Advertentie
sociaal / Nieuws

Verhuizen daklozen naar krimpgebied alleen bij deal

De Heerlense wethouder Peter van Zutphen (SP) zei dat hij ‘als door een wesp gestoken’ reageerde op het voornemen van de gemeente Den Haag daklozen naar krimpgebieden te laten verhuizen. Blokhuis zei ‘dat het geen eenrichtingsverkeer mag zijn, zo van: hier heb je ze’.

15 juni 2020
Homeless-dakloos-thuisloos.jpg

Daklozen via een vergoeding vanuit de Randstad naar krimpgebieden laten verhuizen, is alleen prima als de betrokken gemeenten er samen uit komen. Het mag geen eenrichtingsverkeer zijn, zei staatssecretaris Paul Blokhuis maandagmiddag in Heerlen, dat geen daklozen uit de Randstad wil opvangen.

Overmaat aan problemen
De Heerlense wethouder Peter van Zutphen (SP) zei dat hij ‘als door een wesp gestoken’ reageerde op het voornemen van de gemeente Den Haag daklozen naar krimpgebieden te laten verhuizen. Blokhuis zei ‘dat het geen eenrichtingsverkeer mag zijn, zo van: hier heb je ze’. Volgens de wethouder kampt de regio Heerlen met een overmaat aan problemen. ‘We zitten in een hoek waar de klappen vallen’, zei hij. ‘Sociale nood hebben we hier meer dan genoeg.’ Alleen het feit dat daklozen in Heerlen sneller een dak boven het hoofd hebben, zegt niet veel, je moet de sociale problemen die daardoor ontstaan erbij optellen, vindt Van Zutphen.

Bouw in Randstad
Blokhuis snapt het idee wel. ‘In de Randstad zijn er veel daklozen, in Limburg is huisvesting beschikbaar’, zei hij. ‘Dan is die gedachte niet gek: zullen we ervoor zorgen dat ze een dak boven het hoofd hebben.’ Van Zutphen wuifde die gedachte weg: ‘Bouw dan woningen voor iedereen in de Randstad’, hield hij de staatssecretaris voor.

Daling aantal daklozen in Heerlen
Blokhuis was in Heerlen om zich te laten bijpraten over de manier waarop in Zuid-Limburg daklozen worden opgevangen en aan nieuwe huisvesting worden geholpen. Terwijl de dakloosheid landelijk verdubbelt, daalt die in Heerlen, tegen de trend in. Blokhuis zei dat de Heerlense aanpak aansluit bij de door hem voorgestane landelijke benadering. Daarin wordt onder meer gekozen voor een persoonlijke begeleiding. Blokhuis wil dat daklozen binnen drie maanden aan een nieuwe woning geholpen kunnen worden. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Laten we dit ook met andere bevolkingsgroepen doen.....

Advertentie