Overslaan en naar de inhoud gaan

Vacaturestop bij gemeente is 'dom, dom, dom'

Het regent vacaturestops bij gemeenten. Nieuw personeel wordt amper geworven. Dom, vinden experts. 'Je moet als overheid actief blijven op…

Slanker
Haarlemmermeer heeft sinds gisteren een nieuw college van burgemeester en wethouders. Eén van de eerste acties van de nieuwe coalitie is het afkondigen van een onmiddellijke vacaturestop. Door natuurlijk verloop moet de organisatie slanker worden. O ja, en de inhuur van externe krachten moet met 10 procent verminderen.

 

Dom
‘Dom, dom, dom’, zucht Geert Jan-Waasdorp van de Intelligence Group. Behalve in de overtreffende trap heeft hij geen andere woorden voor dit soort gemeentelijk beleid. De directeur van het onderzoeksbureau voor arbeidsmarktcommunicatie en personeelswerving komt het regelmatig tegen. Want zoals het in Haarlemmermeer gaat, gaat het in veel gemeenten. Oosterhout gooide de deur voor nieuw personeel vorige maand dicht. In Amsterdam geldt sinds 1 februari een selectieve vacaturestop (zie ook ‘Intelligente vacaturestop’ op pagina 10).

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Talentbasis
‘De trend is om interimmers eruit te gooien’, aldus Waasdorp. ‘Stoppen met flex is een stompzinnige reactie. Net zo dom als stoppen met recruitment. Je moet als organisatie altijd je talentbasis uitbreiden. Natuurlijk, moet je als overheid door de crisis extra kritisch zijn, maar een vacaturestop plus alle externen eruit, is wel heel erg kort door de bocht.’

 

Geen vacatures
Stoppen met flexkrachten, interimmers eruit gooien en een vacaturestop instellen: gemeenten leggen de contacten met de arbeidsmarkt stil. Een blik op veel gemeentelijke websites leert volgens Waasdorp voldoende. ‘Onder het kopje vacatures staat meestal: geen vacatures. En verder nul aansporing aan geïnteresseerden om zich desondanks te melden. Bij een vacaturestop verdwijnen veel gemeenten uit de markt’, zegt hij.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Lees hieronder het hele artikel Vacaturestop? Talentenjacht! Uit Binnenlands Bestuur nummer 16, 23 april 2010

 

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer

Dat ambtenaren niet populair zijn is algemeen bekend. Dat ze niet veel voor de inwoners doen is in mijn dorp eveneens algemeen bekend. Dat komt mogelijk door twee zaken. De ambtenaar is niet gebonden aan het werkgebied, woont in een andere plaats. Hij/zij werkt voor geld.
Hoe pak je het probleem aan dat er geen "hart" voor de zaak is. Ik charcheer. Niet door meer geld. Niet door een stop. Ambtenaren kunnenniet worden ontslagen. En over vier jaar is er toch weer een ander college.
Neen het zit in de genen van de ambtenaar. Ze doen het toch nooit goed volgens de burger en dan doe ik maar niks.
Kortom, het gehele ambtenarendom is intens ziek. Dáár moet wat aan gedaan worden. Dat gebeurt niet met een stop! Wél met goed leiden van de organistie. Hoe? Eindelijk die achterklap en vriendjespolitiek van de "vierde macht" onderhanden nemen. Met beleid en verstand. En strakker aan de touwen met die mannen en vrouwen!!!!!
Groeten,

Op 26 april 2010, 09:04
Janet

Volgens mij weet Thea niets van het werk als ambtenaar. Ik voel me niet ziek, laat staan intens ziek. Ik werk hard, voor het belang van de gemeente en in dienst van de gemeenteraad. Er is geen sprake van achterklap of vriendjespolitiek en iedereen om me heen heeft ook hart voor de zaak. We willen allemaal het beste voor de mensen die in deze gemeente wonen, ja, ook al woon ik niet zelf in de gemeente waar ik werk. Je doet het voor de bewoners van de gemeente.

Op 26 april 2010, 09:11
R. Roeske

Een algehele vacaturestop is inderdaad niet verstandig. Je zult als werkgever ook moeten aangeven welke taken afgestoten moeten worden.
Aan de andere kant is het misschien HET instrument om de alsmaar uitdijende overheid in te dammen. Ambtenaren en overheden hebben altijd de vanzelfsprekendheid om groter te willen worden en dat zie je ook gebeuren. Ik ben zelf ook ambtenaar, maar met veel werkzaamheden hebben wij ook vraagtekens. Allerlei controlefuncties, veel te veel beleidsmedewerkers (bomenbeleidsnota, singel- en slotenbeleidsplan etc. etc.). Dit is echt allemaal nieet noodzakelijk. Ook de veel te dure externe inhuur slaan vaak nergens op. Er is vaak eigen talwent, maar men durft niet eigen personeel tijdelijk dit te laten doen.

Op 26 april 2010, 09:13
Remon

@Thea: wat is er nu algemeen bekend? Wat zijn de feiten of praten mensen elkaar alleen maar na? Als er concrete voorbeelden zijn, klaag daar dan over of maak daar bezwaar tegen De oorzaken die je noemt, zijn op heel veel werknemers van toepassing: hoeveel "gewone" werknemers wonen in hun werkgebied? en wie werkt er niet voor geld?
Geen hart voor de zaak: in de meeste gevallen onzin. Ik denk dat wat dat betreft ambtenaren niet afwijken van anderen.
Ambtenaren kunnen niet ontslagen worden? Een fabel!
Ambtenarendom ziek? Volgens mij niet.
Achterklap en vriendjespolitiek? Ik weet niet in welke tijd jij leeft, maar ik maak het niet mee.
Maar wat er wel gebeurt, is dat figuren zoals jij elkaar napraten en versterken zonder dat daar een basis onder ligt. Laten we daar eens mee ophouden en constructief samenwerken om dat beeld uit de wereld te helpen. En mocht er wat mis zijn met een ambtenaar: gewoon aanpakken, maar dat niet projecteren op al zijn of haar andere collega's!!!

Op 26 april 2010, 09:25
O. ten Hove

In plaats van een vacaturestop door te voeren zou het beter zijn om eens te kijken of de leidinggevenden (en dan wel op het nivo van de top) functioneren, samen met de overvloed van beleidsmedewerkers. In de derde gemeente van Nederland is er een directeur die niet weet wat hij wil, mensen ontslaat die hij niet mag en mensen binnenhaalt (dus toch vriendjespolitiek). Er is te veel onnodig beleid wat alleen maar geld kost, en niet capabele directeuren die maar wat doen en welhaast onaantastbaar zijn omdat niemand durft te klagen uit angst hun baan te verliezen (een ambtenaar kan wel degelijk ontslagen worden wanneer hij twee of drie negatieve beoordelingen heeft. En deze worden dan gevoerd op de basis van ik vind je aardig/ niet-aardig en niet op basis van competenties, dus weer vriendjespolitiek).
Ik neem aan dat dit niet overal gebeurt, maar de cultuur binnen een organisatie wordt veelal medebepaald door de top van een organisatie.

Op 26 april 2010, 09:35
M. Dijkman

Wat Remon zegt.
Ambtenaren zijn wat arbeidsethos betreft niet anders dan 'gewone werknemers', vaak zelfs wel meer hart voor de zaak. Want dat wordt immers van je gevraagd.
Bezuinigen op externe inhuur bij de meeste gemeenten kan geen kwaad. Wat meer uitgaan van eigen talent en verder ontwikkelen van ambtenaren.
Expertise alleen inhuren als het strikt noodzakelijk en voor een korte periode is.
Vacaturestop invoeren is gezien de demografie van de ambtenaren erg onverstandig.

Op 26 april 2010, 09:36
Baantjerfan

Wat ook dom (of wellicht nóg dommer is van de VNG: De gevraagde salarisverhoging weigeren, waardoor er na ministens 1 jaar vruchteloos onderhandelen nog steeds geen CAO is. Dan vertrekken ambtenaren en gaan gemeenten (de achterban van VNG) dit soort beslisingen nemen. Dus voordat VNG
wat zegt, eerst zelf wat doen graag!

Op 26 april 2010, 10:16
John de Boer

Een vacaturestop is inderdaad geen goed middel. De komende bezuiningingen zouden eindelijk eens aanleiding moeten zijn voor veel gemeenten om te kijken naar hun eigen bedrijfsvoering. Zijn we wel efficient bezig? Hoe lopen procedures en zijn deze logisch? Zijn de juiste mensen wel gemandateerd om een beslissing te nemen?
Is het niet efficienter om bepaalde, niet veel voorkomende of zeer specialistische, taken door derden te laten uitvoeren en daardoor voor die taken niet zelf specialisten in huis te moeten hebben.
Hoe hebben we de regionale samen-werking georganiseerd. Pakken we bepaalde zaken regionaal op of vinden we weer allemaal zelf het lokale wiel uit.
Zo kan ik nog veel meer items noemen, die als ze voortvarend opgepakt worden de discussie over een vacaturestop overbodig maken.
Kijk b.v. bij iedere vacature kritisch of deze moet worden ingevuld en zo ja op welke manier?

Op 26 april 2010, 10:35
Fleur

Beleidsmakers , leidinggevende en bestuurders worden er alleen maar meer.
Deze mensen bepalen wie weg moeten en dat is natuurlijk niet zijzelf!
Met name bij gemeente zie je dat er hard gesnoeid wordt aan de onderkant (zowel vaste medewerkers als inhuur)
Aan de bovenkant zie je gemeenten juist uitbreiden. Want dure ingehuurde mensen, aangestuurd door de leidinggevende, moeten bepalen waar bezuinigd moet worden. De uitkomst kun je wel raden.

Op 26 april 2010, 10:36
Marc

Met beleid en verstand. En strakker aan de touwen met die mannen en vrouwen!!!!!
Er is geen instantie waar procentueel zoveel vrouwen werkzaam zijn als bij een gemeente. Doel je daarop Thea?

Op 26 april 2010, 10:40
Michiel Jonker

De vacaturestop kan gepaard gaan met verschillende scenario's.
Scenario 1. Vacaturestop nu zorgt voor groot tekort aan ambtenaren over vijf jaar. Resultaat: overheden gaan lonen verhogen en arbeidsvoorwaarden verbeteren om toch mensen binnen te halen. Introductie van fiscaal lokmiddel, de zogeheten ABHK (Algemeen Belang Heffings Korting) voor iedereen die in overheidsdienstwerkt.
Scenario 2. Vacaturestop nu zorgt voor groot tekort aan ambtenaren over vijf jaar. Dit wordt door politici aangegrepen om de welvaartsstaat en de rechtsstaat te laten verpauperen onder het motto: "Hoe kleiner de overheid, hoe beter". Eindelijk krijgen we ook in Nederland de langbegeerde "Amerikaanse toestanden". Elk afdelingshoofd krijgt een bonus voor het vinden van redenen om medewerkers ouder dan 40 jaar (dure arbeidskrachten) tussentijds te ontslaan.
Scenario 3. Vacaturestop nu zorgt voor groot tekort aan ambtenaren over vijf jaar. Noodgedwongen maken overheden eindelijk de cultuuromslag die de afgelopen honderd jaar maar niet van de grond kwam. Regelgeving wordt teruggedrongen maar biedt dezelfde waarborgen als nu, en het werk wordt door een fractie van het huidige aantal ambtenaren goed en efficiënt uitgevoerd. Dit levert zoveel vrije tijd op, dat de AOW-leeftijd wordt teruggebracht naar 63 jaar. Utopie wordt werkelijkheid.
Welke van de drie wordt het?

Op 26 april 2010, 11:13
Keijzer

Mark denkt misschien dat ik vrouwen speciaal benoem? Neen. Het rijmde gewoon goed.
Maar een beter beleid en leidinggeven binnen de overheden is hier de oplossing.
In mijn dorp is het een beetje raar met ambtenaren. Voorbeeld. Bewoners vragen om informatie en moeten ondanks de wet Openbaar bestuur naar de advocatuur grijpen om informatie los te krijgen. Er wordt geschermd met belangen ter wijl er niks is. Dus!!!!! Houdt de dames en heren in bedwang!!!!!! Aanstueren die handel!!!!!!!
Zo goed Marc?

Op 26 april 2010, 12:55
Keijzer

Jan, Thea weet genoeg van het ambtenarendom. Hoe dat komt? Een hoofd afdeling die graag een schaal hoger wilde nam personeel aan. Schaal bereikt? Nieuwe personeel eruitgewerkt.
We kunnen hier een goede boom over opzetten. Feit is dat bezuinigingen bij defensie en amtenaren een warm onthaal vinden bij burgerij. Hoe zou dat nou komen?

Op 26 april 2010, 13:02
Piet

Beste Thea,
Stop a.u.b. met deze zinloze kreten. Volgens mij heeft u een aantal persoonlijke ervaringen die hebben geleid tot een gefrustreerdheid die niets toevoegt aan deze situatie. Doe ons en uzelf een plezier, stop met deze discussie!

Op 26 april 2010, 13:24
Keijzer

Dag Piet,
Ja zo gaat dat. Als het niet bevalt moet het maar ophouden. Dat is het gemakkelijkst.
Neen, lees de argumenten van de drie scenario's. En doe daar wat mee.
Wat ik schrijf heeft niets te maken met persoonlijke ervaringen. En alles te maken met hoe de burger zich moet voegen naar wat de gemeentelijke overheid oplegt.
Ik sta met deze ervaringen helaas niet allen. Kijk eens naar wat Jos en Michiel Jonker schrijven. Laat dat maar eens doordringen.

Op 26 april 2010, 13:38
Marc

Je mag het niet zeggen. Maar het groot aantal werkende vrouwen bij gemeenten ten opzichte van het bedrijfsleven, verhoogd wel het kostenplaatje.
Vrouwen werken meestal deeltijds. Worden zwanger. Zitten met kinderen.
Met als gevolg, dat er ontzettend veel wordt ingehuurd om deze onregelmatige tijden op te kunnen vangen.
Ik ken een gemeente op een afdeling van 12 mensen, dat er maar liefst 5 vrijwel tegelijkertijd met zwangerschapsverlof gingen. Gevolg: 6 externe inhuren met niet de plaatselijke kennis.
Het wordt onderschat, maar vormt toch een serieus probleem.
Het aantal werkende vrouwen zou wat beter verdeeld moeten worden over het bedrijfsleven. Maar die willen geen parttimers omdat deze te duur zijn.

Op 26 april 2010, 14:17
Anita

Vacature-stop. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt binnen de gemeente (Amsterdam). Hier is nu de "vacaturestop" ingevoerd omdat er 14 stadsdelen samengaan en er nog 7 overblijven. Hierdoor verliezen een groot aantal mensen hun baan (ik dacht zo'n 900, maar weet dit niet zeker). De vacaturestop in Amsterdam betekent dat alleen ambtenaren van de gemeente Amsterdam kunnen solliciteren op een openstaande vacature binnen de gemeente Amsterdam. Indien er echt geen geschikte kandidaat binnen de gemeente is voor een functie, dan mag er met hoge uitzondering buiten de gemeente geworven worden. Dus er wordt echt wel goed gekeken dat de juiste kandidaten op de juiste plek terecht komen.
Ik hoop dat er zo meer informatie is om over na te denken en niet zomaar iets geroepen wordt. Ik ben al 10 jaar ambtenaar en gelukkig op afdelingen waar wij hard werken en echt ons best doen in onze uitvoerende taken. En je hebt heus collega's die de naam van ambtenaar eer aan doen, maar die lapswansen heb je ook bij een particulier bedrijf. Dus hou eens op met die vooroordelen en kom eens een weekje meedraaien, dan piep je wel anders.

Op 27 april 2010, 11:37
peter coopmans

Een vacaturestop is altijd een korte termijn oplossing. Managers zijn korte termijn denkers en denken dus hiermee de zaak te kunnen oplossen. Uit de diverse reaccties vvoor mij blijkt wel dat er veel haken en ogen aan zitten. Het is dus een schijnoplossing. Beter is om aan management zelf de opdracht te geven en hem/haar voor te leggen : Wij als gemeente willen 10% structureel bezuiningen. Geef aan hoe jij dat op jouw afdeling als 1e en binnen onze gemeente als 2e kunt bereiken. kom met concrete voorstellen of oplossingen.
Verder is het eeen doorlichting van de organisatie met het totale topkader een uitdaging. Daar moet niet worden gevraagd hoeveel mensen eruit kunnen, maar welkke taken kunnen we schrappen of uitbesteden hetgeen een besparing oplevert van 10%? Het gesprek gaat dan over strategische keuzes en niet over de vraag waar je mensen kunt wippen. Ook de Ondernemingsraad is daarbij gesprekspartner en de gemeenteraad bepaalt mede welke taken in hun ogen minder relevant zijn en kan de motor zijn voor verandering en vernieuwing. De gemeentelijke organisatie luistert beter naar de gemeeteraad en OR dan dat het zelf de knopen wil doorhakken. Men beslist namelijk over de eigen toko en positie.

Op 27 april 2010, 13:01
Michiel Jonker

@Barbara Roozen
Ik kan je verhaal goed volgen. Maar het zou voor jou als aankomend informatiemanager een goed idee zijn de grammatica van je Nederlands nog wat bij te schaven. Vaak passen je bijzinnen niet bij het onderwerp van de zin.
Voorbeeld: "Na een jaar in mij geïnvesteerd te hebben heb ik kennis opgebouwd over deze gemeente..." Dat zou moeten zijn: "Doordat de gemeente [of: Doordat men...] een jaar in mij geïnvesteerd heeft, heb ik kennis opgebouwd..." Let ook op de komma tussen "heeft" en "heb": die is verplicht na zo'n bijzin.
Je noemt jezelf "hoogopgeleid", vandaar dat ik je hier even op attendeer.
Moedig dat je dingen openlijk benoemt. In jouw plaats zou ik wel een pseudoniem gebruiken, want je zult in de toekomst waarschijnlijk nog een aantal keer solliciteren en veel potentiële werkgevers houden niet van mensen die dingen openlijk benoemen. Dit kan ook meespelen bij beslissingen of een vacaturestop in een specifiek geval wordt gevolgd, of op een andere manier wordt "opgelost" zodat een tijdelijke medewerker toch kan blijven. Succes met je verdere loopbaan!

Op 30 april 2010, 11:42
Nico Jan van Hemel

Juist nu in deze magere jaren is het verstandig dat je als overheid actief met de arbeidsmarkt blijft communiceren. En besluit je een vacature open te stellen, verleid dan vanuit een krachtig concept. Durf hierin te investeren. Want deze tijd vraagt van de overheid een andere veroveringsstrategie. Creatief en opvallend. Kom eens verrassend uit de hoek. Blijf sleutelen aan het imago en positioneer de overheid als een goed werkgeversmerk. Dan heb je straks een voorsprong.

Op 5 mei 2010, 16:23
Nike Free tilbud

Blue ...
Moncler Himalaya nike free schwarz Down Jacket in ...
Nike Free 3.0 Moncler Karak Nike Free 7.0 Down Jacket in Black ...
Moncler Mens Nike Free 5.0 Amarige Vest in Rouge ...
Monc...

Op 2 oktober 2011, 05:33

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in