Oververtegenwoordiging van ambtenaren in Hengelo
De gemeente Hengelo is ruim bemeten met ambtenaren. In vergelijking met gemeenten met een even groot inwoneraantal werken er in Hengelo 128 ambtenaren meer. Dat blijkt uit een benchmarkonderzoek door bureau Berenschot.
Hengelo heeft 10,6 ambtenaren (uitgedrukt in fte) per duizend inwoners, waar andere vergelijkbare gemeenten er gemiddeld 9 hebben. De hoofdfunctie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting heeft verhoudingsgewijs de meeste formatie. Ook Volksgezondheid en Milieu en Sociale Voorzieningen en Maatschappelijke dienstverlening springen er uit met een hogere formatie dan gemiddeld.
Ruim jasje
Maarten Hollander, fractievoorzitter van de collegepartij PvdA in Hengelo, heeft nooit het gevoel gehad dat de gemeente in een ruim ambtelijk jasje zit. ‘Wel dat we een degelijk ambtenarenapparaat hebben. Ik schrok wel dat het verschil met gemeenten met een vergelijkbaar inwoneraantal zó groot is. Daar wil ik wel bij zeggen dat wij, als politiek, zelf opdrachten hebben gegeven aan het ambtelijke apparaat. En dat je daarmee ook resultaten boekt: we zijn een van de veiligste, sociaalste en meest leefbare gemeente van Nederland.’
Minder inhuur
Een verzachtende omstandigheid is ook dat Hengelo volgens het college ‘veel minder’ uitgeeft aan het inhuren van derden dan vergelijkbare gemeenten. In de benchmark is dat gemiddeld 79 duizend euro per duizend inwoners, Hengelo had in 2010 genoeg aan circa 48 duizend euro per duizend.
Ontslagen
Welke gevolgen het Berenschot-rapport zal hebben, kan Hollander niet zeggen. ‘Op 11 en 12 maart hebben we een werkconferentie waarin de bezuinigingen worden besproken. We hebben sowieso een taakstelling van 15 miljoen euro, waaronder 5 miljoen op de bedrijfsvoering. Dat zijn 100 fte.’ De forse vermindering van het personeel kan volgens het college naar verwachting zonder gedwongen ontslagen worden gerealiseerd.
Reacties: 19
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De wethouder reageert in principe dus correct met de opmerking dat, als je als politiek noten op je zang hebt, er wel mensen moeten zijn die het uitvoeren.
Zijn opmerkingen over het werven van externen slaat eveneens de spijker op zijn kop. Veel gemeenten hebben als gevolg van het onderneminkje spelen de uittocht van kennis bewerkstelligd en hebben over het algemeen te veel externen, w.o. Berenschot, die het werk verrichten dat de ambtenaar zou behoren te verrichten.
Ik hoop dan ook dat met dit sooirt genuanceerde reacties hierover een wat bredere discussie ontstaat die verdergaat dan de enkele wens om het aantal ambtenaren te verminderen of de kaasschaaf te hanteren.
De kwaliteit van de Nederlandse overheid en het mooie van het werken bij de overheid gaat zo volledig naar de kloten door de nieuwe generatie bestuurders die slechts kijken naar euro's in plaats van prestaties, die bang zijn voor hun kiezers en die Berenschotters als handlangers gebruiken.
http://www.nyc.gov/portal/site/nycgov/menuitem.62e273bb0ef1f307a62fa24601c789a0/
New York City employs over 300,000 people at almost 70 different agencies. Find a job that suits your interests and skills today.
Check de feiten voordat je een mening plaatst! Het scheelt dus slechts een factor 100.
Vergelijken met andere landen en instituties is sowieso niet zo zinnig. Benchmarken binnen Nederland wel, maar dan niet alleen op aantallen ambtenaren, maar tevens op de kosten en baten van het gemeentelijk apparaat (per inwoner, bv), zodat inhuur of regionale samenwerking (waarvan de kosten immers wel in de begroting / jaarrekening zitten) financieel wordt vertaald.
Mijn indruk is dat met bevindingen van Beerenschot te veel inconsequent gehandeld wordt. Bovendien wordt terecht in diverse reacties gesteld dat er voor- en nadelen zijn te melden aan de kale cijfers. Te hopen is dat de nuances redelijk beoordeeld kunnen en mogen worden.
Er zijn talloze redenen voor verschillen in formatie. Vaak is het echter een verschil in bedrijfscultuur of bedrijfsvoering. Als Hengelo duidelijk boven het gemiddelde scoort weet je wel zeker, dat die in Hengelo niet op orde is. En dat kost belastinggeld.
Nogal wiedes dat er minder inhuur is. Maar er zijn twee soorten inhuur: het gros is uitzendkracht. Die vormen door hun aantal het grootste deel van de kosten voor externen. Duur zijn zij niet: vaak zelfs goedkoper dan zittend personeel, omdat er geen kosten zijn als er niet gewerkt wordt. Daarvan zal Hengelo er, met zijn teveel aan eigen mensen, teveel hebben. De tweede soort inhuur zijn de dure adviseurs en interim-managers Die kosten veel meer, maar er zijn er veel minder van.
Kortom, het verband dat sommigen leggen tussen veel ambtenaren en minder dure adviseurs bestaat in werkelijkheid niet.
.
"daarvan zal Hengelo,...., niet teveel hebben"
En als het geijkt moet worden aan het maatschappelijk draagvlak, durf dan maar eens te vragen hoe zij bepaalde regels en opgelegd beleid ervaren. Dit staat namelijk los van de klantvriendelijkheid waarmee de ambtenaar op de werkvloer de "burger"mens te woord staat!