Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten krijgen meer tijd voor herbeoordeling pgb's

Gemeenten krijgen meer tijd voor de herbeoordeling van inwoners met een persoonsgebonden budget (pgb). Het huidige pgb-budget moet dan wel tot 1 mei worden doorbetaald. De budgethouders moeten bovendien voor 1 oktober worden geïnformeerd of hun situatie per 1 januari 2016 al dan niet kan wijzigen. Dat zijn gemeentekoepel VNG, de ministeries van VWS en SZW, de SVB en de belangenvereniging van mensen met een pgb Per Saldo overeengekomen

05 september 2015

Gemeenten krijgen meer tijd voor de herbeoordeling van inwoners met een persoonsgebonden budget (pgb). Als ze die extra tijd nemen, moeten ze wel het huidige pgb-budget tot 1 mei doorbetalen. De budgethouders moeten bovendien voor 1 oktober worden geïnformeerd of hun situatie per 1 januari 2016 al dan niet kan wijzigen.

Dat zijn gemeentekoepel VNG, de ministeries van VWS en SZW, de SVB en de belangenvereniging van mensen met een pgb Per Saldo overeengekomen. Hiermee lijken veel gemeenten op hun wenken te worden bediend. Lijken, want niet alle gemeenten die tegen de deadline van 1 oktober protesteerden, stellen op voorhand de indicaties te verlengen. 


Onhaalbaar

Steeds meer gemeenten lieten de afgelopen week weten zich niets van de deadline  van 1 oktober aan te trekken omdat die onhaalbaar is, zoals de samenwerkende gemeenten in de regio Arnhem. Zij gaan de herbeoordelingen van hun inwoners met een persoonsgebonden budget (pgb) in hun eigen tempo uitvoeren, stellen de gemeenten in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Van Rijn (VWS). Het college van Oisterwijk besloot de indicaties van inwoners met een persoonsgebonden budget (pgb) die niet tijdig kunnen worden herbeoordeeld, te verlengen tot 1 april 2016. Eerder deze week besloot ook Den Bosch tot verlenging, tot juli 2016.

Onmogelijke opgave

Een onmogelijke opgave, noemde de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Renkum, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort, Zevenaar en Wageningen het naar voren van de deadline door Van Rijn. Er zijn te veel inwoners die opnieuw moeten worden beoordeeld, daarvoor is te weinig capaciteit en er is geen geld om extra capaciteit in te huren. ‘De forse bezuinigingsopdracht samenhangend met de decentralisaties, maakt het onmogelijk extra middelen voor uw vraag vrij te maken’, aldus de twaalf gemeenten in hun brief aan de staatssecretaris. Het vrijmaken van (reguliere) capaciteit zou ten koste gaan van de overige dienstverlening. ‘Gezien de algemene kwetsbaarheid binnen de uitvoering van de nieuwe zorgtaken vinden we dat nadrukkelijk ongewenst.’

Eigen planning

De gemeenten in de regio Arnhem gaan de herbeoordelingen volgens eigen planning uitvoeren, ‘waarbij naar onze mening de SVB als dienstverlenende organisatie gebaat is bij een gespreide instroom van herbeoordeelde pgb-indicaties.’ De gemeenten vinden dat de SVB een tandje bij moet zetten. Die moet volgens de regio ‘extra inspanning leveren om haar werkzaamheden efficiënt en adequaat uit te voeren.’

Zorgvuldigheid

Van de twaalf gemeenten in de regio Arnhem gaat in ieder geval Wageningen – in tegenstelling tot onder meer Oisterwijk en Den Bosch – niet op voorhand alle indicaties verlengen. ‘We hopen de bestaande aflooptermijnen van de indicaties te kunnen halen waardoor er geen verlengingen nodig zijn zonder dat er een gesprek heeft plaatsgevonden. Maar zorgvuldigheid gaat bij ons voor snelheid, dus het is afwachten of dat gaat lukken’, aldus een woordvoerder van de gemeente Wageningen. De gemeenten houdt de bestaande 'afloop'datum aan. 'Mensen waarbij de indicatie eerder afloopt, zijn eerder aan de beurt.'


Geen zorg

Om te voorkomen dat pgb-houders geen zorg meer krijgen omdat hun indicatie afloopt voordat een herbeoordeling heeft kunnen plaatsen, heeft het college van Oisterwijk recent besloten om alle pgb’s waar dit risico bestaat, te verlengen tot 1 april 2016. ‘Hiermee willen we voorkomen dat pgb-houders benadeeld worden door de administratieve achterstanden waar de SVB voor waarschuwt.’ Pgb-houders die wel binnen de door de SVB gestelde termijn worden gesproken door de gemeente, worden niet verlengd. Zij krijgen tijdig een nieuwe indicatie. 

Verlenging

Den Bosch liet eerder deze week weten de pgb’s van 800 Bosschenaren te verlengen tot 1 juli 2016. Bij deze mensen verlopen de pgb’s op 1 januari. De gemeente gaat de herbeoordelingsgesprekken niet voor 1 oktober voeren, maar tussen 1 januari en 1 juli 2016. Die pgb-houders krijgen hiervoor een uitnodiging. 

Uitstel

Om nieuwe problemen met pgb-houders te voorkomen, riep Van Rijn alle gemeenten in augustus op voor 1 oktober alle cliënten met een pgb te herbeoordelen; twee maanden eerder dan eerder afgesproken. De SVB kan dan tijdig de gegevens verwerken en de pgb-houder voor het einde van zijn indicatie opnieuw zorgafspraken maken, was daarbij de gedachte. De VNG liet vorige maand weten dat het ‘een lastige klus’ zou worden. De belangenvereniging van mensen met een pgb Per Saldo pleit voor verlenging van het overgangsrecht voor pgb-houders tot 1 juli 2016. De SP-Kamerfractie vindt dat gemeenten meer tijd moeten krijgen voor de herbeoordeling om te voorkomen dat er weer grote fouten met ernstige persoonlijke gevolgen voor pgb-houders ontstaan. De fractie heeft bij Van Rijn aangedrongen op het schrappen van de deadline van 1 oktober. Vrijdag is er dus overeenstemming bereikt over de herbeoordelingen. Ook is een verbeterplan voor het Trekkingsrecht opgesteld. De Trekkingsrechtketen worden vereenvoudigd en de budgethouder komt meer centraal te staan.

  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Staatssecretaris Van Rijn heeft niets geleerd van zijn vorige beslissingen. Die waren te snel, te vroeg en niet goed gecommuniceerd. Gemeenten en medewerkers zijn op alle fronten bezig om dit rechtgebreid te krijgen. Nu worden zij opnieuw opgejaagd om de PGB's voor 1 oktober te indiceren en nu wordt alles weer teruggedraaid.



Hoe krijg je de mensen die het uit moeten voeren rijp voor een burnout: eerst ze het gemeentelijke bos insturen zonder gereedschap en de juiste voorwaarden en gereedschap en een lagere overheid die niet weet wat de jeugdzorg materie inhoud en dan gaan vertellen dat het nog sneller moet.



Het vertrouwen in de overheden, als opdrachtgever is ver zoek, gemeenten die het wiel aan het uitvinden zijn, omdat ze niet weten waar ze het zoeken moeten en dan ook nog opgejaagd worden door de hogere overheden die het al veel te vlug en niet doordacht hebben doorgedrukt.



Overheden: ga eens praten met de mensen die al tig jaar met hun poten in de modder hebben gestaan en ga eens van het idee af: hoe moeilijk kan het nou eigenlijk zijn.

Ga een preventieve jeugdzorg ontwikkelen en niet één waar je de put gaat dempen als het kalf verdronken is.



Burgemeester, wethouders, beleidsmakers en teammanagers blijf af van zaken waar je geen verstand van hebt, niet inhoudelijk en niet juridisch. Er worden vele jeugdzorgwerkers bij jan en alleman gemeentelijke overheden geroepen, omdat ze wat moeten doen in een bepaalde jeugdzaak, omdat de hogere overheidspersoon niet aangesproken wil worden op straat door iemand die ook uiteindelijk niet weet hoe de vork in de steel zit. Stel je professioneel op en neem afstand als je personen zelf kent en neem afstand als je het dossier niet kent en neem afstand als je geen verstand van zaken hebt.



Heren en dames, begrijp nu voor eens en altijd dat jeugdzorgwerkers zelfstandige professionele beslissers zijn. Mocht er iets fout gaan, omdat u uw machtpositie heeft willen laten gelden, dan staat u niet voor de tuchtrechter en voor de civiele rechter, maar de jeugdzorgwerker, omdat die zijn/haar handtekening heeft moeten zetten onder een beschikking en hierdoor verantwoordelijk wordt.



Alleen mensen mogen beslissingen nemen die geregistreerd zijn bij het SKJ, dit is zo beslist door onze wetgever. Gemeentelijke overheden, u valt ook onder deze wet. Als u het hier niet mee eens bent moet u bij de landelijke overheid zijn, maar niet uw macht gebruiken om jeugdwerkers onder druk te zetten om hun professionaliteit te laten varen. Soms bereik je met even nietsdoen in een zaak meer dan onder druk zetten.



Gelukkig zijn er veel jeugdzorgwerkers die de gemeentelijke overheden duidelijk maken wat hun verantwoordelijkheid is in dit jeugdverhaal:

de gemeenten moeten zorgen dat de jeugdzorgwerker de voorwaarden en mogelijkheden hebben om het werk goed uit te voeren. Nu is dit vaak nog een drama, automatisering die niet werkt. Nieuwe procedures die goed bedoelt verzonnen zijn door mensen die geen idee hebben hoe de jeugdzorg ethisch en juridisch in elkaar zit, maar niemand weet hoe het in de praktijk uitgevoerd moet worden, waardoor er dagen wordt gezocht wat in een uur uitgewerkt had kunnen zijn, met als gevolg lange wachtlijsten die er nooit hadden hoeven te zijn als de oude ervaring overgenomen was binnen de nieuwe werkwijze.

Nico / zzp
Slim, van de minister. Eerst hoog inzetten en vervolgens de gemeente bewegen de huidige dienstverlening te verlengen op eigen kosten :-)
Advertentie