Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet negeert ultimatum: jeugdzorg gaat staken

Het kabinet heeft niet gereageerd op het ultimatum van FNV Jeugdzorg. Daarom gaan jeugdzorgmedewerkers op 15 maart 24 uur lang staken.

15 februari 2022
gebalde-vuist.jpg

Op het ultimatum aan het nieuwe kabinet van vakbond FNV Jeugdzorg is geen reactie gekomen. De FNV wil dat het kabinet de extra structurele bezuiniging op de jeugdzorg van een half miljard euro vanaf 2025 intrekt. Het kabinet is niet ingegaan op de eisen; het ultimatum liep maandag middernacht af. Dit betekent dat de eerder aangekondigde 24-uursstaking van jeugdzorgmedewerkers op 15 maart doorgaat.

Grote actiebereidheid

‘De actiebereidheid is enorm’, stelt bestuurder Maaike van der Aar van FNV Jeugdzorg. Het ultimatum was gericht aan premier Rutte, minister Kuipers (VWS, D66) en staatssecretaris Van Ooijen (jeugdzorg, ChristenUnie). ‘Dit is een beroepsgroep die normaal gesproken liever niet staakt, omdat er enorm veel betrokkenheid is tegenover de kinderen en gezinnen die hulp nodig hebben. Maar het water staat iedereen inmiddels tot ver over de lippen’, aldus Van der Aar. De problemen in de jeugdzorg moeten worden aangepakt, in het belang van de kwetsbare doelgroep, benadrukt Van der Aar. ‘Het kabinet kijkt echter de andere kant op en dat zorgt voor veel emotie bij onze leden.’

Geld oormerken

Naast het schrappen van de extra structurele bezuiniging vanaf 2025, wil FNV Jeugdzorg dat de invoering van een eigen bijdrage en beperking van de behandelduur van tafel gaat. Het extra geld dat gemeenten de komende jaren van het rijk krijgen, moet bovendien door gemeenten echt aan de jeugdzorg worden besteed. Er moet daarnaast vaart worden gemaakt met de hervormingen in de jeugdzorg en er moet een loonsverhoging komen voor de jeugdzorgmedewerkers.

Uitzonderlijk

Het is uitzonderlijk dat jeugdzorgmedewerkers staken. Eerder deden zij dat in 2019. Het wordt nu voor de tweede keer in het 120-jarige bestaan van de jeugdzorg dat jeugdzorgmedewerkers het werk gaan neerleggen.

Motie Eerste Kamer

De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer heeft eerder dinsdagochtend een motie aangekondigd waarin het kabinet wordt opgeroepen af te zien van de extra bezuiniging op de jeugdzorg. De Eerste Kamer debatteert dinsdag met het kabinet over de regeringsverklaring van Rutte IV, onder meer over de jeugdzorg.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er is sprake van minder meer uitgeven vanaf 2025. Dat is wat anders dan bezuinigen. Bovendien is het op zichzelf helemaal niet erg dat het Rijk E 500 miljoen denkt te kunnen ombuigen. Dergelijke ombuigingen behoren regelmatig bij alle beleidsonderdelen van een bedrijf plaats te vinden; datzelfde geldt dus ook voor de Overheid. Uit gesprekken met de Gemeenten/VNG moet blijken of dit een haalbare optie is.
Toine Goossens
Het is al lang duidelijk dat er in de organisatie en de structuur van jeugdzorg belangrijke fouten zitten. Die fouten dienen hersteld te worden alvorens alvorens te gaan kwaken tegen het afbouwen van het extra geld dat er in deze put is gestopt. Daar heeft de sector 3 jaar de tijd voor. Dat is 3 keer zo lang als in het bedrijfsleven gebruikelijk is om grote veranderingen door te voeren.

We zien over 3 jaar wel welke regio's succesvol zijn. Die laten we daarna ook het stokje in andere regio's overnemen. Het is over en uit met het amateurisme in deze sector.
Hielco Wiersma
Dit is een wel zeer voorbarige actie van het FNV. Gesprekken tussen het Rijk en VNG/Gemeenten over 'minder meer' vanaf 2025 moeten immers nog plaatsvinden. Het is duidelijk dat het Rijk niet verder kan met de zeer bovenmatige kostenstijgingen van de laatste jaren.
Advertentie