Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam investeert in veilige seks

Het gaat om informatie over seksuele en relationele vorming, anticonceptie, soa's en hiv, onbedoelde zwangerschap, vrouwelijke verminking en seksueel gedrag.

31 mei 2012

Te veel jongeren weten te weinig over seksualiteit en dat moet anders, vindt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg. De gemeente gaat extra activiteiten ontwikkelen om ervoor te zorgen dat alle jongeren in Amsterdam toegang hebben tot informatie over seksuele gezondheid.

Actief mee bemoeien

Dan gaat het om een breed scala aan onderwerpen zoals seksuele en relationele vorming, anticonceptie, soa's en hiv, maar ook onbedoelde zwangerschap, vrouwelijke genitale verminking en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het blijkt nodig dat de gemeente zich actiever met deze onderwerpen bemoeit, aldus Van den Burg in een beleidsbrief aan de gemeenteraad.

Kennis ontbreekt

‘Grensoverschrijdend seksueel gedrag komt nog veel te vaak voor. Bijna een op de vijf vrouwen wordt wel eens gedwongen om seksuele handelingen te doen die ze eigenlijk niet wil. Bij veel jongeren ontbreekt het aan voldoende feitelijke kennis over seksualiteit, maar ook aan kennis over seksuele relaties met een vriend of vriendin.’

Schooluitval

Bovendien is seksualiteit niet alleen een persoonlijke aangelegenheid. ‘Zo heeft de verspreiding van hiv en andere soa's gevolgen voor anderen. En kunnen bijvoorbeeld tienerzwangerschappen leiden tot schooluitval. Dat vraagt om blijvende aandacht en maakt een stevig beleid rondom seksuele gezondheid noodzakelijk.’

Chatten met hulpverleners

Voor komend schooljaar heeft de gemeente 150.000 euro beschikbaar; er wordt nog gezocht naar extra middelen bij de GGD, de stadsdelen en gemeentelijke diensten op het gebied van welzijn en gezondheid. Amsterdam wil de voorlichting op school uitbreiden naar meer scholen en meer online dienstverlening bieden, zoals online testuitslagen opvragen en chatten met hulpverleners.

Partnerwaarschuwingssysteem

Daarnaast heeft de gemeente net een nieuw online partnerwaarschuwingssysteem in gebruik genomen, meldt woordvoerster Melissa Rotteveel. ‘Suggest-a-test. Dit is een pilot van de Soa polikliniek Amsterdam en de Soa polikliniek Rotterdam, door het Aids Fonds gesubsidieerd. Hiermee kunnen cliënten hun sekspartner(s) anoniem en online waarschuwen als er bij hen een soa is gevonden.’

Minder tienermoeders

Overigens is het met de seksuele gezondheid van de meeste Amsterdammers goed gesteld, volgens Van den Burg. Voor het eerst sinds enige jaren is het aantal tienermoeders in Amsterdam gedaald van 179 in 2006 tot 129 in 2010. De bereidheid om op hiv te testen is aanzienlijk toegenomen onder mannen die seks hebben met mannen.

Meer soa’s

Maar er is ook een keerzijde. Het aantal behandelde soa’s onder hoogrisicogroepen is in Amsterdam het afgelopen jaar verder toegenomen. De hiv-epidemie onder homoseksuele mannen is nog niet onder controle en het aantal nieuwe hiv-infecties onder deze groep blijft door de jaren heen gelijk in Amsterdam. Daarnaast ondervinden Amsterdammers met vooral een niet-westerse achtergrond meer seksuele gezondheidsproblemen dan de autochtone Amsterdammers.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter Leusink / huisarts, seksuoloog NVVS
Dit lijkt een sympathiek gebaar, maar ik heb zorgen. Zijn deze taken niet gewoon van overheidswege landelijk verplicht via GGD-en en basisonderwijs? Ja toch. En geeft dit Zierikzee en Staphorst/Veluwezoom geen argumenten in handen om te zeggen: bij ons is het geen Amsterdam, daar doen we niet aan? Seksuele gezondheidsbeleid is landelijk beleid. Jongens uit de Veluwezoom komen ook stappen in Amsterdam.
Advertentie