Advertentie
sociaal / Nieuws

COA wil alleen rijksgebouwen voor langere tijd

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting wil 15.000 plekken voor asielzoekers en vluchtelingen realiseren in leegstaande rijksgebouwen.

ANP
30 maart 2022
De koepelgevangenis in Breda
De koepelgevangenis in BredaShutterstock

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen wel huisvesten in leegstaande rijksgebouwen, maar alleen als die voor langere tijd beschikbaar zijn. De meeste rijksgebouwen moeten flink verbouwd worden om als woonruimte te kunnen dienen. Het heeft volgens het COA weinig zin om daar miljoenen euro's in te steken als de ruimte maar voor beperkte tijd gebruikt kan worden, zegt een woordvoerster.

50.000 plekken

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting wil 15.000 plekken voor asielzoekers en vluchtelingen realiseren in leegstaande rijksgebouwen. Dat kunnen kantoren zijn, maar bijvoorbeeld ook de voormalige Koepelgevangenis in Breda is in beeld. Door rijksgebouwen in te zetten moet het nijpende tekort aan opvangplekken worden opgelost. Het COA heeft voor 1 juli 3500 nieuwe plaatsen nodig. Het is nog onbekend hoeveel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland komen. Voor hen worden in eerste instantie 50.000 plekken gezocht.

Onwillige gemeentebesturen

Het COA heeft in de afgelopen jaren volgens een woordvoerster vrij veel leegstaande rijkspanden aangeboden gekregen, maar dat liep heel vaak stuk op onwillige gemeentebesturen. ‘Instemming van de gemeente is echt een groot obstakel’, aldus het COA. Als een rijkspand gaat dienen als asielzoekerscentrum moet het gebouw aan veel meer eisen voldoen dan een noodopvang, aangezien de bewoners voor langere tijd in een azc verblijven. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het huidige asielbeleid is onhoudbaar. Vroeg of laat moeten we ermee ophouden. Dit is een boodschap die aan de politiek helaas niet besteed is.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hielco Wiersma
In plaats van het huidige zigzag beleid (lokaal/centraal) moet het Kabinet eens duidelijk beleid gaan voeren op het gebied van de toelating en huisvesting van vluchtelingen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie