Advertentie
sociaal / Nieuws

De grote steden willen jeugdzorg verbeteren zonder bezuiniging

'Voor gemeenten staat als een paal boven water dat we niet dezelfde fouten willen maken als in 2015'

ANP
18 november 2022
Kosten-jeugdzorg-shutterstock-151145456.jpg

De vier grote steden en het stedennetwerk G40 willen dat de jeugdzorg eerst wordt verbeterd en dat er pas daarna wordt bezuinigd, zo schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Projectleider Flexwoningen

JS Consultancy
Projectleider Flexwoningen

Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Stroomopwaarts via Galan Groep
Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Inhoud voorop

Ze willen dit laten opnemen in de plannen die het rijk, de gemeenten en het jeugdzorgveld maken om de jeugdzorg te verbeteren en goedkoper te maken. Als niet de inhoud, maar het geld voorop staat 'ontstaat een immens risico dat kinderen letterlijk het kind van de rekening worden', waarschuwen ze.

Ontslaggolf

Er zullen (nog) langere wachtlijsten ontstaan voor kinderen en jongeren die jeugdzorg nodig hebben en de hulp aan kwetsbare kinderen komt nog verder in de knel, benadrukken ze. Ook vrezen de gemeenten voor een ontslaggolf.

Hervormingsagenda

Het kabinet heeft de bezuinigingen nu al ingeboekt, die beoogd zijn met een scala aan mogelijke bezuinigingsmaatregelen waarover al ruim een jaar wordt onderhandeld tussen kabinet, gemeenten, jeugdzorgaanbieders en andere zorgverleners. Over die concrete maatregelen - die moeten worden vastgelegd in een hervormingsagenda - had begin dit jaar al overeenstemming moeten zijn, maar die is er nog steeds niet. Uit de nieuwste brief van de grote gemeenten blijkt opnieuw dat het proces om tot concrete afspraken te komen uiterst moeizaam verloopt en zelfs dreigt te mislukken.

Tekorten

De grote steden waarschuwen dat het kabinet dezelfde fout dreigt te maken als in 2015. Toen werden gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en werd op voorhand fors bezuinigd op het budget van het rijk aan gemeenten. Gemeenten zouden de jeugdzorg beter en goedkoper kunnen regelen, was het adagium van het kabinet. Dat leidde vanaf 2017 tot grote financiële tekorten bij gemeenten. 'Voor gemeenten staat als een paal boven water dat we niet dezelfde fouten willen maken als in het verleden', schrijven de grote steden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie