Overslaan en naar de inhoud gaan

Wmo-dilemma gedeeld met bevolking

Als gemeenten dilemma’s over toewijzing van een Wmo-voorziening met inwoners delen en hen daarover laten meepraten, vergroot dat het…

Als gemeenten dilemma’s over toewijzing van een Wmo-voorziening met inwoners delen en hen daarover laten meepraten, vergroot dat het vertrouwen in de besluitvorming van gemeenten. Het voorleggen van dilemma’s draagt tevens bij aan betere en gelegitimeerde beslissingen. 

Dat blijkt uit een pilotproject in de gemeenten Roosendaal, Utrecht en Zoetermeer. Voor het pilotproject De Tweede Mening werd een panel met 750 mensen gevormd, dat representatief van samenstelling was, vertelt adviseur Hein Albeda, een van de initiatiefnemers. Gemeenten die worstelden met een toekenning of afwijzing van een hulpmiddel, woningaanpassing of het aantal uren huishoudelijke hulp konden de casus geanonimiseerd aan het panel voorleggen. Daarbij werd de argumentatie van de aanvrager vermeld om in aanmerking van een voorziening te komen, als ook de argumenten van de gemeente om de gevraagde voorziening toe of af te wijzen.

Huiverig
Gemeenten waren aanvankelijk huiverig omdat zij vreesden ongenuanceerde reacties te krijgen, vertelt Albeda, maar het tegendeel bleek waar. In de meeste gevallen waren de panelleden het eens met de afweging van de gemeente. Het doel van de pilot was tweeledig: het vergroten van het vertrouwen in gemeenten bij de uitvoering van de Wmo en het leren door gemeenten van de reacties van de panelleden. Dat zou ten goede kunnen komen aan de dienstverlening en tot verbetering van beleid kunnen leiden. Het eerste doel is bereikt. Panelleden kregen meer vertrouwen in de gemeente. Het lerend effect van gemeenten viel wat tegen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma

Het dilemma is vooral dat het hier gaat om wetgeving met een open einde voor de gemeentebegroting en in het kader van deze regeling ook nog af en toe kan worden opgescheept met nationale beleidswijzigingen die (veel) geld kosten. Dat betekent dat je moet roeien met de riemen die je hebt en derhalve niet iedere aanvraag kan honoreren.

Op 11 maart 2020, 15:01

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in