Advertentie
sociaal / Nieuws

Haagse winteropvang daklozen ook overdag open

'Een eigen plek geeft mensen veel rust, maar ook ruimte om aan de toekomst te werken. Daar gaat de permanente winteropvang bij helpen.'

28 oktober 2021
dakloos-amsterdam.jpg

De gemeente Den Haag biedt deze winter 24-uursopvang aan dak- en thuislozen, in plaats van de gebruikelijke nachtopvang. 

Niet makkelijk
Dat besluit de gemeente naar aanleiding van twee moties in de Haagse gemeenteraad. Die moties werden eerder deze maand aangenomen, waardoor de uitvoering ervan 'onder grote tijdsdruk' heeft plaatsgevonden, aldus het college van burgemeester en wethouders. 'De afgelopen periode is keihard gewerkt om slaapplekken voor de permanente winteropvang te realiseren. Dat was niet makkelijk', zegt verantwoordelijk wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks).

Pandemie
Afgelopen winter was er, in het kader van de bestrijding van de coronapandemie, in het hele land permanente opvang voor dak- en thuislozen. Ook werden mensen die normaal gesproken geen recht hebben op maatschappelijke opvang, toch geholpen. Die regeling is inmiddels verlopen. Maar daardoor is er wel een nieuwe groep daklozen in beeld gekomen, die deze winter misschien ook weer gebruik wil maken van de winteropvang, constateert de gemeenteraad.

Rust
De uitgebreidere opvang van vorig jaar is bovendien goed bevallen, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Het zorgt voor minder overlast in de buurt en is ook beter voor de daklozen zelf. Wethouder Kapteijns: 'Een eigen plek geeft mensen veel rust, maar ook ruimte om aan de toekomst te werken. Daar gaat de permanente winteropvang bij helpen.'

Sloop
Om de permanente opvang te realiseren, heeft de gemeente 160 plekken op de locatie De Lozerhof beschikbaar gesteld, van 4 november 2021 tot 1 april 2022. Dat pand zou eigenlijk gesloopt worden, vertelt de gemeentewoordvoerder. Maar door de sloop uit te stellen, kan het pand deze winter als opvanglocatie worden gebruikt. De totale kosten voor de extra winteropvanglocatie bedragen 3,5 miljoen euro.

Regio
Omdat Den Haag de enige gemeente is die ook overdag onderdak biedt, bestaat er een risico dat daklozen uit andere gemeenten naar Den Haag afreizen. De opvang is echter niet voor die groep bedoeld, aldus de woordvoerder. Mensen van buiten de regio worden daarom in principe teruggestuurd, maar in ernstige situaties worden ze wel tijdelijk opgevangen.

Vaccinatie
De opvanglocatie helpt mogelijk ook bij het inenten van daklozen tegen covid-19. In mei van dit jaar deed de GGD al een ronde langs de maatschappelijke opvang om dak- en thuislozen te vaccineren. De gemeente is nu in gesprek met de GGD over de mogelijkheid om op De Lozerhof opnieuw een vaccinatieronde te doen.

Toegenomen
Den Haag heeft, net als de rest van Nederland, het aantal dak- en thuislozen de afgelopen jaren sterk zien toenemen. Het aantal daklozen met een nachtopvangpas in Den Haag steeg de afgelopen vijf jaar met ruim 60 procent. In 2020 meldden 4268 mensen zich bij het daklozenloket van de gemeente. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bente Becker
Even voor de goede orde:

deze opvang is uitsluitend bedoeld voor Nederlanders en uitdrukkelijk NIET voor asielzoekers/statushouders. Zij kunnen zich melden bij het dichtstbijzijnde hotel.
Hans / afdelingsmanager
Hoi Bente, weet je ook welke hotels dat zijn? Wij willen rond de Kerst met de kinderen naar Den Haag inclusief hotel, maar we gaan nu toch twijfelen.
Andreas Dijk
@BenteBecker Dat kan dan wel uw VVD-wens zijn, maar ook arbeidsmigranten en mensen zonder verblijfsvergunning kunnen er terecht, als ze maar bekend zijn met de hulporganisaties in Den Haag zoals het Leger des Heils of de stichting Barka.
Hans / afdelingsmanager
Ik denk dan altijd terug aan zo'n reclamespot van Centraal Beheer: succes is een keuze.
Bente Becker
@Andreas

Mensen zonder verblijfsvergunning raad ik aan gewoon een nieuw asielverzoek te doen. Dan kun je voorlopig terecht in een hotel. (Als je deze keer gewoon zegt dat je homo bent, is die verblijfsvergunning een formaliteit en gaan wij direct een gratis huis voor je regelen!)
Advertentie