Advertentie
sociaal / Nieuws

Containers voor Polen in Diemen

In Diemen komt dit najaar een containerwijk voor Poolse uitzendkrachten. In vijftig containerwoningen is plaats voor ongeveer 130 Polen die werken via uitzendbureau Otto Workforce. Woningcorporatie De Key zet de woningen neer en verhuurt ze aan het uitzendbureau. De gemeente Diemen is blij dat het braakliggende stuk grond ‘maatschappelijk nuttig’ wordt benut.

19 augustus 2008

‘Ons gaat het vooral om de bouw van de containerwoningen, niet wie daarin komen. Wij hebben in samenwerking met Pantar-praktijscholen als leer-werkproject een containerfabriek. Eerder maakten zij al studentencontainers en nu kunnen zij deze wooncontainers maken’, zegt  Caroline Enthoven van de woningcorporatie.

Een pot nat
De ‘Poolse buurt’ in Diemen komt te liggen op het voormalige bedrijventerrein Bergwijkpark, waar nu al vijfhonderd wooncontainers voor studenten staan, ook ontwikkeld door De Key. Voor de gemeente Diemen maakt het niet veel verschil of er studenten of tijdelijke Poolse werknemers worden gehuisvest, zegt wethouder Ruimte Lex Scholten.

‘Toen De Key met het voorstal kwam had ik hetzelfde type bezorgdheid als bij de woningen voor studenten. Het zijn mensen die hier tijdelijk wonen, niet erg veel roots hier hebben. En die tussen werken en slapen ook wat ontspanning willen. Dus dan vraag je wat daarvoor is geregeld, hoe het beheer van de woningen is en of er wel ook aandacht voor de sociale component is.’

Toen bleek dat het uitzendbureau het beheer goed had geregeld, onder meer door een beheerder in de buurt te zetten en door bijvoorbeeld contacten te regelen met de Poolse gemeenschap in Amsterdam, had Scholten er wel vertrouwen in.

Goed georganiseerd
Scholen kent de ‘verhalen in de krant’ over gemeenten waar concentraties van Polen voor overlast zouden zorgen, maar hij ziet het als voordeel dat het in Diemen goed is georganiseerd. ‘Daardoor ben je als gemeente ook gelegitimeerd om niet-georganiseerde verhuur aan te pakken’, zegt Scholten. Want hoewel op ‘gemeentelijk niveau’ Polen volgens de wethouder niet voor problemen zorgen zijn er wel delen van straten waar inwoners hinder ondervinden.

‘Sommige buren vinden het vervelend als een koopwoning die te koop staat tijdelijk wordt bewoond door een groepje Polen, dat zorgt dan voor voorbijtrekkende mensen. Hoewel die ongeorganiseerde bewoning geen openbare ordeprobleem oplevert, is het wel een voordeel dat je dat via deze woningen beter organiseert’, meent Scholten.

Proef
Woningbouwvereniging De Key ziet het Poolse containerwijkje als proef. Als het goed werkt en er zijn andere gemeenten geïnteresseerd, dan kunnen ze ook zo’n buurtje krijgen. ‘Wij zien bijvoorbeeld het Westland, waar ook veel Polen werken, ook als ons werkgebied. Dus als er interesse is kunnen gemeenten zich melden, zegt Enthoven van De Key.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie