Advertentie
sociaal / Nieuws

Maastricht maakt al jaar foto's van bedelaars

De gemeente Maastricht maakt al een jaar lang foto's van opgepakte bedelaars.Boa's kunnen dan beter optreden tegen professionele bedelaar bendes.

27 augustus 2012

De gemeente Maastricht maakt al een jaar foto’s van bedelaars die in de stad overlast veroorzaken. Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester Onno Hoes  op raadsvragen van de Partij Veilig Maastricht.

Veilig Maastricht
Deze partij stelde de vragen omdat de overlast van bedelaars zou zijn toegenomen de laatste tijd. Hoes ontkent dat echter:volgens hem is er eerder sprake van een lichte afname. Of dat door de foto’s komt kon zijn woordvoerder Gertjan Bos niet zeggen. Volgens hem worden de foto’s gemaakt om de groep bedelaars in kaart te brengen. ‘Als we de indruk hebben dat de overlast weer toeneemt, dan laten we de foto’s zien aan onze Boa’s. Deze kunnen dan gerichter optreden: een onbekende bedelaar krijgt dan een waarschuwing. Maar als je wordt herkend van de foto dan krijg je eerder een boete’.
 

Bekeuring en dan op de foto
De foto’s worden gemaakt van bedelaars die door de politie worden opgepakt en bekeurd. ‘En dan nog alleen op vrijwillige basis. Als ze niet willen komt er geen plaatje’. Hoeveel mensen weigeren kon Bos niet vertellen. Bedelaars die enige tijd uit beeld blijven vallen uit het systeem: de foto’s worden niet langer dan anderhalve week bewaard en worden nergens gepubliceerd. ‘Het gaat er echt alleen om dat de Boa’s weten of iemand al  eerder is opgepakt of niet’.
 

Muzikant zonder vergunning is bedelaar
De woordvoerder spreekt van ‘bijna professionele bedelaarsbendes die af en toe in de stad opduiken. Voornamelijk Oost Europeanen.’ Een bedelaar is een bedelaar als hij geld vraagt zonder daar een noemenswaardige prestatie tegenover te zetten: ‘We hebben ook straatmuzikanten die geld ophalen. Zij hebben daar dan een vergunning voor. Zo  niet, dan vallen ze voor ons al snel onder de categorie bedelaars.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PIR
In Den Haag komen er ook steeds meer bedelaars bij. Een of twee accordeonspelers gaat nog wel maar om nu te zeggen kom we gooien de hele stad ermee vol gaat toch te ver. Het is een hele familie onderhand waarvan er twee of drie met geamputeerde benen in een rolstoel een bekertje ophouden en de rest van de familie speelt accordeon (spelen is niet het woord een beetje pingelen noem ik het). Dan praat ik niet eens over de andere bedelaars die erbij gaan zitten en hun hand ophouden. Kappen met die handel. Het is niet eens meer zielig!!!! Oo Den Haag bedelstad achter de duinen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Flip Zolderman
Criminaliseren heet dat, en wat mij betreft zijn dit echt forse stappen richting politiestaat. Nu heeft Maastricht, dankzij een paar overijverige straatagenten, al een uitermate beroerde reputatie opgebouwd, maar dit wordt door de burgemeester wel erg gemakkelijk gebagatelliseerd. En dat die foto's maar anderhalve week bewaard worden? Gelooft hij dat zelf nu echt? Hoes maakt zo wel een erg domme en naïeve indruk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kaatje
Bedelaars en zelfs hele bedelaarsfamilies in Nederland, voor het eerst in de afgelopen 40 jaar egenlijk, dat ik dit hier zie. Een logisch gevolg van globalisering en te vrije markt.

Het verschil arm-rijk speelt zich niet meer voornamelijk af tussen rijke en arme landen, maar nu ook binnen de landsgrenzen van welvarende landen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie