De kosten die provincies jaarlijks maken door wilde ganzen kunnen flink omlaag. Als 60 procent van de (zomer)ganzen wordt gevangen of afgeschoten, hoeft de overheid slechts 10 miljoen euro per jaar kwijt te zijn. Nu is dat nog 26 miljoen. Dat is de conclusie van een maandag gepubliceerde studie van de onderzoekinstituten CLM en LEI Wageningen UR.
Provincie bespaart door zomerganzen te schieten
Uit een studie van de onderzoekinstituten CLM en LEI Wageningen UR blijkt dat het provincies miljoenen bespaart als zomerganzen worden…
Populatie groeit
Sinds de jacht in 1999 is afgeschaft, groeit de Nederlandse ganzenpopulatie gestaag. Bij ongewijzigd beleid zal het aantal ganzen dat hier overwintert in 2018 naar verwachting met bijna 50 procent zijn toegenomen tot 3,3 miljoen. Het aantal zomerganzen, die het hele jaar in Nederland leven, zal volgens berekeningen zelfs verviervoudigen tot 1,4 miljoen. Dit betekent een grote schadepost voor boeren omdat de vogels onder meer hun gras en gewassen opeten.
Rustgebieden
De onderzoekers pleiten in het rapport ook voor een herindeling van de rustgebieden voor ganzen die door de Europese Unie worden gesubsidieerd. Hierdoor moet een groter deel van de beheerskosten van Nederland door Brussel worden betaald.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als het afschieten en op peil houden van de ganzenstand maar verantwoord gebeurt door erkende jagers. Als locale restauranthouder zou ik gebraden gans op de menukaart zetten. Wil je het nog biologischer hebben ? Maar ja, dat zal wel niet mogen van een paar hypocriete politici.
Niet te ingewikkeld over doen. Gewoon schieten en eten. Ganzenvlees is prima. En het is absoluut biologisch vlees op deze manier. Geen bio-industrie, helemaal goed dus!
Een mooie wandeling langs weidevogels is tegenwoordig een wandeling door de ganzenpoep met fraai uitzicht op ganzen, ganzen en nog eens ganzen.
Afschieten en opeten dus, die vliegende koeien, zoals hieronder opgemerkt is het biologisch verantwoord en duurzaam vlees.