Advertentie
sociaal / Nieuws

'Overheid faalt op het gebied van jeugdbescherming'

Volgens onderzoekers Universiteit Leiden moet minister Weerwind onmiddellijk ingrijpen

07 september 2022
sociaal---jeugdzorg.jpg

De overheid schiet ernstig tekort bij de bescherming van de meest kwetsbare kinderen in Nederland. Dit zeggen wetenschappers van de Universiteit Leiden die onderzoek deden in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid tegen Nieuwsuur.

Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

Gemeente Emmen
Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

Projectleider Flexwoningen

JS Consultancy
Projectleider Flexwoningen

Urgente actie

De onderzoekers - onder wie de Leidse hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning - roepen de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind op om direct in te grijpen. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie evalueerden zij de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen. 'Noodgrepen en urgentie actie zijn noodzakelijk', zo schrijven de onderzoekers in hun rapport.

Uithuisplaatsing

De overheid schiet volgens hen ernstig tekort bij de bescherming van de meest kwetsbare kinderen in Nederland. Kinderen die wegens een onveilige thuissituatie onder toezicht worden gesteld of zelfs uit huis worden geplaatst, krijgen niet de aandacht en hulp waar ze recht op hebben.

Bescherming onvoldoende

Voor het onderzoek werd gesproken met ouders, kinderen, pleegouders, jeugdbeschermers, advocaten en rechters.  'Iedereen begint er zelf over hoe slecht het ervoor staat', zegt Bruning tegen Nieuwsuur. 'De overheid heeft de plicht kinderen te beschermen. Maar die bescherming is nu echt onvoldoende.' De bevindingen worden woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie