Advertentie
sociaal / Nieuws

Provincie Utrecht telt hoogste percentage werkenden

Urk voert de ranglijst aan van gemeenten met de hoogste arbeidsparticipatie. De gemeente Vaals sluit de rij.

30 mei 2023
Kantoor - werkplekken
Pixabay

Verhoudingsgewijs heeft de provincie Utrecht, sinds 2013, de meeste inwoners van 15 tot 75 jaar met betaald werk. Onder de inwoners van Groningen en Limburg was de arbeidsdeelname, sinds 2013, vrijwel steeds het laagst.

Senior Business Controller

JS Consultancy
Senior Business Controller

Bouwkundige Projectleider

JS Consultancy
Bouwkundige Projectleider

Arbeidsparticipatie

Uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat de netto-arbeidsparticipatie in het vierde kwartaal van vorig jaar in Nederland uitkwam op 72,7 procent – een stijging van 1,6 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Het aandeel werkenden was toen 71,1 procent.

Het aantal werkenden als percentage van het totaal aantal 15- tot 75-jarigen steeg in alle twaalf provincies. In de provincies Noord-Holland en Flevoland steeg het percentage werkenden het meest. In beide provincies namelijk met 2,3 procentpunt. Het percentage werkenden steeg in de provincie Zeeland het minst, namelijk met 0,5 procentpunt.

Limburg

Utrecht is de provincie met het hoogste percentage werkenden ten opzichte van het totaal aantal personen tussen de 15 en 75 jaar. In het vierde kwartaal van 2022 bedroeg de netto-arbeidsparticipatie onder inwoners van Utrecht 75,4 procent. Zij werden op enige afstand gevolgd door de provincies Flevoland (74,2 procent) en Overijssel (74,1 procent). De arbeidsparticipatie was in het vierde kwartaal van 2022 het laagst in de provincies Limburg
(68,4 procent), Drenthe (70,7 procent) en Groningen (70,7 procent).

Urk

Urk voert de ranglijst aan van gemeenten met de hoogste arbeidsparticipatie: 80,4 procent (gemeten in 2022). Staphorst en Renswoude volgen met 78 procent. De drie gemeenten met de laagste arbeidsparticipatie liggen in Limburg, met als uitschieter Vaals: 58,1 procent.

Zie voor een completer overzicht Binnenlands Bestuur nr. 10 van deze week. (inlog)

Steeds meer werkenden

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie