Overslaan en naar de inhoud gaan

'We willen de beste korpschef voor Zeeland'

Opnieuw heibel over de benoeming van een vrouwelijke korpschef. Het politiekorps Zeeland stemt niet in met de benoeming van de door…

Man of vrouw
Volgens de Zeeuwse korpsbeheerder Koos Schouwenaar, burgemeester van Middelburg, gaat het er niet om dat de voordracht een vrouw betreft. ‘We willen de beste korpschef voor Zeeland, ongeacht of dat een man of een vrouw is’, aldus Schouwenaar. Volgens hem heeft een meerderheid van de betrokken instanties - waaronder de ondernemingsraad, justitie, het regionaal college en het management team - tegen haar benoeming gestemd. Op de reden daarvan wil Schouwenaar niet ingaan.

 

Eerder commotie
Ook in maart ontstond commotie rond de benoeming van een nieuwe korpschef. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) hield toen aanvankelijk de benoeming van Teun Visscher als korpschef van de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid tegen. Ter Horst wil meer vrouwen en allochtonen in de top en subtop van de politie en vond dat dat niet opschoot. Onder maatschappelijke druk droeg ze Visscher alsnog voor.

 

Capabel
De door Binnenlandse Zaken voor het korps Zeeland voorgedragen Eveline Rutten is momenteel lid van de korpsleiding bij de politie Kennemerland. ‘Een capabele mevrouw die al vijf jaar uitstekend functioneert’, zegt korpsbeheerder Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem. Hij steunde haar sollicitatie, zegt hij, omdat ze volgens hem zeer geschikt is voor de baan. ‘Maar in Zeeland, waar nogal wat problemen zijn geweest de laatste tijd, zoeken ze misschien iemand met andere kwaliteiten.’

 

Nieuwe kandidaat
Het ministerie moet nu een nieuwe kandidaat voorstellen, waarna opnieuw een inspraakronde volgt. Het politiekorps Zeeland heeft geen interim korpschef sinds het gedwongen vertrek van Fup Goudswaard. Binnenlandse Zaken laat weten geen commentaar te geven op procedures en personen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Respectloos
De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) noemt het ongewenst dat informatie over de benoemingsprocedure in Zeeland naar buiten is gekomen. Ook politievakbond ACP is verontwaardigd dat de kwestie in de openbaarheid is gekomen. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp is degene die over de benoeming van een nieuwe korpschef naar buiten is getreden respectloos geweest.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

annelies

In het BB-artikel over de benoeming van (veelal mannelijke) burgemeesters in het afgelopen jaar staat: "Daarnaast vindt Heijnen het van belang dat gemeenteraden een diversiteitstraining volgen..." Het lijkt mij dat zo'n training in Zeeland ook erg wenselijk is. Het is wetenschappelijk bewezen dat mannen (en vrouwen ook) vanuit vooroordelen discrimineren en zich daar niet van bewust zijn. Al hun (mogelijke) goede bedoelingen ten spijt. Een training om je daarvan bewust te worden, lijkt me een uitstekende optie.

Op 29 mei 2009, 09:23

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in