Advertentie
sociaal / Nieuws

Actie FNV ondermijnt lokale democratie

De FNV ondermijnt de lokale democratische besluitvorming van gemeenten en de integriteit van bestuurders. Dat stelt gemeentekoepel VNG. De FNV houdt op een website bij welke gemeenten en welke wethouders met de Stichting Familiehulp (Buurtzorg) in zee willen gaan. De VNG heeft FNV gevraagd de berichtgeving op de site te verwijderen.

19 februari 2016

De FNV ondermijnt de lokale democratische besluitvorming van gemeenten en de integriteit van bestuurders. Dat stelt gemeentekoepel VNG. De FNV houdt op een website bij welke gemeenten en welke wethouders met de Stichting Familiehulp (Buurtzorg) in zee willen gaan en welke niet.

Tournee

Woensdag moeten gemeenten laten weten of ze ingaan op het aanbod van de Stichting Familiehulp. Die is onder voorwaarden bereid de taken van de in het nood verkerende TSN Thuishulp over te nemen. De FNV dringt er bij de gemeenten op aan om dit te doen. De vakbond is op tournee om gemeenten te overtuigen in te stemmen. ‘Het staat de FNV vrij gemeenten op te roepen voor Stichting Familiehulp te kiezen, maar de VNG verwacht van de FNV wel respect voor de lokale democratische besluitvorming’, zo stelt de gemeentekoepel.

Diskrediet

Op de website FNV Voor Zorg wordt de naam van de wethouder genoemd en zijn of haar foto weergegeven met daarop een groen vinkje of een rood kruis dat daarmee een oordeel ‘goed’ of ‘fout’ velt. ‘Dit wekt de suggestie dat wethouders die kiezen voor de Stichting Familiehulp of gelijkwaardige aanbieder een juiste keuze maken, en brengt wethouders die een andere keuze maken in diskrediet. Dat ondermijnt de democratische besluitvorming van gemeenten en de integriteit van bestuurders’, aldus de VNG. De gemeentekoepel heeft FNV gevraagd de berichtgeving op de site te verwijderen.

Rood kruis

De FNV lijkt dat vooralsnog niet van plan. Op de site worden de (bezettings)acties, zoals in Bronckhort en Hollands Kroon, volop in de schijnwerpers gezet. Per provincie en per gemeenten hebben wethouders die voor optie A (Stichting Familiehulp) of optie B (een alternatieve aanbieder, maar met dezelfde cao-conforme arbeidsvoorwaarden) hebben gekozen een groen vinkje door hun portret. Wethouders in gemeenten waarvan de wethouders dat niet doen, krijgen een rood kruis.

Geen besluit

Uit het overzicht op de FNV-site (stand vrijdag 15 uur) blijkt dat het gros van de gemeenten nog geen besluit heeft genomen. Zes gemeenten hebben ‘nee’ gezegd tegen de Stichting Familiehulp, waaronder Rotterdam, Oude IJsselstreek en Coevorden. Achttien gemeenten hebben ‘ja’ gezegd zoals Beemster, Pekela en Oost-Gelre. Het aanbod van de Stichting Thuishulp geldt voor 139 van de ruim 300 gemeenten waar TSN nu actief is.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Ha leuk.De VNG lijdt weer even aan geheugenverlies.Eventjes helemaal vergeten hoe een democratie werkt. Dat een willekeurige vakbond of andere belangenorganisatie er zomaar een mening op na mag houden. En die mening nog vrijelijk mag uiten ook.Begrijpelijk, dat VNG dat even vergeet, hoe die democratie werkt. Want VNG wil natuurlijk ook helemaal geen democratie. Het clubje van verstokte ongekozen burgemeesters en wethouders. Met een pestpokkehekel aan al die Swiebertjes en Malle Pietjes waar ze over regeren.
Floor de Wit
De VNG: met Jan van Zaanen (VVD) als voorzitter en Jantine Kriens ("kreng") als directeur (PvdA). Ja, die weten echt wel wat democratie is.
Wanne van Dorst
Nee, BB. De laatste alinea is niet correct. De gemeenten hebben niet voor of tegen Familiehulp gestemd. Gemeenten met een groen kruis hebben voor optie a of b gestemd. b is gelijkwaardig aan het Familiehulp aanbod.
Mr. K. Wevers / Juridisch adviseur
Zolang veel gemeenten de wet aan hun laars lappen (in het bijzonder met betrekking tot de Wmo 2015 en de Participatiewet), kan de VNG niet serieus worden genomen wanneer zij praat over 'democratie' en 'integriteit van bestuurders'. Daarnaast is de onkunde van veel bestuurders bijzonder groot; wethouders en raadsleden die geen flauw idee hebben wat bijvoorbeeld de Wmo 2015 en de Participatiewet inhouden.De VNG wil respect voor de lokale democratische besluitvorming, ik wil dat gemeenten de wet correct naleven. Zolang laatstgenoemde niet wordt gedaan, kan moeilijk de zogenaamde democratische besluitvorming worden gerespecteerd. Het hele bericht geeft eigenlijk aan hoe wereldvreemd het gemeentenclubje is.
faber
Het is inderdaad een wat overdreven reactie van de VNG. Meer zeggenschap voor gemeenten over dit soort zaken betekent dat je meer onder druk komt te staan van belangengroepen en organisaties. Ofwel: als je niet tegen warmte kunt moet je niet in de keuken komen..
Harmen de Wind / Raadslid SP SWF
Dhr. Wevers heeft helemaal gelijk! De uitvoering van d WMO 2015 en de Participatiewet leiden in vele gemeenten tot willekeur en rechtsongelijkheid. Dat heeft met democratie niks meer te maken. Heel goed vsn de FNV om daar actie tegen te voeren!
Advertentie