dan alleen maar werken en geld verdienen.
Sjoerd Visser
Ik zou graag het volgende krantenartikel erbij halen: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21448342/__Rv …

Ik meen daarin genoeg te lezen...o.a dit: -Ook werden regels bedacht „die een reflex zijn op gebeurtenissen die het nieuws hebben gehaald, maar waarvan de effectiviteit en doelmatigheid kunnen worden betwijfeld”.-

Misschien moet men juist het paradoxale eruit halen en met echte effectieve OPLOSSINGEN komen die niet ten koste gaat van een zeer groot deel van de bevolking.
faber
Vraag me af wanneer een wethouder op het idee komt om bijstandsgerechtigden te interneren in daarvoor in te richten re-integratie en activeringsgemeenschappen. Uiteraard vrijwillig en op maat van het individu gesneden.
True


Goedzo, loonslaven moeten ook elke dag hun bed uit.De tijd van gratis geld is binnenkort voorbij, wen er maar an.
Fritz
En de ingangsdatum was zeker 1 april?
Rebel
@Gert-Jan: Een bijstandsuitkering is géén vorm van salaris want dan zou die wel onder de arbeidswet vallen, mijnheer de beleidsmedewerker! Dus gemeente Gilze en Rijen: geef die mensen een gewoon salaris voor hun hardloopwerkzaamheden. Dan kan je meteen mooie sier maken dat het aantal mensen in de bijstand is gedaald.
loonslaaf
Wij kunnen nog op tweeweekse duikvakantie naar Egypte, een huis kopen zonder af te lossen, een dure lease-auto rijden en elke dag naar de hoeren. Dat kunnen die bijstandstrekkers niet. Ben ik blij dat ik bij een bank werk waar je nog genoeg tijd heb om een hele middag op kosten van de staat uit je neus kan eten.
peter coopmans / kandidaat raadslid Etten Leur
We zijn net de verzorgingsstaat aan het afbreken en wat gebeurt er nu weer in heel Nederland? We zijn hem weer aan het invoeren door te "zorgen", dat bijstanduitkeringsgerechtigden in actie gaan komen. Handen uit de mouwen! Wakker worden! We gaan lekker hardlopen en als beloning krijg je een kans op een baan of een illusie. Dit is gewoon weer de verkeerde manier van de staat die voor je zorgt! Het bevestigt maar weer het vooroordeel, dat mensen in de bijstand thuis zitten en lui zijn. Alleen leven van een uitkering en niet solliciteren. Pas op met dit soort ludieke plannen. Het kan volledig anders worden opgepakt, hoe goed bedoelt ook. Zeker als je zo'n idee lanceert vanuit de gemeente!
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
En nu maar wachten op de eerste hartaanval van iemand die onder dwang van korting op de uitkering aan het hardlopen moet. Dan kan de gemeente een aanklacht voor minimaal dood door schuld tegemoet zien.
Linda Utrecht
Gelukkig woon ik niet in deze gemeente maar straks moeten mensen zich 2x per week gaan melden bij een ambtenaar thuis voor wat "hand- en spandiensten" want anders geen uitkering. Of meegaan doen met andere "hobbys" van de bedenkende ambtenaren, deze meneer houd van hardlopen dus dan moeten de bijstanders dat ook maar gaan doen.... Het moet niet veel gekker worden. Waarom niet gewoon meer sollicitatiedwang (Work Fast) zoals andere gemeenten dat doen. Sollicitatietraining, vrijwilligerswerk doen (en dat dan niet als gemeente dit tegenlopen te werken.)Natuurlijk is het niet gek om conditie op te bouwen maar het verplichte ervan en de manier waarop men met uitkeringsgerechtigden denkt om te gaan begint toch communistische trekjes te krijgen. Alsof het zo leuk is om te leven van nog geen 1000 euro per maand met al die gestegen kosten...
robbie
Rent die wethouder zelf ook mee? Zou goed voor 'm zijn. Nee, niet 'n keer, elke keer: ritme!! Heeft ie sociaal activerend contact met burgers. En kan ie na een half uurtje rennen mooi stipt om 9.00 beginnen om het volksbelang te dienen.
Joost Möller / Wethouder Tilburg / vroeger eigenaar uitzendbureau
Geloof erg in deze aanpak. Van regelmatig sporten ga je frisser deken, kan je problemen makkelijker aan en geeft energie. Daarnaast dwingt het tot ritme en toon het discipline aan. Hiermee zullen uitzendbureaus deze personen graag bemiddelen. Een certificaat dat iemand gedurende bepaalde periode een paar maal per week heeft gesport zal enorm helpen bij het vinden van een baan. Onmisbare criteria: op tijd komen, discipline hebben, en iets afmaken zijn nog steeds dé factoren waarop mensen slagen in een baan!
Arvy
Zie ook: http://www.arvy.org/publicaties/20130404.html
will
Vindt dit een prima plan, alleen die dwang en dreigen met korten op je uitkering vindt ik slecht. Als iemand niet wil hardlopen vraag dan wat men wel wil, vrijwilligerswerk, nordicwalking enz. Als men niets wil dan zeg ik melden om 8:30 en weer weg als iedereen weer weg gaat. Zal wel druk worden 600.000 werkzoekenden en 100.000 vacatures landelijk, dat dan weer wel.
faber
De wethouder van Tilburg gelooft erg in de aanpak. Dat is nou net het probleem: de ene wethouder gelooft in hardlopen en de andere verwacht veel van bidden en zondags naar de kerk gaan. De bijstandsgerechtigde dient vervolgens als mak schaap achter deze predikers van het activerings- en re-integratie geloof aan te lopen; vrijwillig natuurlijk. Geloven doe je in de kerk en niet in het stadhuis en bijstandsgerechtigden zijn geen experimenteerdozen.
ww-er
Wat weer een loze reacties. Ik werkte meer dan 20 jaar in ploegendiensten. Mijn bedrijf heeft gekozen om onze werkzaamheden te plaatsten naar het buitenland. Ik ben 45 plusser en dan word je gewoon afgeschilders als ww trekker/bijstandtrekker. Kom maar op met die baan die ik ooit had. Netto 2000 in ploegendienst. Nu maar 900 voor 24 uur. Ik hoop dat velen nog in uitkering vallen/en voelen hoe het is om je baant te verliezen. ? Altijd word je afgeschilderd op dit moment dat je niet wilt werken/niets wilt doen. Ik hoop dat velen nog gaan meemaken op deze site wat ik ooit heb meegemaakt. Ontslag/ww/ wel werken 0 urencontract beneden uitkering . Aaangevuld moeten worden/handje ophouden. Ik wens U ook enorm veel xxx na baanverlies dan praten we wel weer. Maar voor de meesten is het wel eens goed om hun baan te verliezen (VASTE BAAN). Mag u lekker verplicht weer voor 9 euro werken (BRUTO) Na een jaar bent U ook verplicht om ter SCHOONMAKEN ook al heeft U HBO. U komt er nog wel achter. TOI TOI veel succes op dit moment na baanverlies op dit moment. U gaat wel ander PIEPEN. Maar net wat ik zeg mooie ervaring hoor. verplicht je huis moeten verkopen/ in de schuldensanering komen. Mensen na ontslag vind U echt geen VAST werk weer. U zal het moeten doen met een contractie via een uitzendbureautje. .

