Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als een van de klanten flipt?

Personeel van coffeeshops in Rotterdam volgt een cursus bij de GGD. Ze leren er omgaan met moeilijke klanten en wijzen probleemgebruikers…

Om de overlast rond coffeeshops te verminderen en de banden met de hulpverlening aan te halen moet het personeel van alle Rotterdamse coffeeshops op cursus. De bijscholing vloeit voort uit het Rotterdamse coffeeshopbeleid en is vanaf juni 2009 verplicht. Het vanuit de GGD Rotterdam- Rijnmond opgezette project vindt inmiddels navolging in buurgemeenten Vlaardingen en Maassluis.

 

Van de Rotterdamse coffeeshophouders en hun werknemers volgden er al 280 de tweedaagse cursus, die sinds twee jaar wordt georganiseerd in samenwerking met Bouman/GGZ en de Vereniging Rotterdamse Coffeeshop Ondernemers (VRCO). Daarin wordt hen bijgebracht hoe om te gaan met overlast, probleemgebruikers en lastige ethische kwesties. Ook de ontstaansgeschiedenis van gedoogbeleid en de kennis over effecten en mogelijke schadelijke gevolgen van cannabis komen aan bod. De resultaten stemmen zowel onder coffeeshophouders als hulpverlenende instellingen tot tevredenheid.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

‘Er doen veel broodje aap-verhalen de ronde over de gezondheidseffecten van cannabis’, zegt opleider Koen Burgerhout van Bouman/GGZ. ‘Na de cursus kunnen de coffeeshopmedewerkers beter inschatten of het softdrugs- gebruik van hun klanten problematisch is en weten ze de weg naar de hulpverlening beter te vinden.’

 

Burgerhout benadrukt dat coffeeshophouders niet op de stoel van de hulpverlener moeten gaan zitten. ‘Maar als iemand de hele dag in je zaak zit en vertelt dat het niet wil vlotten met zoeken naar werk, dan mag je hem daar als coffeeshophouder best op aanspreken.’ Dat komt vaak beter aan dan adviezen van vrienden of hulpverleners, zegt de cursusleider. ‘Want als degene die jou het spul verkoopt al zegt dat het niet goed voor je is om te veel te gebruiken, dan neem je dat wel aan.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Ambulance

 

Aan de hand van een casus uit de praktijk krijgen de cursisten allerlei vraagstukken voorgelegd. Wat doe je met een psychiatrische patiënt die heeft gebruikt en flipt? Is iemand gewoon even in paniek of is er meer aan de hand? Moet er een ambulance gebeld worden? En hoe om te gaan met groepen scooterjongeren die zich met draaiende motor voor de deur posteren, waarna een van hen naar binnen gaat om hasj in te slaan? Niet verkopen, vertelt Burgerhout zijn cursisten. ‘Je weet niet of er in die groep minderjarigen zitten, dus zul je ze allemaal binnen naar hun papieren moeten vragen.’ Bovendien zijn coffeeshophouders in Rotterdam verplicht om overlast in de directe omgeving van hun zaak te voorkomen, legt hij uit, ‘dus die brommers moeten uit, voor er ingekocht kan worden’.

 

Onder alle 62 coffeeshophouders is inmiddels voorlichtingsmateriaal van de hulpverleningverspreid, dat volgens een inventarisatie van de GGD inmiddels onder tweederde van de coffeeshopbezoekers bekend is. Het aantal jongeren onder de 24 jaar dat bij de Rotterdamse hulpverlening aanklopt met cannabisgerelateerde verslavingsproblemen is gestegen, maar Burgerhout kan niet zeggen of er een relatie is met de betere voorlichting.

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in