Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten gebruiken jeugdzorggeld voor andere doelen

Een aanzienlijk deel van gemeenten gebruikt het extra geld voor de jeugdzorg ook om andere tekorten aan te pakken, blijkt uit een rondgang van de NOS. 187 gemeenten reageerden en een derde daarvan geeft aan dat het geld ook naar andere doelen gaat. Zo’n 3 procent besteedt het helemaal niet aan de jeugdzorg.

10 oktober 2021
sociaal-werk-gezin-jeugdhulp-jeugdzorg.jpg

Een aanzienlijk deel van gemeenten gebruikt het extra geld voor de jeugdzorg ook om andere tekorten aan te pakken, blijkt uit een rondgang van de NOS. 187 gemeenten reageerden en een derde daarvan geeft aan dat het geld ook naar andere doelen gaat. Zo’n 3 procent besteedt het helemaal niet aan de jeugdzorg.

Jarenlang

De 1,3 miljard euro is niet geoormerkt. Demissionair staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) laat aan de NOS weten dat het inderdaad mogelijk is om het geld aan andere dingen te besteden, ‘zeker omdat gemeenten jarenlang meer aan de jeugdhulp hebben uitgegeven’.

 

Goed gebruiken

Jeugdzorg Nederland zegt dat de vrees terecht is gebleken dat het geld niet op de juiste plaatst terecht zou komen. De organisatie vindt dat er meer geld moet komen, maar dat gemeenten dan wel moeten laten zien dat ze dat extra geld dan goed gebruiken.

 

Structureel

Bijna alle gemeenten die de vragenlijst invulden, wijzen erop dat structureel geld moet komen echte verandering teweeg te brengen. ‘Het begrip “extra geld” is onjuist en daarmee een frame’, reageert Venlo. ‘Dat impliceert dat er sprake is van “aanvullend geld”. Dat is niet zo. Het is een incidentele compensatie.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Voor zover mij bekend komt Jeugdzorg pas om de hoek kijken als er al problemen zijn ontstaan. Zou een pro-actieve aanpak deze (blijkbaar nu ongebreidelde) vraag kunnen verminderen? Gek is nog altijd dat je voor uiteenlopende competenties in de maatschappij aan moet tonen dat je daartoe in staat bent (diploma's, rijbewijs, etc.) maar voor het opvoeden van een kind pas begeleiding krijgt als e.e.a. dreigt mis te gaan. M.a.w.: is 'voorkomen i.p.v. genezen' een te overwegen optie?
Peter
Altijd zelfde praatje van Jeugdzorg Nederland. Dit geldt wordt al aan de Jeugdzorg uitgegeven. Enige verschil is dat de gemeenten het nu ook (incidenteel) vergoed krijgen van het Rijk.

Ik begin het framen van Jeugdzorg Nederland beu te worden.

Als ze ook zo werken kunnen ze misschien beter opgedoekt worden, want het is niets anders dan liegen de hele tijd.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Zeer terecht dat de miljoenen voor jeugdzorg verplaatst worden naar andere taken. Jeugdzorg is immers in de 1e en laatste plaats een nadrukkelijke taak voor de ouders. Blijven de ouders willen en wetens hier geen begrip voor hebben en niet aan meewerken dan moet er over nagedacht worden om de subsidiekraan dicht te draaien en dwangmiddelen voor de verzakende ouders toe te gaan passen. Ter zake is er kennelijk nooit enig beleid ontwikkeld door Den Haag ?
Frank Dekker / parognost
En wat als de behoefte aan zorg niets met de wijze waarop ouders hun kind of kinderen hebben opgevoed te maken heeft. Mag er dan wel een beroep op de jeugdzorg gedaan worden? Als je kind een vorm van autisme heeft bijvoorbeeld, waar hij of zij niet meer thuis kan wonen. Mag het dan wel geld kosten? Gezien de reacties en het egoisme dat hier uitspreekt denk ik echt dat het egoisme in de samenleving naar ongekende hoogten gaat. Helaas!
Pieter / Gemeenteraadslid
Hier wordt wederom onterecht stemming gemaakt, omdat eerder tekorten voor Jeugdzorg door gemeenten uit andere potten is gehaald, ambities zijn geschrapt of door belastingen te verhogen.

Ik vraag mij af of hier wel voldoende hoor en wederhoor wordt toegepast. Laten we publicaties in Binnenlands Bestuur objectief houden.
H. Wiersma / gepens.
Volkomen juist dat een deel van de aan de gemeenten toegekende 1,3 miljard euro aan andere sectoren dan de Jeugdzorg wordt besteed. De meeste gemeenten hebben in het recente verleden immers op andere sectoren moeten bezuinigen en/of extra in de Jeugdzorg moeten investeren uit de algemene middelen. Dat de toegekende extra financiële middelen van het Rijk nu weer worden teruggeschoven naar de gemeentelijke sectoren waar deze feitelijk thuishoren is daarom niet meer dan logisch en terecht.
Hans / ambtenaar
Gemeentes die het geld wél aan de jeugdzorg hebben besteed, zien vaak weinig resultaat: de wachttijden blijven onveranderd hoog. En al snel komt de roep om nog meer geld. Logisch dus om het geld anders te besteden.
Advertentie