Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen woonbestemming in 2025, dan nu geen opvang

De gemeente Amsterdam heeft aan alle stadsdelen gevraagd om te zorgen voor een voorziening voor dak- en thuislozen. Maar stadsdeel Zuideramstel lukt dat ondanks vergevorderde plannen niet, blijkt enkele dagen voordat het stadsdeel per 1 mei opgaat in het nieuwe stadsdeel Zuid.

28 april 2010

Garantie
‘De corporatie die het oude stadsdeelkantoor zou kopen om er maatschappelijke opvang in te realiseren, wilde de garantie dat ze over vijftien jaar er een woonbesteming van zouden mogen maken. Die garantie kunnen wij niet geven,' aldus voorlichter Fleur Imming van het stadsdeel.

 

Rumoer
De buurt werd een jaar geleden al voorzichtig ingelicht over de plannen voor het oude stadsdeelkantoor van Zuideramstel. Woningcorporatie De Key zou het gebouw kopen om het vervolgens aan het Leger des Heils te verhuren die er een maatschappelijke opvang zou vestigen. Omdat het veelal om ex-verslaafden zou gaan, zorgde die aankondiging toen voor enig rumoer bij de omwonenden, zegt Imming. ‘Maar het is zeker niet zo dat het project niet is doorgegaan door protesten van omwonenden. De rest van het jaar, toen wij in gesprek waren met De Key, hebben wij niets van protesten gehoord.’

 

Woonbestemming
Dat het - door de centrale stad zeer gewilde project - toch niet doorgaat, betreurt ook het stadsdeel. Amsterdam ziet ongewilde dak- en thuisloosheid als groot maatschappelijk probleem. En het stadsdeel heeft ingestemd met het verzoek van de centrale stad om voor maatschappelijke opvang te zorgen. ‘Het is jammer dat dit nu niet doorgaat.’ Daarnaast moet het stadsdeel nu op zoek naar een andere koper van het oude stadsdeelkantoor.

Bestemmingsplan

De reden dat het project niet doorgaat, is de voorwaarde die corporatie De Key stelde: na vijftien jaar maatschappelijke opvang zou het bestemmingsplan gegarandeerd moeten worden aangepast aan de een reguliere woonbestemming. Volgens het stadsdeel is zo’n garantie voor een wijziging over vijftien jaar niet mogelijk. ‘Wij zouden het bestemmingsplan, dat nu uitgaat van een kantoorbestemming, veranderen in maatschappelijke opvang, maar we kunnen niet garanderen dat die bestemming over vijftien jaar opnieuw verandert – dan in woonbestemming,’ zegt Imming. Voor De Key was die garantie essentieel. De vraag of de Key daarmee een juridisch onmogelijke eis heeft gesteld aan het stadsdeel, of dat het onwil was van het staddeel om aan de eis gehoor te geven, kon de woordvoerder van De Key dinsdag niet beantwoorden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie