Meer kinderen in armoede na 2025
De kinderarmoede komt in 2028 uit op 4,9 procent, ten opzichte van 4,7 procent in 2024.
Zonder nader kabinetsbeleid loopt de armoede na een sterke daling van de afgelopen jaren na 2025 weer licht op. Met name de kinderarmoede zakt dan weer door de gestelde ondergrens.
Huurtoeslag
Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in de augustusraming, de concept macro-economische verkenning 2025. Dit en volgend jaar is er volgens de rekenmeesters nog sprake van een daling van de armoede. Die daalt als gevolg van de koopkrachtstijging en gericht beleid, waardoor vooral de armoede onder kinderen hard daalt.
In 2025 heeft 4,1 procent van de bevolking een inkomen onder de armoedegrens. Dat is het laagste niveau sinds het begin van de meting in 2011. Het armoedecijfer daalt als gevolg van de loonstijgingen, maar ook als gevolg van de brede lastenverlichting en meer gerichte maatregelen, zoals in de huurtoeslag.
Kindgebonden budget
Het percentage kinderen dat in armoede leeft, bedraagt volgend jaar 4,6 procent. De afgelopen jaren is de armoede onder kinderen volgens het CPB harder gedaald dan de algemene armoede. In 2022 lag dat percentage kinderarmoede zelfs nog op 7,1. ‘Dit is het gevolg van gericht beleid, zoals de verhoging van het kindgebonden budget’, aldus het CPB.
Dat de armoede na 2025 zonder nader beleid weer licht oploopt, komt onder andere doordat een deel van de aangekondigde lastenverlichting in 2025 tijdelijk is. De armoede onder personen blijft binnen de kabinetsperiode wel onder het niveau van 2024, hetgeen in lijn is met het kabinetsstreven. Maar, zo voorzien de rekenmeesters van het CPB, dat geldt niet voor de kinderarmoede. ‘Deze komt in 2028 uit op 4,9 procent, ten opzichte van 4,7 procent in 2024.’
Kwetsbare groepen
Daarbij hoort overigens de kanttekening dat de zogeheten envelop kwetsbare groepen uit het hoofdlijnenakkoord van het kabinet Schoof nog niet in de CPB-analyse is betrokken, eenvoudigweg omdat de besteding van die middelen nog op invulling wacht.
Dus het is net als met woningbouw. Het is water naar de zee dragen als we inze arbeidsmarkt niet radicaal hervormen.