Advertentie
sociaal / Nieuws

Tweede Kamer achter compromis spreidingswet

Vrijwilligheid staat voorop, maar de dwang blijft gehandhaafd als gemeenten weigeren asielzoekers op te vangen.

ANP
22 september 2023
ANP Ter Apel
ANP/Vincent Jannink

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.

Te complex

Vrijwilligheid staat voorop, maar de dwang blijft gehandhaafd als gemeenten weigeren asielzoekers op te vangen, zo blijkt uit een rondgang van het ANP langs fracties. Voor het alternatief hebben de partijen nauw contact onderhouden met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en provinciekoepel IPO. Zij hadden, samen met onder meer de Raad van State, veel kritiek op het wetsvoorstel. Dat is volgens hen nu veel te complex en de uitvoering ervan te ingewikkeld.

Meer vrijwilligheid

In het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) kunnen gemeenten extra geld krijgen als zij vrijwillig zorgen voor structurele opvangplekken. Het moet daarbij om minstens honderd plekken gaan die vijf jaar beschikbaar zijn. Als deze vrijwillige ronde onvoldoende plekken voor asielzoekers oplevert, moeten die in de provincie onder gemeenten worden verdeeld. Tussen die twee rondes zitten maanden. Met het wijzigingsvoorstel (amendement) van de Kamer is er veel meer ruimte voor vrijwilligheid voor gemeenten én ruimte om er als gemeenten onderling uit te komen, verduidelijkt CDA-Kamerlid Bart van den Brink, een van de initiatiefnemers.

Ook onder meer GroenLinks, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren, BBB en Volt steunen het amendement. De Kamer praat komende week over de spreidingswet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Met een spreidingswet en daarbij 'alle kranen voor de instroom' open los je nog steeds niet de problemen op. Een realistische aanpak ontbreekt in het politieke landschap.
Advertentie