Advertentie
sociaal / Nieuws

Eén op vijf inwoners grote steden kwetsbaar

Dit heeft invloed op het kiezen en kopen van voedsel.

07 december 2023
Voedselbank Haaglanden
Voedselbank HaaglandenANP / Sandra Uittenbogaart

In Amsterdam, Den Haag, Almere, Ede, Rotterdam, Haarlem en Utrecht bevindt één op de vijf zich in een kwetsbare positie. Deze inwoners hebben daardoor moeite met het bekostigen van gezond voedsel. Het patroon dat ouderen vaker kwetsbaar zijn is zichtbaar in alle steden. Dit geldt ook voor eenoudergezinnen en gezinnen met oudere kinderen of grote gezinnen.

Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Afdelingshoofd Openbare Werken

JS Consultancy
Afdelingshoofd Openbare Werken

Dat blijkt uit een analyse onder de zeven steden, die is gemaakt in opdracht van de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving. In dit onderzoek is gekeken naar hoe waarschijnlijk het is dat mensen moeite hebben met het betalen van gezonde voeding, het aantal inwoners met problematische schulden en de keuzes die mensen maken bij de aankoop van voedsel.

Maaltijd overslaan

Amsterdammers, Rotterdammers en Utrechters met een laag inkomen slaan niet alleen wel eens een maaltijd over, ze eten eveneens minder vaak groenten dan gemiddeld. ‘Ongeveer de helft van deze groep eet 6 of 7 keer per week een zelfgemaakte warme maaltijd (…) Dat is lager dan gemiddeld onder alle inkomensgroepen’, is te lezen in de analyse.

Financiële overwegingen

Betaalbaarheid is voor mensen met een laag inkomen de belangrijkste drijfveer bij het kiezen en kopen van voedsel. Zij geven aan dat ze gezonder zouden eten als ze meer geld zouden hebben. Dat geldt voor maar liefst 58 procent van de Rotterdammers met een laag inkomen. Ook in Amsterdam is dat aandeel hoog (83 procent).

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Met deze informatie kan je niet zo veel. Het heeft allemaal te maken met inkomen, huisvesting en de kosten daarvan, zorgkosten, uitgaven huishouding, terras/café en horecabezoek etc. Kortom, essiëntieel is het leefpatroon van mensen.
Advertentie