O. ten Hove
Volgens mij spoort die Moller niet. Je kunt ook ritme en discipline hebben zonder te sporten. En je was uitbendburoeigenaar? Laat daar nu juist degenen zitten die het hardst mensen schofferen... ouderen worden niet eens ingeschreven... en juist ouderen zijn niet meer gezond genoeg (zoals ik met twee kapotte knieen) om te sporten, dus ik mis dan discipline en ritme. Flauwekulbeleid... een certificaat dat je gesport hebt, en dipoloma's en referenties dan...En waar ik al bang voor was: Moller is een vvd' er, lid van een partij die het land thans kapotmaakt. Dus niet serieus te nemen...
robbie
Dus nu hebben we al twee wethouders die meerennen. En geheel belangeloos wel wat frisse mensen willen bemiddelen...

Ik krijg overigens bij dat frisse onfrisse associaties. Brr.

Maar laten we voortborduren op de scherpzinnige gedachten van deze wethouders. Voor wethouders voeren we verplichte schaakoefeningen in (leren nadenken) en verplichte trainingen 'hoe houd ik mijn secretaresse te vriend' (spellingcheck). Als ze slagen zijn ze bemiddelbaar. Tot die tijd mogen ze natuurlijk best de kantine in het gemeentehuis schoonhouden.
Susan
Goed plan! Heb zelf per 1 januari geen baan meer en heb Mama Moves opgericht met hetzelfde doel. Kijk maar eens op Facebook naar de pagina van Mama Moves
Dick Primera / Zoekende Ambtenaar
Het is toch lichtelijk treurig dat de bijstand, volgens mij ooit bedoeld zodat de zwakkeren en (tijdelijk) verzwakten met enig respect hun leven konden voortzetten en niet in de goot belanden, nu aan deze vernederende paternalistische slavendrijverij worden onderworpen. Het is terecht dat we van uitkeringsgerechtigden inzet verwachten; hetzij in vrijwilligerswerk, hetzij met sneeuwruimen, maar dat we nu ook al (diep achter de voordeur) mensen gaan vertellen hoe zij hun leven moeten leiden overschrijd toch echt de grens van het betamelijke.
Kaas !
Dit heeft wel iets, werkenden moeten dagelijks kruipen voor hun "loon", laat bijstandstrekkers van de zoveelste generatie maar eens voelen wat het is om vernederd te worden.
Advertentie