Advertentie
sociaal / Nieuws

Einde aan jarenlange daling bijstand

Er is een einde gekomen aan de gestage daling van de instroom van het aantal bijstandsgerechtigden. Corona lijkt de grote boosdoener. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS over het eerste kwartaal van dit jaar.

29 mei 2020
financien---geen-geld.jpg

Er is een einde gekomen aan de daling van de instroom van het aantal bijstandsgerechtigden. Sinds 2017 was sprake van een gestage daling, maar dat tij is nu gekeerd. Corona lijkt de grote boosdoener. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS over het eerste kwartaal van dit jaar.

Toename

Eind maart telde ons land 413.000 mensen met een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn er weliswaar 2.000 minder dan aan het eind van het vierde kwartaal van vorig jaar, maar 1.000 meer dan in februari van dit jaar. Ondanks de toename van februari op maart, telde Nederland ten opzichte van een jaar eerder per saldo bijna 19.000 mensen minder met een bijstandsuitkering. Over heel 2019 stroomden in totaal 100.000 mensen de bijstand uit en stroomden er ruim 88.000 in. De afgelopen jaren is vooral het aantal bijstandsontvangers onder de 45 jaar gedaald, zo meldt het CBS.

Stijging 56 procent

Uit de recent verschenen Benchmark Werk en Inkomen van Divosa bleek dat het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering in maart met 56 procent was gestegen ten opzichte van de maand ervoor. De stijging is het gevolg van de coronamaatregelen. Zowel Divosa als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrezen dat het aantal bijstandsaanvragen verder zal stijgen. Onder meer omdat de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) straks eindigt. Die is weliswaar met vier maanden verlengd tot en met 30 september, zo is gisteren bekend gemaakt, maar al die zelfstandigen kunnen daarna niet meteen aan het werk en zullen naar de reguliere bijstand doorstromen.

Tozo

Het aantal uitkeringen aan zelfstandigen om in het levensonderhoud te voorzien is flink gestegen, zo blijkt ook uit de vandaag gepresenteerde CBS-cijfers over het eerste kwartaal. Het gaat om de Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), de voorloper van wat sinds 1 maart de Tozo heet. Van februari op maart 2020 is het aantal zelfstandigen met een dergelijke uitkering meer dan verdrievoudigd. Eind maart ontvingen bijna 14.000 zelfstandigen een Tozo-uitkering. In januari en februari deden 3.600 zelfstandigen een beroep op de Bbz.

Afbeelding

Bron: CBS

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hav
agv corona meer bijstandsgerechtigden (in de ogen van velen parasitien die werkloosheid aan zichzelf te danken hebben) die straks een niet-vrijblijvend passend aanbod voor een tegenprestatie krijgen en die moeten accepteren., En dat omdat werkgevers ze niet in dienst willen nemen omdat ze oud en dus afgeschreven zijn . maar wel goed genoeg zijn om gratis voor niets op straffe van geen geld (dus honger/dood en/of dakloosheid) moeten werken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie