Advertentie
sociaal / Nieuws

Oververtegenwoordiging van ambtenaren in Hengelo

De gemeente Hengelo is ruim bemeten met ambtenaren. In vergelijking met gemeenten met een even groot inwoneraantal werken er in Hengelo 128 ambtenaren meer. Dat blijkt uit een benchmarkonderzoek door bureau Berenschot.

10 maart 2011
Hogere formatie
Hengelo heeft 10,6 ambtenaren (uitgedrukt in fte) per duizend inwoners, waar andere vergelijkbare gemeenten er gemiddeld 9 hebben. De hoofdfunctie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting heeft verhoudingsgewijs de meeste formatie. Ook Volksgezondheid en Milieu en Sociale Voorzieningen en Maatschappelijke dienstverlening springen er uit met een hogere formatie dan gemiddeld.

Ruim jasje
Maarten Hollander, fractievoorzitter van de collegepartij PvdA in Hengelo, heeft nooit het gevoel gehad dat de gemeente in een ruim ambtelijk jasje zit. ‘Wel dat we een degelijk ambtenarenapparaat hebben. Ik schrok wel dat het verschil met gemeenten met een vergelijkbaar inwoneraantal zó groot is. Daar wil ik wel bij zeggen dat wij, als politiek, zelf opdrachten hebben gegeven aan het ambtelijke apparaat. En dat je daarmee ook resultaten boekt: we zijn een van de veiligste, sociaalste en meest leefbare gemeente van Nederland.’

Minder inhuur
Een verzachtende omstandigheid is ook dat Hengelo volgens het college ‘veel minder’ uitgeeft aan het inhuren van derden dan vergelijkbare gemeenten. In de benchmark is dat gemiddeld 79 duizend euro per duizend inwoners, Hengelo had in 2010 genoeg aan circa 48 duizend euro per duizend.

Ontslagen
Welke gevolgen het Berenschot-rapport zal hebben, kan Hollander niet zeggen. ‘Op 11 en 12 maart hebben we een werkconferentie waarin de bezuinigingen worden besproken. We hebben sowieso een taakstelling van 15 miljoen euro, waaronder 5 miljoen op de bedrijfsvoering. Dat zijn 100 fte.’ De forse vermindering van het personeel kan volgens het college naar verwachting zonder gedwongen ontslagen worden gerealiseerd.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erwin van de Kolk / medewerker kwaliteit
Het aantal ambtenaren is niet doorslaggevend, maar het aantal medewerkers die bezig is met wettelijke van de gemeente. BMC vergelijkt appels met peren door semi-ambtenaren en externe inhuur buiten beschouwing te laten. Dat de rapporten van BMC op elkaar lijken is geen toeval, ze werken met standaardrapporten waar ze alleen maar de naam van de gemeente veranderen (en zelfs dat vergeten ze nog wel eens).
beert van den berg / projectmedewerker
Veel gemeentes hebben het probleem van teveel ambtenaren op een zeer collegiale wijze opgelost. Ze privatiseren activiteiten maar zorgen via subsidies dat de taken goed, met een meer uitgebreide ploeg mensen uitgevoerd kunnen blijven worden.
Hans / Adviseur Publieke sector
Ik meen me te herinneren dat eenzelfde conclusie de gemeente Almelo betrof, slechts enkele maanden geleden.. Wat is daar toch in dat deel van Twente, verkapte werkgelegenheidsprojecten? De gemeente als sociale werkvoorziening?
Daan / P&C adviseur
Hoog tijd voor een benchmark van Berenschot: leveren zij nog onafhankelijk advies? Bij mijn vorige werkgever (gemeente) kwamen zij ook tot de conclusie dat er 10% teveel ambtenaren waren nadat uit eerder onderzoek was gebleken dat het in orde was maar dat wilde de gemeenteraad niet horen...
Jager / directeur
Het zou de (zin van de) discussie over dit soort getallen zeer ten goede komen als er een helder baten plaatje naast gezet zou worden
W.Wilkens
Jaren geleden kwam het ministerie van binnenlandse zaken met een jaarlijks overzicht, vergelijkbaar met dat waarmee Berenschot komt. Dat lokte inderdaad steeds de discussie uit, waarom gemeente X het wel afkon met a ambtenaren en gemeente Y nog niet met a + ?.

De wethouder reageert in principe dus correct met de opmerking dat, als je als politiek noten op je zang hebt, er wel mensen moeten zijn die het uitvoeren.

Zijn opmerkingen over het werven van externen slaat eveneens de spijker op zijn kop. Veel gemeenten hebben als gevolg van het onderneminkje spelen de uittocht van kennis bewerkstelligd en hebben over het algemeen te veel externen, w.o. Berenschot, die het werk verrichten dat de ambtenaar zou behoren te verrichten.

Ik hoop dan ook dat met dit sooirt genuanceerde reacties hierover een wat bredere discussie ontstaat die verdergaat dan de enkele wens om het aantal ambtenaren te verminderen of de kaasschaaf te hanteren.
Floor Pronk
Eens met 'Jager'. Die baten zouden dan ook moeten bestaan uit elementen als doorloopsnelheid, kwaliteit van de service- en dienstverlening (gebaseerd op tevredenheid van burgers), etc.
J. Kiestra / leidinggevend
Nu misschien het moment om Enschede en Hengelo bij elkaar te voegen zoals jaren geleden ook de bedoeling was. Overigens ...toch belachelijk dat - terwijl er nog nauwelijks een plan wordt ontwikkeld - RO zo zwaar is bezet. Is - zoals bij velen bekend - in meer gemeenten het geval!
M.Stevens / HRM Adviseur
Arm Hengelo! Hier in Utrecht hebben we de Berenschotters al langs gehad. Uiteraard werden we vergeleken met de gemeenten met relatief weinig fte's. Welke gemeenten dat zijn, blijft geheim. Wij kunnen dus ook niet kijken of ze kwalitatief presteren.
De kwaliteit van de Nederlandse overheid en het mooie van het werken bij de overheid gaat zo volledig naar de kloten door de nieuwe generatie bestuurders die slechts kijken naar euro's in plaats van prestaties, die bang zijn voor hun kiezers en die Berenschotters als handlangers gebruiken.
Gert Jan Binkhorst / Beleidsadviseur Verkeer
Hulde voor Maarten Hollander; gelukkig zijn er ook politici die wel snappen waarom een ambtenarenapparaat is wat het is. Vertrouw je ambtenaren en je budget voor inhuur daalt.
Stefan
Onlangs hoorde ik van iemand dat New York City (ruim 8 miljoen inwoners) slechts 3000 ambtenaren in dienst heeft. Het grootste deel van de taken en werkzaamheden is namelijk uitbesteed aan bedrijven. Vergelijk dat maar eens met Nederlandse gemeenten.
Feitenchecker
Te vinden op de volgende link:
http://www.nyc.gov/portal/site/nycgov/menuitem.62e273bb0ef1f307a62fa24601c789a0/

New York City employs over 300,000 people at almost 70 different agencies. Find a job that suits your interests and skills today.

Check de feiten voordat je een mening plaatst! Het scheelt dus slechts een factor 100.

Vergelijken met andere landen en instituties is sowieso niet zo zinnig. Benchmarken binnen Nederland wel, maar dan niet alleen op aantallen ambtenaren, maar tevens op de kosten en baten van het gemeentelijk apparaat (per inwoner, bv), zodat inhuur of regionale samenwerking (waarvan de kosten immers wel in de begroting / jaarrekening zitten) financieel wordt vertaald.
Niek / jurist
Het omgekeerde gebeurt ook, namelijk dat volgens Beerenschot een gemeente of een organisatie-onderdeel onder het gemiddelde zit. En dan blijft het stil zeg.
Mijn indruk is dat met bevindingen van Beerenschot te veel inconsequent gehandeld wordt. Bovendien wordt terecht in diverse reacties gesteld dat er voor- en nadelen zijn te melden aan de kale cijfers. Te hopen is dat de nuances redelijk beoordeeld kunnen en mogen worden.
jan
Waarom doet men altijd zo geheimzinnig over die benchmarks. Waarom niet open en bloot de feiten op tafel, zodat een en ander te controleren valt. Dan hebben andere gemeenten er ook iets aan.
roger / coordinator
Wat een vergelijk. Bekijk de kosten nu eens ipv de fte's. Hengelo heeft beduidend minder belachelijke inhuur
Jos / Beleidsadviseur & strateeg
Goh, zou Berenschot er misschien belang bij hebben om aan te tonen dat er te veel ambtenaren zijn. Als ik een inschatting maak van de sectoren waar Berenschot veel opdrachten haalt, zou ik toch bijna denken van wel. Zeker nu veel overheden ook willen bezuinigen op externe inhuur.
florinus
@Jos...maak je geen zorgen: er is geen causaal verband tussen onderbezetting en de hoeveelheid adviesopdrachten. Dus met dat eigenbelang valt het wel mee.

Er zijn talloze redenen voor verschillen in formatie. Vaak is het echter een verschil in bedrijfscultuur of bedrijfsvoering. Als Hengelo duidelijk boven het gemiddelde scoort weet je wel zeker, dat die in Hengelo niet op orde is. En dat kost belastinggeld.

Nogal wiedes dat er minder inhuur is. Maar er zijn twee soorten inhuur: het gros is uitzendkracht. Die vormen door hun aantal het grootste deel van de kosten voor externen. Duur zijn zij niet: vaak zelfs goedkoper dan zittend personeel, omdat er geen kosten zijn als er niet gewerkt wordt. Daarvan zal Hengelo er, met zijn teveel aan eigen mensen, teveel hebben. De tweede soort inhuur zijn de dure adviseurs en interim-managers Die kosten veel meer, maar er zijn er veel minder van.

Kortom, het verband dat sommigen leggen tussen veel ambtenaren en minder dure adviseurs bestaat in werkelijkheid niet.
.
florinus
In mijn vorige bijdrage is het woord 'niet'weggevallen. De zin "daarvan zal Hengelo er, ..., teveel hebben" moet zijn:
"daarvan zal Hengelo,...., niet teveel hebben"
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Zucht, de incompetentie van het bestuurlijk apparaat heeft een continue ruggenimplantaat gekregen in de vorm van de firma Berenschot zodat het weekdier op onderwerp weer de rug kan rechten!!!! Jongens, hoe doorzichtig moet het worden. Het ene rapport volgt het andere om zo de "visie" van een aantal politieke ego's te kunnen borgen en maatregelen te kunnen doorvoeren. Natuurlijk zijn wij voor een efficienter ambtelijk, maar vooral ook bestuurlijk apparaat en dat hiermee kostenreductie kan worden bewerkstelligd, absoluut. Maar durf dan eerst eens degenen die hiervoor - ook met de diverse rapportages als tijdelijke ruggengraat - hebben gezorgd, aan te pakken. De werkvloer wil de "burger" (wat zij overigens zelf ook zijn!) heel graag helpen, maar deze groep moet de door het beleid vastgestelde regelgeving zo stringent opvolgen, dat de maatschappij hiervan wars wordt! Dus durf daar in te grijpen waar het moet en niet daar waar gewoon wordt gewerkt volgens opgelegde regelgeving! Er zijn ontzettend veel bezuinigingsmaatregelen mogelijk, de echte zitten in het (door)vette vlees!
En als het geijkt moet worden aan het maatschappelijk draagvlak, durf dan maar eens te vragen hoe zij bepaalde regels en opgelegd beleid ervaren. Dit staat namelijk los van de klantvriendelijkheid waarmee de ambtenaar op de werkvloer de "burger"mens te woord staat!
Advertentie