Advertentie
sociaal / Nieuws

Werk als medicijn: extra subsidie IPS-trajecten

'Wie meedoet in de samenleving, voelt zich beter', aldus minister Schouten.

03 augustus 2022
GGZ in de jeugdzorg
ANP / Roos Koole

Het kabinet stelt extra geld beschikbaar om mensen met psychische aandoeningen aan een baan of een opleiding te helpen. Het idee is dat werk kan bijdragen aan het geestelijk herstel van de patiënten.

Kwaliteitsmedewerker Jeugd

JS Consultancy
Kwaliteitsmedewerker Jeugd

Verandermanager Concerncontrol Directie P&O

JS Consultancy
Verandermanager Concerncontrol Directie P&O

Gemeentefonds

Het gaat om zogenaamde IPS-trajecten: Individuele Plaatsing en Steun. In totaal is er 21,5 miljoen euro beschikbaar voor 2022 en 2023. Daarvan komt de helft van het rijk en de andere helft uit het Gemeentefonds. Vorig jaar trok toenmalig minister Koolmees ook al geld uit om de inzet van deze trajecten te stimuleren.

Samenwerken

Minister Schouten (ChristenUnie, Armoedebeleid) bracht de regeling voor de nieuwe subsidieronde onlangs in internetconsultatie. 'Mensen met psychische aandoeningen aan werk helpen lukt veel beter als de gemeenten en UWV met de ggz-partijen samenwerken', stelt ze in een toelichting. 'Herstel en re-integratie gaan dan samen op.'

Medicijn

In een IPS-traject worden zorg en begeleiding naar de arbeidsmarkt dan ook gecombineerd. Werk kan dienen als medicijn, is de gedachte. 'Wie meedoet in de samenleving, voelt zich beter', aldus Schouten. Uit eerder onderzoek blijkt dat een IPS-traject bij 44 procent van de deelnemers binnen 30 maanden leidt tot betaald werk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie