Amsterdamse kinderen worden steeds minder vaak uit huis geplaatst of onder toezicht gesteld bij problemen in het gezin. Het aantal uithuisplaatsingen is in 2 jaar tijd ruimschoots gehalveerd, liet Bureau Jeugdzorg in Amsterdam vrijdag weten. Het aantal ondertoezichtstellingen is sinds vorig jaar met 32 procent afgenomen. De landelijke daling is ongeveer 3 procent.
Amsterdams kind minder vaak uit huis geplaatst
De forse daling komt door een nieuwe aanpak waarbij Bureau Jeugdzorg eerst kijkt of de problemen binnen het gezin kunnen worden opgelost.
Bijspringen
De forse daling komt door een nieuwe aanpak waarbij Bureau Jeugdzorg eerst kijkt of de problemen binnen het gezin kunnen worden opgelost. ,,Misschien is er wel een oom of tante die kan bijspringen'', opperde een woordvoerder. Deze methode is vorig jaar ingevoerd. Amsterdam is de eerste grote stad die aan de slag ging met deze aanpak, waarbij een gezin één aanspreekpunt heeft. In het verleden zaten talloze hulpverleners om de tafel om over één gezin te praten, terwijl de betrokkenen er zelf niet bij waren.
Gezinsgerichte aanpak
Het afgelopen jaar zijn 1400 kinderen door de rechter onder toezicht geplaatst. Een jaar eerder waren dat er bijna 2100. ,,Dit laat zien dat de gezinsgerichte aanpak werkt'', zei verantwoordelijk wethouder Pieter Hilhorst. ,,Bij 700 gezinnen hoeven we niet meer aan de noodrem te trekken. Dit is beter voor de kinderen en voor de gezinnen.'' In 2011 werden 310 kinderen uit huis geplaatst. Dit jaar zijn dat er naar verwachting 134.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als het mogelijk is om het aantal uit huis geplaatste kinderen in 2 jaar tijd te halveren, dan zijn er voorheen veel te veel kinderen uit huis geplaarst.
Vreem dat de overheid niet eerder heeft kunnen bedenken dat de meeste problemen met kinderen in de eigen omgeving opgelost kunnen worden.
Elke onterechte uithuisplaatsing is er één teveel. In gewone mensentaal noemen we dat kinderontvoering en strafbaar op grond van artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht. Maar de overheid mag uiteraard straffeloos kinderen ontvoeren. Hiervoor hebben we het eufemisme uithuisplaatsing verzonnen. Elke uithuisplaatsing zou in ieder geval getoetst moeten worden aan art. 279.
Maar goed, Amsterdam is op de goede weg. Hopelijk dat de rest van Nederland volgt en dat er een compensatie komt voor al die kinderen die in het verleden onterecht uit huis zijn geplaatst.