Advertentie
sociaal / Nieuws

Noordoostpolder zoekt andere locatie voor asielzoekers

Het COA maakt maandag bekend af te zien van een aanmeldcentrum in Bant, de gemeente Noordoostpolder gaat nu op zoek naar een alternatief.

ANP
19 september 2022
Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD)ANP

De gemeente Noordoostpolder gaat op zoek naar een alternatief nu besloten is om in Bant geen tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers in te richten. Onduidelijk is of het alternatief een andere locatie is waar een aanmeldcentrum kan worden gevestigd, of dat er een locatie wordt gezocht voor opvang van specifieke groepen asielzoekers. Dat laat staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) via een woordvoerder weten.

Te weinig draagvlak

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft maandag bekendgemaakt af te zien van een aanmeldcentrum in Bant (Flevoland). Het aanmeldcentrum moest het overvolle Ter Apel ontlasten en plaats bieden aan 250 tot 300 asielzoekers. Zij zouden tijdelijk moeten verblijven in het nieuwe centrum in Bant, voor zij naar een asielzoekerscentrum zouden gaan. Maar er is bij zowel de lokale politiek als inwoners van Bant te weinig draagvlak voor. ‘Het gekozen proces heeft tot veel weerstand geleid’, zegt de staatssecretaris. Het is niet bekend wat er gaat gebeuren met de kavel die het COA heeft gekocht in Bant voor het neerzetten van een nieuw aanmeldcentrum. Een COA-woordvoerder zegt dat daarover zal worden overlegd met de gemeente.

Bestuursovereenkomst

Op 6 juli maakte Van der Burg bekend dat in Bant het tweede aanmeldcentrum zou komen. Het COA had de kavel al gekocht. Van der Burg zei toen al meteen dat de realisatie ervan ‘valt of staat met de bereidheid van de gemeente Noordoostpolder’. Die is er niet. Tijdens een informatiebijeenkomst in Bant eerder deze maand gaf een aantal bewoners aan dat de gemeente al genoeg asielzoekers opvangt. Zo ligt er een bestuursovereenkomst dat er in Noordoostpolder niet meer dan duizend asielzoekers zouden komen. Die wonen al in het asielzoekerscentrum in Luttelgeest, op loopafstand van de locatie die het COA op het oog had als aanmeldcentrum.

Alternatief

Het COA heeft het college van Noordoostpolder maandag gevraagd om na te denken over een alternatief, nu Bant als aanmeldcentrum van de baan is. Op basis daarvan worden de komende tijd gesprekken voortgezet. Er is geen harde deadline voor een alternatief gesteld, zegt Van der Burg. ‘Alle inzet is en blijft erop gericht om in goed overleg tot een vervolg te komen.’ Het is hard nodig om extra aanmeldcentra te openen, vanwege de ‘aanhoudende druk op de asielketen en Ter Apel’, benadrukt de staatssecretaris. Hij wil toe naar drie tot vier aanmeldcentra. Gesprekken daarover worden met verschillende gemeenten gevoerd. Draagvlak is voor de staatssecretaris belangrijk. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie