Advertentie
sociaal / Nieuws

Tekort aan bedden in opvang Harskamp opgelost

‘We zullen komende weken alle zeilen bij moeten zetten', aldus burgemeester René Verhulst van Ede.

ANP
08 maart 2022
vluchtelingen Oekraïne
Shutterstock

De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Harskamp hoeft komende nacht naar alle waarschijnlijkheid geen mensen op noodbedden te laten slapen in ruimtes die daar niet voor bestemd zijn. Afgelopen nacht waren er ongeveer 120 mensen teveel in de opvang, maar de gemeente Ede heeft extra noodopvang in de regio geregeld, zegt een woordvoerster. Op de legerplaats is ruimte voor 950 mensen.

Zoektocht

De gemeente benadrukt dat de opvang in Harskamp ook met de extra gevonden plekken nog steeds zo goed als vol zit. Ook gaat het volgens de woordvoerster om tijdelijke noodlocaties voor Oekraïners. ‘Dit zijn echt plekken om te slapen, het is niet zo dat zij hier maanden kunnen blijven. Er is nog steeds een grote zoektocht gaande om op korte termijn opvangplekken te vinden.’

Meer vluchtelingen

Burgemeester van Ede René Verhulst verwacht dat er landelijk tienduizenden vluchtelingen meer zullen komen dan de verwachte 50.000, zei hij bij talkshow M. ‘We zullen komende weken alle zeilen bij moeten zetten.’ In Veiligheidsregio Gelderland-Midden is er volgens Verhulst zeker een ‘sense of urgency’, na overleg met gemeenten waren er dinsdagmiddag honderd opvangplekken bij. ‘Ik zie dat ook graag in de rest van Nederland’, aldus Verhulst.

Bijna 1400

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei dinsdag dat er maandagavond, toen Harskamp vol zat, elders in het land juist nog plaats was om 1700 mensen op te vangen. Het is niet duidelijk wat er nu precies is geregeld om de Oekraïners te verdelen over de verschillende locaties. Volgens het kabinet maken nu bijna 1400 vluchtelingen uit Oekraïne gebruik van de opvanglocaties die door gemeenten en veiligheidsregio’s zijn ingericht. Afgesproken is dat alle regio's plek regelen voor 2000 mensen.

Morgen

De woordvoerster van de gemeente Ede verwacht dat er snel meer duidelijkheid komt over de verdeling van Oekraïense vluchtelingen. ‘We gaan ervan uit dat er vanaf morgen betere sturing en doorverwijzing is naar andere locaties.’ Oekraïners die in gemeenten aankomen, kunnen zich daar melden bij het gemeentehuis voor opvang en hulp.

Sporthal

De gemeente Rotterdam meldde dinsdagavond dat nog diezelfde nacht een groep van maximaal 325 vluchtelingen uit Oekraïne kan worden opgevangen. Ze worden tijdelijk opgevangen in hotels en er is een sporthal in Rotterdam-Zuid ingericht waar mensen kunnen verblijven in afwachting van het gereedkomen van plaatsen voor opvang van langere duur.

Cruiseschip

Het gaat volgens wethouder Vincent Karremans (integratie, VVD) om een groep die voornamelijk bestaat uit vrouwen en kinderen. De eerste locatie voor langere tijd, een riviercruiseschip, is zaterdag gereed voor opvang. ‘We zijn druk aan de slag om snel meer opvangplekken in te richten’, aldus Karremans. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie