Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsbestuur ziet niets in motie tegen religieuze clubs

Het stadsbestuur van Amsterdam ziet niets in een plan om niet meer in zee te gaan met organisaties die alleen mensen met een bepaalde…

Ophef
De door de VVD ingediende motie volgde op ophef over een aantal christelijke organisaties die door Amsterdam worden ingehuurd. Het zijn Youth for Christ, dat jongerenwerk organiseert, en Het Scharlaken Koord, dat prostituees helpt die uit het vak willen stappen. Deze organisaties gaven in personeelsadvertenties aan dat sollicitanten christelijk moesten zijn.

Discriminatie

Het stadsbestuur waarschuwt echter dat de gemeente zich zelf schuldig zou maken aan discriminatie als zij deze motie zou uitvoeren. Volgens de Wet Gelijke Behandeling mogen religieuze organisaties namelijk - bij wijze van uitzondering - wel degelijk dit soort eisen aan personeel stellen.

 

Eisen
Het college van burgemeester en wethouders wil wel laten onderzoeken welke eisen het wel en niet kan stellen aan door de gemeente ingehuurde instellingen. Het gaat de Commissie Gelijke Behandeling vragen hier haar licht over te laten schijnen. Onduidelijk is nog wat er nu uiteindelijk met de motie gaat gebeuren. De gemeenteraad moet zich nu namelijk weer gaan buigen over het antwoord van het stadsbestuur.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Zieltjes
Youth for Christ, Stichting tot Heil des Volks - de organisatie achter Het Scharlaken Koord-, en het CDA in Amsterdam - de enige partij die niet voor de motie stemde-, spreken zich dinsdag in een opiniestuk in het Reformatorisch Dagblad ook uit tegen het plan. Zij zeggen dat de hulpverleners van de desbetreffende instellingen zich neutraal opstellen en zich niet schuldig maken aan het winnen van zieltjes.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans

Inderdaad, daar sluit ik mij bij aan. Mensen die handelen vanuit een religieus plichtsbesef betekenen al eeuwen lang enorm veel voor de samenleving, zonder onderscheid te maken m.b.t. de hulpbehoevenden. Lof voor organisaties als het Leger des Heils en Youth for Christ. Zij slagen waar de overheid of andere logge hulpinstellingen maar moeilijk resultaat weten te behalen. Al dit soort gezever komt inderdaad voort uit onwetendheid.

Op 9 december 2009, 10:48
Eduard Wendt

Waarom gebruikt BB elke keer, in mijn optiek, denigrend taalgebruik als er wordt gesproken over religie.
Woorden als "christelijke clubs" en "religieuze clus" worden te pas en te onpas gebruikt. In veel gevallen betreft het hier organisaties die vanuit maatschappelijk oogpunt een belangrijke en veelal professionele bijdrage leveren aan onze maatschappij. BB... Hou eens op met deze negatieve toonzetting en negatieve beedvorming!

Op 9 december 2009, 11:02
Jan Beerenhout azn

Prima,zo hoort het! Elke organisatie dient voor subsidierende overheden beoordeeld te worden op de bereikte resultaten. Niet op de grondslagen of personeelsbeleid of het nu het Joods Maatsch.Werk, het Leger des Heils of Islamic Relief is. Zo ook het Openbaar, Katholiek,Proterstants, Joods en Islamitisch onderwijs., enz.enz.

Op 9 december 2009, 11:07

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in